0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaRecept 3v1: Repelent, dišava in razkužilo v eni steklenički

Recept 3v1: Repelent, dišava in razkužilo v eni steklenički

MORDA VAS ZANIMA

Sodobno potrošništvo nas prepričuje, da potrebujemo tisoč in en izdelek. Tudi ko gre za kozmetiko – kremo za okrog oči, kremo za lasne konice, kremo za nohte in tako dalje. Kot bi bilo naše telo zemljevid z nešteto kvadratki in vsakega je treba obravnavati ločeno od vseh drugih. A v resnici je telo celota in je svet celota. Dobro je vklopiti zdrav razum, nositi v žepih velika zrna soli in se občasno vprašati: kaj sploh zares potrebujemo za nego kože?

- Oglas -
Domači naravni repelent

Poznati moramo lastnosti eteričnih olj

Iz kakovostnih materialov lahko sami izdelujemo kozmetične pripravke, ki so naravni in jih lahko uporabljamo na kreativne načine. Mazilo iz hladno stisnjenih olj in čebeljega voska lahko postane »univerzalno mazilo«: za obraz, lase, roke, za dojenčke. Če je nujno, pa celo negovalno sredstvo za usnjeno denarnico. Pa gre za eno in isto mazilo. Kakovostno milo za roke lahko postane šampon. Negovalno olje lahko postane sredstvo za čiščenje obraza. Tonik za lase je lahko hkrati tonik za obraz. In še in še.

Manj je več!

Ko začnemo izdelovati svoja kozmetična sredstva, si običajno priznamo, da smo dolgo padali na trike kozmetične industrije in pozabili na pregovor: »Manj je več!«

Primer naravnega kozmetičnega pripravka z mnogoterimi načini aplikacije je repelent na vodni osnovi. Najboljša novica je, da ne vsebuje kontroverzne sestavine DEET (N-dietil-meta-toluamid). Raziskava, ki so jo izvedli na univerzi Duke, je pokazala, da redna uporaba DEET-a lahko vodi v propadanje možganskih celic ter vedenjske spremembe. DEET ima veliko stranskih učinkov in dragoceno je poiskati alternativo, še posebej, ko v strahu pred klopi pršite male otroke.

- Oglas -

Najpomembnejša sestavina v naravnem repelentu so eterična olja.

POMEMBNO:

Eterična olja so srce aromaterapije in uporabljamo jih lahko za marsikaj: odišavljanje prostora, v kopelih, masažnih oljih, aromakozmetiki, za psihostabilizacijo ter tudi za odganjanje insektov (klopov in komarjev).

Na splošno je pri izdelavi aromaterapevtskih pripravkov treba dobro poznati značilnosti posameznih materialov ter vedeti, kako jih lahko kombiniramo med seboj. Pri izdelovanju aromaterapevtskega repelenta moramo upoštevati te značilnosti eteričnih olj:

 • nekatera eterična olja odganjajo insekte,
 • nekatera so dražeča za kožo,
 • nekatera povečajo občutljivost kože na sončne žarke (so fototoksična),
 • ne mešajo se z vodo,
 • mešamo jih lahko z alkoholom ali maščobami.

Kot rečeno, z uporabo eteričnih olj lahko izdelamo naraven repelent! A kako to storiti? Gre za enostaven pripravek, ki vsebuje le troje snovi: eterična olja + voda/hidrolat + jabolčni kis/alkohol.

- Oglas -

Praktično identične pripravke lahko kupite v trgovinah z zdravju prijaznimi izdelki. A zadeva je tako preprosta, da se je zlahka lotite sami. Na izobraževanjih v Šoli aromaterapije udeležence pogosto zanima recept za repelent. Sledijo »poročila«, kako dobro se jim je zdelo, ko so si učinkovit repelent izdelali sami. Boste poskusili tudi vi?

