DomovZdravi ReceptiSladiceVeganski krofi: Preverjen recept za najboljše krofe

Veganski krofi: Preverjen recept za najboljše krofe

- Oglas -

Veganski krofi, ki vas bodo prepričali, da je so tudi veganske različice tradicionalnih slaščic lahko okusne. Preverjen recept za najboljše krofe!

Ste mislili, da je krofe nemogoče pripraviti na veganski način in da ne bodo izgledali tako lepo, kot klasični? Naj vas presenetimo s tem preverjenim receptom za domače veganske krofe, ki smo ga uporabili že mnogokrat in z malo vaje bodo krofi takšni, kot “ta pravi” v nekoliko bolj zdravi različici.

SESTAVINE:

  • 500 ml mlačnega sojinega napitka
  • 4 jušne žlice kokosovega sladkorja
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja ali 1/2 čajne žličke vaniljevega stroka
  • 2 kocki svežega kvasa
  • 1 kg moke (tip 400)
  • 1 čajna žlička soli
  • 12 jušnih žlic aquafabe (slanica čičerke)
  • 3/4 čajne žličke kurkume
  • limonina lupina 1 limone
  • 6 jušnih žlic ruma
  • 100 ml rastlinskega olja

Nadev za krofe

  • Marmelada – po okusu

PRIPRAVA:

  1. V globoki skodelici zmešamo sojin napitek, sladkor, vaniljo, kvas in 2 žlički moke, ki smo ju vzeli od 1 kg moke, in postavimo na toplo, da kvas začne reagirati.
  2. Medtem v večjo posodo presejemo moko ter kurkumo in na sredini naredimo jamico za kvasec.
  3. Po robu moke potrosimo sol.
  4. Kvasec zlijemo v jamico in ga vmešamo v moko. Dodamo preostale sestavine.
  5. Sestavine ročno mesimo 30 minut oz. 10 minut z ročnim mešalnikom (kavlji za testo). Testo naj bo mehko ter zračno in odstopati mora od posode in rok oz. kavljev.
  6. S pomokanimi rokami oblikujemo 80-gramsko kroglico. Med dlanmi jo valjamo, dokler ne nastane lepa krogla z gladko površino, ki jo položimo na papir za peko ali pomokano krpo.
  7. Krofe pokrijemo s čisto krpo in jih za vsaj 20 minut postavimo na toplo, da vzhajajo.
  8. Krofe ocvremo v vročem rastlinskem olju. Pri cvrtju jih vedno pazljivo spustimo v maščobo z zgornjo stranjo:
    • V cvrtniku pri temperaturi 150 stopinj Celzija: cvremo jih 4 minute na vsaki strani.
    • Na štedilniku v globoki posodi pri temperaturi 170 stopinj Celzija: ko krofe položimo v olje, jih pokrijemo s pokrovko. Po približno 2 minutah jih obrnemo in pri odprti posodi cvremo še dodatni 2 minuti.Za bolj zdravo različico krofe spečemo v pečici pri temperaturi 180 stopinj Celzija. Krofi so pečeni po 12 oz. 15 minutah.
  9. Ocvrte oz. pečene krofe vzamemo iz posode oz. pečice in jih položimo na papirnate brisače.
  10. V nekoliko ohlajene krofe vbrizgamo marmelado.
  11. Na koncu jih posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.
- oglas -

NAJNOVEJŠI RECEPTI