0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Šport & RekreacijaKako izbrati kolo: Na kaj moramo biti pozorni ob nakupu kolesa

Kako izbrati kolo: Na kaj moramo biti pozorni ob nakupu kolesa

MORDA VAS ZANIMA

Kako izbrati primerno kolo zase ali za družinske člane? Kolesarjenje je vedno bolj priljubljen šport, ki se razvija v različne smeri, zato je na voljo tudi več vrst koles. Prav na to je potrebno biti pozoren ob nakupu novega kolesa. Če ste izkušen kolesar, potem vam je verjetno že dokaj jasno, kakšno kolo želite in potrebujete. Če pa kupujete novo kolo, potem pa se je o kolesih dobro najprej pozanimati.

- Oglas -
Kakšno kolo kupiti

Nakup kolesa naj bo premišljen

Kolesa se razlikujejo glede na tip kolesarjenja, načina uporabe kolesa in na podlago, po kateri najraje vozimo. Različni kolesarji bodo izbrali različne tipe kolesa. Turistični rekreativni kolesar bo vsekakor izbral drugačno kolo, kot nekdo, ki je zagrizen rekreativec ali kot nekdo, ki uživa po adrenalinskih spustih po gozdnih stezicah, da profesionalnih kolesarjev niti ne omenjamo. Pri nakupu kolesa moramo upoštevati kar nekaj dejavnikov. Kolo namreč običajno kupujemo za dlje časa, zato je nujno, da nam je udobno in primerno za naše želje in potrebe. Nakup kolesa mora biti skrben in preudaren.

Vrste koles

  • gorska kolesa;
  • treking kolesa;
  • cestna kolesa;
  • BMX kolesa;
  • trial kolesa;
  • mestna kolesa.

Gorska kolesa

Gorska kolesa so primerna za kolesarje, ki se vozijo po makadamskih, planinskih, gozdnih, zahtevnejših poteh. Imajo 26-palčna kolesa, razlikujejo pa se glede na vzmetenja; lahko imajo prednje vzmetenje ali polnovzmetenje. So robustna kolesa, namenjena vsem, ki so radi v naravi, saj dobro uspešno kljubujejo obremenitvam, ki jih prinese vožnja po gorskih in gozdnih poteh.Imajo široke gume z grobim profilom. Obstajajo še trail oz. crosscountry kolesa, enduro kolesa, ki so primerna za gozdne poti in kolesa za spust (downhill).

Treking kolesa

Treking kolesa se od gorskih koles razlikujejo po tem, da imajo višje težišče, so hitrejša, imajo 28-palčna kolesa in so udobnejša. Treking kolesa so primerni za tiste, ki kombinirajo vožnjo po asfaltu in makadamu. Treking kolesa imajo višje postavljeno krmilo in mehkejše ter udobnejše sedeže kot cestna kolesa. Prav zaradi svoje udobnosti je to priljubljen tip kolesa. Treking kolesa so pravzaprav mešanica cestnih in gorskih koles. Imajo srednje debele gume s profilom, ki je super za asfalt, dobro pa se obnašajo tudi na makadamu.

- Oglas -
Kako izbrati kolo

Specialke – cestna kolesa

Specialke so najhitrejša in najlažja kolesa. Imajo 28-palčna kolesa z ozkimi pnevmatikami. Ker so izjemno hitra kolesa, se morajo znebiti zračnega upora, zato morajo imeti aerodinamično pozicijo, le-ta pa terja specifično obliko krmila, ki prevzame velik del teže. Ta kolesa izberejo kolesarji, ki jim je pomembno število prekolesarjenih kilometrov in hitrost, zato za svojo podlago izberejo ceste.

Mestna kolesa

Mestna kolesa so namenjena kolesarjenju po opravkih po mestu, pri čemer ne potrebujete nizkega krmila ali robustnih gum. Potrebujete pa dodatke, ki vas bodo ščitili tako, da boste po mestu vseeno ‘švigali’ čisti in urejeni in tako, da boste lahko kam pospravili stvari, ki jih nosite s seboj: z blatniki, košaro, zvoncem, lučmi, prtljažnikom.