Izdelava naravnega repelenta

Domači naravni repelent

Sestavine:

 • prazna razpršilka 100 ml,
 • 10–15 ml jabolčnega kisa ,
 • 50–70 kapelj eteričnih olj (izberite enega ali kombinacijo izmed spodaj naštetih eteričnih olj),
 • voda ali še bolje: hidrolat (sivka, rožmarin, pelargonija).

Postopek:

Vse sestavine vlijte v razpršilko. Pred vsakim nanosom pretresite. Popršite se vsaki 2 uri.

Uporabimo lahko ta eterična olja: evkalipt (še posebej limonski), limonsko travo, citronelo, meto, pelargonijo, čajevec, cedro, pomarančo, limono, mandarino, bergamotko, grenivko, pravo sivko, lavandin, rožmarin.

Kozmetična emancipacija

Tisti, ki že poznate osnove aromaterapije, gotovo veste, da je večina eteričnih olj citrusov fototoksičnih. Zato v času, ko sije sonce, nanašajte tak pripravek na oblačila in ne neposredno na kožo! Če ga uporabljate zvečer v bitki proti komarjem, potem fototoksičnost načeloma ni težava. Gre pa še vedno za velike količine eteričnih olj in to utegne občutljivejšim dražiti kožo, zato je nanos na oblačila praktična rešitev.

Robert Tisserand v knjigi Essential Oil Safety navaja, da mandarina in pomaranča nista fototoksični, bergamotka, grenivka, limona in limeta pa so. Imejte te podatke v mislih, ko ustvarjate svoj repelent. Na trgu je mogoče dobiti tudi bergamotko brez furanokumarinov, ki so odgovorni za fotosenzibilizacijo kože. Običajno ima takšna bergamotka pripis »brez FC« ali podobno.

Morda se sprašujete od kod naslov »Troje v enem«? Zato, ker točno tako tudi je. Na popolnoma enak način se namreč izdelujejo razpršila za odišavljanje prostora. S takšnim razpršilom lahko vdihnete novega duha stanovanju, posteljnini, perilu, notranjosti avtomobila ipd. Če bo torej vaša kombinacija eteričnih olj v repelentu dovolj prijetna tudi po vonju, lahko povsem enako razpršilo uporabljate tudi za odišavljanje.

In ker so vsa eterična olja antiseptična, je tak pripravek hkrati tudi razpršilo za razkuževanje zraka. Pa tukaj sploh še ni konec. Če bi namesto kisa dodali vodko in bi bili zelo spretni pri ustvarjanju vonjave, bi bil naš rezultat toaletna voda ali parfum. Če bi malo povečali količino kisa (npr. 40 % kisa in 60 % vode), bi dobili že peti izdelek: razpršilo za čiščenje delovnih površin in stekla. Kis in alkohol služita temu, da se eterična olja vsaj malce disperzirajo v vodi. Tak izdelek je nujno pred uporabo dobro pretresti.

Repelent iz naravnih sestavin

Osnovno načelo kombiniranja materialov je torej enak pri vseh naštetih pripravkih. Vedno se uporabljajo:

 • eterična olja,
 • voda/hidrolat,
 • kis/alkohol,
 • razpršilka.

Tovrstnemu ustvarjanju zato lahko rečemo tudi »kozmetična emancipacija« saj skozi igro z različnimi materiali spoznavamo, kaj vse lahko naredimo sami.

Nezanemarljiva okoliščina kozmetičnega eksperimentiranja je tudi to, da lahko pripravke pakiramo v trajne embalaže in bomo s tem naredili veliko dobrega za naš planet, ki se utaplja v gori smeti, še najbolj plastike. Ste videli fotografije živali, ki so jim v trebuhu našli vse mogoče: od vžigalnikov do vrečk za zelenjavo? Uf, bolje, da o tem sploh ne začnem. Že čutim, kako se mi dviga pritisk. Morda se o tem razpišem v kateri od prihodnjih številk revije Bodi eko.  Za zdaj pa bodi dovolj, naj vam repelent dobro služi.

Čim manj popikane kože vam želim in čim večja zrna soli, da jih bo dovolj vsaj za eno leto.

.

NAJNOVEJŠE