Veganski krofi, ki vas bodo prepričali, da je so tudi veganske različice tradicionalnih slaščic lahko okusne. Preverjen recept za najboljše krofe!
- Oglas -
Ste mislili, da je krofe nemogoče pripraviti na veganski način in da ne bodo izgledali tako lepo, kot klasični? Naj vas presenetimo s tem preverjenim receptom za domače veganske krofe, ki smo ga uporabili že mnogokrat in z malo vaje bodo krofi takšni, kot “ta pravi” v nekoliko bolj zdravi različici.
SESTAVINE:
- 500 ml mlačnega sojinega napitka
- 4 jušne žlice kokosovega sladkorja
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja ali 1/2 čajne žličke vaniljevega stroka
- 2 kocki svežega kvasa
- 1 kg moke (tip 400)
- 1 čajna žlička soli
- 12 jušnih žlic aquafabe (slanica čičerke)
- 3/4 čajne žličke kurkume
- limonina lupina 1 limone
- 6 jušnih žlic ruma
- 100 ml rastlinskega olja
Nadev za krofe
- Marmelada – po okusu
PRIPRAVA:
- V globoki skodelici zmešamo sojin napitek, sladkor, vaniljo, kvas in 2 žlički moke, ki smo ju vzeli od 1 kg moke, in postavimo na toplo, da kvas začne reagirati.
- Medtem v večjo posodo presejemo moko ter kurkumo in na sredini naredimo jamico za kvasec.
- Po robu moke potrosimo sol.
- Kvasec zlijemo v jamico in ga vmešamo v moko. Dodamo preostale sestavine.
- Sestavine ročno mesimo 30 minut oz. 10 minut z ročnim mešalnikom (kavlji za testo). Testo naj bo mehko ter zračno in odstopati mora od posode in rok oz. kavljev.
- S pomokanimi rokami oblikujemo 80-gramsko kroglico. Med dlanmi jo valjamo, dokler ne nastane lepa krogla z gladko površino, ki jo položimo na papir za peko ali pomokano krpo.
- Krofe pokrijemo s čisto krpo in jih za vsaj 20 minut postavimo na toplo, da vzhajajo.
- Krofe ocvremo v vročem rastlinskem olju. Pri cvrtju jih vedno pazljivo spustimo v maščobo z zgornjo stranjo:
- V cvrtniku pri temperaturi 150 stopinj Celzija: cvremo jih 4 minute na vsaki strani.
- Na štedilniku v globoki posodi pri temperaturi 170 stopinj Celzija: ko krofe položimo v olje, jih pokrijemo s pokrovko. Po približno 2 minutah jih obrnemo in pri odprti posodi cvremo še dodatni 2 minuti.Za bolj zdravo različico krofe spečemo v pečici pri temperaturi 180 stopinj Celzija. Krofi so pečeni po 12 oz. 15 minutah.
- Ocvrte oz. pečene krofe vzamemo iz posode oz. pečice in jih položimo na papirnate brisače.
- V nekoliko ohlajene krofe vbrizgamo marmelado.
- Na koncu jih posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.
- oglas -