Električna kolesa

Električna kolesa so kolesa s pomožnim pogonom, s katerim je poganjanje enostavnejše. Primerno je za tiste, ki si želijo kolesariti, vendar si morajo zaradi slabše zmogljivosti to  malce olajšati. To so recimo starejše osebe. Električno kolo je primerno tudi za vse, ki kolo uporabljajo kot prevozno sredstvo, pri čemer se ne želijo preveč spotiti (na primer za pot v službo).

Kolesa se razlikujejo tudi glede na spol, kar pomeni, da so z geometrijo malce prilagojena fiziologiji ženskega telesa. Najbolj očitna razlika je spuščena zgornja cev, kar je zaznati predvsem pri mestnih kolesih. To je zato, da ženske lahko kolesarijo tudi v krilu. Tudi ostale vrste koles imajo spuščeno geometrijo.

- Oglas -
Nakup kolesa

Oprema in dodatki na kolesu

Ne pozabite na nakup čelade. Čelada mora biti kakovostna, dobro mora sesti na glavo in biti mora prave velikosti. Preverite tudi, katere ostale dodatke na kolesu potrebujete. Potrebujete luči, da si boste lahko osvetljevali pot po temi in da boste vidni tudi ponoči. Vedno preverite, če vam delajo luči in če so pnevmatike dovolj napolnjene. Tehnološki napredek je opaziti tudi pri kolesih, kolesa imajo digitalne dodatke, različne tipe menjalnikov, tipe zavor in še marsikaj.

Prava velikost kolesa

Pri nakupu kolesa vam bodo najbolj pomagali strokovnjaki in prodajalci, ki se na kolesa spoznajo. Načeloma obstaja pet različnih velikosti koles. Na vseh kolesih pa potem lahko prilagajamo tudi sedež in krmilo.

Najpogostejše napake pri nakupu kolesa

Trgovina s kolesi

Nekakovostno kolo

Če nameravate s kolesom preživeti dolgo časa in varno prevoziti dolge razdalje, potem izberite kakovostno kolo in opremo. Ne pravimo, da morate kupiti kolesa v najvišjem cenovnem razredu, pazite le na to, da vas ne privlači cena, ki je nizka na račun kakovosti. Poceni kolesa so težja, imajo slabo geometrijo in menjalnike ter ostale dele.

Napačen tip kolesa

Nakup napačne vrste kolesa je slab nakup. Naj vas pri nakupu ne vodijo cena, videz in blagovna znamka, temveč naj vas v prvi vrsti vodi to, kakšno kolo potrebujete in kje najraje kolesarite.

Napačna velikost kolesa

Velikost kolesa vam bo najbolje pomagal določiti usposobljen prodajalec, pri čemer se verjetno malce bolj lahko oprete na mnenja zaposlenih specializiranih kolesarskih trgovin.

Nakup otroškega kolesa

Nakup otroškega kolesa

Naj vas pri nakupu otroškega kolesa ne zavedeta cena in pisane barve. Pri nakupu kolesa imejte v mislih to, da za svojega otroka želite tudi varnost.

Otrok naj nakupu kolesa prisostvuje, tako boste najbolje določili velikost kolesa glede na višino, motorične sposobnosti in starost otroka. Pazite, da otrok s prsti vedno doseže zavorne ročice in tudi izteg noge mora biti pravi. Otroku nujno kupite čelado, svetlobna telesa, luči, dodatno tačko.

Računajte tudi na to, da bo otrok kolo hitro prerastel, zato ne kupite premajhnega, sicer pa lahko prestavljate tudi višino krmila in sedeža.

Preberite tudi: Kolesarjenje nas vabi k raziskovanju Slovenije

NAJNOVEJŠE