5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?
Zdravje & prehranaKivi – odličen vir vitamina C, ki ublaži celo simptome astme

Kivi – odličen vir vitamina C, ki ublaži celo simptome astme

MORDA VAS ZANIMA

Kivi je sicer majhen sadež, v katerem pa se skriva obilje koristnih hranilnih snovi. Med njimi še posebej izstopa vitamin C, kivi pa je tudi dober vir vitamina K, kalija in celo folne kisline.

Bogastvo vitaminov in antioksidantov v zelenem sadežu

- Oglas -

Poleg vitamina C lahko v kiviju najdemo tudi mnoge druge odlične antioksidante, seveda pa tudi veliko vlaknin. Tako ni presenetljivo, da uživanje kivija pomeni ogromno blagodejnih vplivov na vaše zdravje. Koristen in užiten pa je lahko tudi olupek kivija, ki ga večina ljudi žal preprosto zavrže.

Kivi kot odlična naravna pomoč astmatikom

Raziskave so razkrile, da je kivi odlična naravna izbira za blaženje simptomov, tipičnih za astmo. Domneva se, da je to predvsem učinek velikih količin vitamina C in drugih antioksidantov, ki jih kivi vsebuje. Pri tistih, ki so redno uživali kivi, se je pokazalo predvsem izboljšanje stanja njihovih pljuč. Kivi lahko ublaži hropenje in mnoge druge neprijetne težave, povezane z dihalnim sistemom, kar je zagotovo eden pomembnih razlogov, zaradi katerih ga je smiselno vključiti v prehrano.

Okrepitev imunskega sistema pred zimskimi meseci

Zaradi bogastva vitamina C v kiviju je to tudi sadež, ki je kot nalašč za zimski čas. Kivi namreč pomaga okrepiti vaš imunski sistem in tako zmanjša tveganje, da obležite v postelji s prehladom ali gripo. Še posebej izrazit pozitiven vpliv kivija na krepitev imunskega sistema naj bi bilo mogoče opaziti pri majhnih otrocih in starejših ljudeh.

Boljša prebava in manjše tveganje za raka debelega črevesja

Kot smo omenili, je kivi tudi odličen vir prehranskih vlaknin. Tako bo pripomogel k boljši prebavi, še posebej ker poleg vlaknin vsebuje tudi proteolitični encim, imenovan aktinidin, ki je zelo pomemben za razgradnjo beljakovin. Antioksidanti v kiviju pa poskrbijo za blaženje vpliva prostih radikalov v telesu, s čimer se zmanjša nevarnost za razvoj resnih kroničnih bolezni – med drugim tudi za raka na debelem črevesju.

Zniževanje krvnega tlaka in preprečevanje krvnih strdkov

- Oglas -

Imate težave s povišanim krvnim tlakom? Kivi je v tem primeru živilo, ki ne sme manjkati v vaši prehrani. Izsledki raziskav namreč kažejo, da lahko v kiviju najdemo bioaktivno snov, ki pomaga zniževati krvni tlak. Na dolgi rok to pomeni tudi manj tveganja za srčno kap. Pomemben pozitiven učinek kivija pa je tudi ta, da pomaga pri preprečevanju krvnih strdkov. Možnosti za krvne strdke naj bi se močno zmanjšale, že če zaužijete 2 ali 3 kivije dnevno – učinek naj bi bil skorajda podoben kot pri aspirinu. Za nameček pa lahko kiviji znižajo tudi količino maščob v krvi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×