0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Šport & RekreacijaKolesarjenje - oprema in koristni napotki za začetnike

Kolesarjenje – oprema in koristni napotki za začetnike

MORDA VAS ZANIMA

Kolesarjenje je vse bolj priljubljen šport. Ne le, da je to čudovit način rekreiranja, temveč je to tudi način preživljanja časa v naravi ali v mestih ter spoznavanja okolja. Načini kolesarjenja so različni; kolesarimo lahko po cestah, po urejenih kolesarskih potem, po poljskih in makadamskih poteh in celo po gozdnih in planinskih poteh. Če ste kolesar začetnik, vam slednji dve toplo odsvetujemo. Kot kolesar začetnik lahko začnete s kolesarjenjem po makadamu; po poljskih poteh; sprehajalnih poteh in po urejenih kolesarskih poteh.

- Oglas -
Kolesarska oprema

Oprema za kolesarjenje

Vsaj na začetku kolesa ni potrebno izbirati glede na vrsto kolesarjenja. Najprej morate ugotoviti, v kateri vrsti kolesarstva najbolj uživate. Pomembno pa je, da je kolo servisirano in da so pnevmatike ustrezno napolnjene. Priporočljiva so zračna oblačila, ki prevajajo vlago. Ne pozabite na vodo in kakšno energijsko tablico.

Kolesarska čelada

Obvezna je uporaba čelade za mladoletne kolesarje, neobvezna, a izjemno priporočljiva, pomembna in nujna pa je uporaba čelade pri odraslih. Čelada vas ob padcu namreč lahko obvaruje pred poškodbami glave. Pri nakupu čelade je pomembno, da se vam čelada dobro prilega – tako po obliki kot po velikosti.

Kolesarska čelada

Rokavice

Prav vam bodo prišle tudi kolesarske rokavice, s katerimi boste imeli boljši oprijem, izognili pa se boste tudi žuljem.

- Oglas -

Oblačila

Kolesarska oblačila naj bodo oprijeta. Kolesarske hlače so priporočljive zato, ker so oblazinjene in preprečujejo nastanek odrgnin na koži. Običajno se pod kolesarskimi hlačami ne nosi spodnjega perila, a to je lahko povsem odločitev posameznika. Lahko izberete kolesarske hlače z naramnicami ali brez, eno-delni ali dvo-delni izvedbi.

Ostala oprema za kolesarjenje

Ostalo opremo prilagodite glede na vremenske razmere in na dolžino kolesarjenja. Pomembno je, da imate na kolesu svetilko, da boste videli pot tudi po temi, hkrati pa boste lahko opozorili nase tudi druge udeležence v prometu. Za štetje kilometrov in za občutek, koliko ste prekolesarili ter za spremljanje napredka lahko uporabite športno uro, aplikacijo na telefonu ali pa si omislite kolesarski števec. Če ste se odločili za daljši kolesarski izlet, morate s seboj imeti nekaj stvari. Stvari lahko shranite v za to primerne kolesarske torbice ali nahrbtnik. Imejte zadostno količino vode in kakšno energijsko tablico, da vam ne zmanjka energije. S seboj imejte dokumente in denar ter kakšen obliž. Včasih pride prav tudi tlačilka in zaščita pred dežjem. Pred odhodom se namažite s kremo z zaščitnim faktorjem, da ne dobite sončnih opeklin. Kolesa lahko položite v avto ali na avto – če imate ustrezne nosilce.

Koristni napotki za kolesarjenje

Kako začeti?

Na začetku kolesarite v okolici svojega doma. Raziskujte svoj kraj in okoliške kraje, spoznavajte poti in preverite svojo fizično zmogljivost. Če prej niste bili fizično aktivni, potem morate kondicijo še pridobiti in lahko dolžino kolesarjenja povečate postopoma. Postopoma povečujte število kilometrov, ki jih naredite.

Sčasoma boste ugotovili, kaj vam pri kolesarjenju ustreza in kaj ne. Izogibali se boste obljudenim potem in našli idealne kolesarske poti v svoji okolici. Če boste ugotovili, da vam ustrezata hitrost in ravna podlaga, boste morda začeli kolesariti po cesti. Tu velja veliko previdnosti. Nosite čelado in svetla oblačila, da vas bodo drugi udeleženci lažje opazili. Upoštevajte cestno-prometne predpise.

- Oglas -

Izbira kolesa

Ko boste spoznali, v kakšnem kolesarstvu najbolj uživate, si izberite ustrezno kolo, če le-tega še nimate. Pri izbiri kolesa in njegovih dodatkov vam lahko pomagajo strokovnjaki in usposobljeni prodajalci. Pomembno je, da preverite, ali je vaš položaj na kolesu pravilen in ali imate pravilno nastavljen sedež. Kolo mora biti pred kolesarjenjem vedno tehnično brezhibno.

Preberite tudi: Kako izbrati kolo: Na kaj moramo biti pozorni ob nakupu kolesa

Cesta, makadam ali gozdne in planinske poti?

Nekatere kolesarske poti so lepo urejene in nudijo čudovite razglede na lepo naravo. Tu se običajno kolesari počasi, sproščeno, hitrost ni pomembna. Če ste bolj adrenalinski tip človeka z dobro koordinacijo in veliko kondicije ter vam ustrezajo razgibane gorske in gozdne poti, si boste zagotovo kaj kmalu omislili treking ali gorsko kolo. Če vam je pomemben dober in intenziven trening z velikim številom prekolesarjenih kilometrov, pa se boste morda odločili za cestno kolo.

Na cesti

Vedno kolesarite brez slušalk, saj morate biti na dogajanje okoli sebe zelo pozorni. Glejte na cesto in predvidevajte dogodke. Pričakujte ovire – na cestah je lahko še veliko peska, lukenj, povoženih živali. Pozorni bodite tudi na mokre ceste, ki so še posebej spolzke. Opazujte avtomobile, ki vozijo pred vami. Avtomobili pogosto nenadno zavijejo levo ali desno, brez da bi nakazali smer, kar sicer ni pravilno, a če tega ne boste sami zaznali, vas to lahko stane življenja.

S kolesom v naravo

Varno kolesarjenje

Kolesarjenje je izvrsten način preživljanja časa tako s prijatelji, kot z družino. Pomembno je, da se med kolesarjenjem ne pogovarjamo, da ne vozimo v skupini, temveč eden za drugim in da so otroci vedno na sredini med dvema odraslima v koloni.  Vedno kolesarite ob robu cestišča, poskrbite za svojo vidnost s svetlimi, živimi oblačili in s svetili. Svojo smer zavijanja nakažite z roko. Na kolo se vedno odpravite trezni.

Zakaj kolesariti?

Se še vedno sprašujete, zakaj je kolesarjenje koristno? Kolesarjenje je dober način rekreacije; pri kolesarjenju krepimo celotno telo in pridobimo na kondiciji. Je odlična sprostitev, kjer lahko odrinemo težave in se odmaknemo od vsakdana. S kolesarjenjem lahko spoznavamo kraje, uživamo v naravi in si ogledujemo naravne znamenitosti.

Preberite še: Kolesarjenje nas vabi k raziskovanju Slovenije

.

NAJNOVEJŠE