Ekologija & OkoljeOnesnažen zrak letno prispeva k smrti kar 7 milijonov ljudi

Onesnažen zrak letno prispeva k smrti kar 7 milijonov ljudi

MORDA VAS ZANIMA

Po zadnjih poročilih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi bilo kar 9 izmed 10 ljudi izpostavljenih močno onesnaženemu zraku. Za analizo so uporabili podatke iz več kot 4300 mest po vsem svetu, ki se nahajajo v 108 različnih državah. Takšna onesnaženost pa seveda ni brez posledic. Po oceni Svetovne zdravstvene organizacije naj bi namreč onesnažen zrak prispeval h kar 7 milijonom smrti na leto.

V številnih velemestih onesnaženost močno presega »varno mejo«

- Oglas -

Danes se sicer kakovost zraka spremlja v več mestih kot kadar koli doslej. Podatki, do katerih je mogoče s tem priti, na žalost niso razveseljujoči, vendar predstavljajo možnost, da bo soočenje s konkretnimi dejstvi prineslo potrebne ukrepe za izboljšave. Trenutno naj bi bil sicer najbolj onesnažen zrak v Jugovzhodni Aziji, na Bližnjem vzhodu in na področju Severne Afrike. Tudi nasploh pa je bilo mogoče v mnogih mestih zaznati stopnjo onesnaženja, ki je v povprečju več kot petkrat višja od varnostnih priporočil Svetovne zdravstvene organizacije.

Problematičen je lahko tudi zrak v naših domovih

Do kar 90 odstotkov vseh smrti, ki so povezane s prekomerno onesnaženostjo zraka, pride v revnejših azijskih in afriških državah. Čeprav onesnaženje običajno ni edini vzrok, pa predstavlja ogromen prispevek k številnim prezgodnjim smrtim. Od 7 milijonov posameznikov, kolikor naj bi jih letno umrlo tudi zaradi onesnaženega zraka, je pri večjem deležu kriv zunanji zrak, vendar naj bi pri ogromno ljudeh k prezgodnji smrti prispeval tudi zrak v stanovanjih, kar je povezano predvsem z uporabo trdnih goriv.

Posledice onesnaženja občutimo tukaj in zdaj

Ponekod sicer že prihaja do premikov na bolje, vendar bo po mnenju predstavnikov SZO do resničnega premika prišlo šele takrat, ko bodo ljudje povsem ozavestili, da pri onesnaževanju ni težava »samo« planet, ampak da imajo takšni pogoji tudi povsem neposreden vpliv na naše zdravje. Onesnažen zrak je namreč povezan s kronično obstruktivno pljučno boleznijo, pljučnico, pljučnim rakom, srčno-žilnimi obolenji in mnogimi drugimi zapleti, ki so lahko povod za prezgodnjo smrt. Pri Svetovni zdravstveni organizaciji so sicer kot zgled postavili Skandinavijo, kjer dokazujejo, da je gospodarski razvoj možen, ne da bi pri tem uničevali okolje in lastno zdravje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×