0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaTamarind: tropski sadež, ki je izjemno koristen za zdravje

Tamarind: tropski sadež, ki je izjemno koristen za zdravje

MORDA VAS ZANIMA

Tamarind je tropski sadež, ki je pri nas relativno slabo poznan. Po drugi strani pa je zelo priljubljen v afriški in azijski kulinariki, vključno z indijsko in bližnjevzhodno. Pogosto se uporablja za pripravo omak, ki jedem dodajo zanimiv, sladek, vendar obenem rahlo oster okus, pa tudi sladic in različnih napitkov. Tamarind, ki je nekaj posebnega že po obliki – sadež se namreč skriva v stroku – pa ni cenjen samo zaradi posebnega okusa, ampak tudi zaradi zdravstvenih koristi, ki jih lahko prinese redno uživanje tega sadeža.

- Oglas -

1. Odličen vir magnezija

Tamarind vsebuje veliko magnezija – minerala, ki sodeluje v najrazličnejših procesih v našem telesu. Magnezij je med drugim nujen za optimalno delovanje mišičnega in živčnega sistema. Pomanjkanje magnezija lahko privede do mišičnih krčev in s tem povezanih bolečin, tesnobnih občutkov, nespečnosti in sorodnih težav.

2. Pozitiven vpliv na živčni sistem

Poleg magnezija so za pozitiven vpliv tamarinda na živčni sistem zaslužni tudi vitamini iz skupine B, vključno s tiaminom (vitamin B1). Uživanje tamarinda v različnih oblikah lahko tako zmanjša tveganje za nepravilno delovanje živčnega sistema in s tem povezane neprijetne simptome.

3. Uravnavanje holesterola in krvnega tlaka

Tamarind je lahko zelo koristen za srčno-žilni sistem. Vsebuje veliko vlaknin, ki lahko spodbudijo odstranjevanje presežka škodljivega holesterola iz telesa. Vlaknine pa so obenem pomembne za zniževanje krvnega tlaka, ki je, podobno kot povišan holesterol, eden od glavnih dejavnikov tveganja za kronične bolezni srca in ožilja.

- Oglas -

4. Pomoč pri suhih očeh

Izsušena očesna sluznica lahko povzroča zelo neprijetne občutke. Na prvi pogled se zdi to nekoliko nenavadno, vendar lahko tamarind pomaga tudi pri tovrstnih težavah. Izvlečki iz semen tamarinda se namreč uporabljajo za izdelavo kapljic za oči, namenjenih blaženju oziroma preprečevanju težav s suhimi očmi.

5. Močnejši imunski sistem

Tamarind vsebuje veliko vitamina C – vitamina, ki je med drugim zelo pomemben za optimalno delovanje našega imunskega sistema. Uživanje tamarinda lahko tako pripomore k uspešnejšemu premagovanju različnih okužb.

6. Bolj mladostna koža

Vitamin C je tudi izjemno močan antioksidant, tj. snov, ki pomaga nevtralizirati negativne učinke prostih radikalov. Antioksidanti so pomembni za zmanjševanje tveganja za različne kronične bolezni, ki so povezane z oksidativnim stresom. Obenem pa pomagajo upočasniti proces staranja. Tamarind lahko tako pripomore tudi k bolj mladostni koži. Za to je zaslužno tudi dejstvo, da je vitamin C nujen za tvorbo kolagena – izjemno pomembne strukturne beljakovine, ki poskrbi za napeto, elastično kožo.

7. Protivnetno delovanje

Tamarind je mogoče uporabiti za izdelavo olja, ki se lahko pohvali z zelo izrazitim protivnetnim delovanjem. Tako gre za olje, ki ga je mogoče uporabljati za lajšanje najrazličnejših težav, ki so povezane z neustreznim vnetnim odzivom telesa. Olje lahko med drugim pomaga tudi pri artritisu (uporabi se lahko za masažo bolečih sklepov).

- Oglas -

8. Zaviranje apetita in upočasnitev skladiščenja maščob

Zelo izrazit apetit lahko močno ovira hujšanje, vendar so na srečo na voljo učinkovite naravne rešitve, s pomočjo katerih je mogoče zajeziti apetit. Ena od najboljših izbir je prav tamarind. Ta je koristen za obvladovanje lakote, saj prispeva k povečanju količine serotonina v telesu. Obenem pa gre za odličen vir hidroksicitronske kisline – snovi, ki zavre delovanje encima, odgovornega za skladiščenje maščob v telesu.

9. Protimikrobni učinki

V tamarindu je mogoče najti snovi, ki jih odlikuje protimikrobno delovanje. S pomočjo pripravkov, ki vsebujejo tamarind oziroma izvlečke tamarinda, je tako mogoče zmanjšati tveganje za najrazličnejše okužbe, vključno z glivičnimi.

.

NAJNOVEJŠE