0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPovišan kreatin: možni vzroki in priporočeni ukrepi

Povišan kreatin: možni vzroki in priporočeni ukrepi

MORDA VAS ZANIMA

Prevelika količina kreatina v krvi je resna težava, ki zahteva ustrezno ukrepanje. Povišana raven kreatina je namreč običajno tesno povezana z zmanjševanjem funkcionalnosti ledvic.

- Oglas -

V nadaljevanju lahko preverite, kaj kreatin sploh je, kateri so glavni dejavniki tveganja za čezmerno kopičenje kreatina v krvi in kako ukrepati, če je bila ta težava zaznana tudi pri vas …

Kaj je kreatin?

Kreatin je snov, ki nastaja med mišično aktivnostjo, in sicer iz treh aminokislin (iz arginina, glicina in metionina). Gre za odpadni produkt, ki ga ledvice v običajnih okoliščinah filtrirajo, nato pa se izloči skupaj z urinom.

Večja ko je mišična masa, večja je praviloma količina kreatina, ki se proizvaja. Na količino proizvedenega kreatina vplivata tudi pogostost in intenzivnost telesne aktivnosti ter morebitna uporaba specifičnih zdravil in prehranskih dodatkov. Raven kreatina v krvi pa je lahko tudi pokazatelj delovanja ledvic.

- Oglas -

Najpogostejši vzroki za povišane vrednosti kreatina

Povišane vrednosti kreatina so lahko posledica različnih vzrokov. Eden od najresnejših vzrokov so akutne bolezni ledvic. Tako gre lahko za znak, da so se ledvice znašle v težavah.

Težave s povišanim kreatinom so nadpovprečno pogoste pri ljudeh, ki jedo veliko mesa, posebno rdečega. Problematična je lahko tudi uporaba prehranskih dopolnil s kreatinom, vendar le če močno presežete priporočeni odmerek oziroma če so bile vaše ledvice že pred začetkom uporabe tovrstnih dodatkov v težavah. Športniki običajno uporabljajo kreatin za povečanje mišične mase in kot pomoč pri utrujenosti.

Povišan kreatin je lahko povezan tudi s hipotenzijo (močno znižan krvni tlak), ki je posledica dejavnikov, kot so huda driska in/ali bruhanje ter s tem povezana dehidracija ali težave s srcem.

Načeloma lahko katera koli ovira, zaradi katere je moten normalen pretok urina, privede do kopičenja odpadnih snovi v telesu, kar vključuje tudi povišane ravni kreatina. Med razloge za preveliko količino kreatina pa spada tudi uporaba zdravil, kot so nesteroidna protibolečinska sredstva in zdravila za zniževanje krvnega tlaka.

- Oglas -

Simptomi povišanega kreatina

Nenadne spremembe, povezane z uriniranjem, so eden od najpogostejših znakov povišanih vrednosti kreatina. To med drugim vključuje spremembe, povezane s pogostostjo uriniranja, kri v urinu, bolečino med uriniranjem in penjenje urina.

Med pogoste simptome povišane ravni kreatina pa spadajo še mišični krči, neprekinjen občutek slabosti in izčrpanosti, bruhanje, zabuhlost okoli oči in otekanje gležnjev. Tovrstni simptomi zahtevajo čim hitrejše preverjanje vrednosti kreatina.

Posebna previdnost je potrebna pri osebah s povečanim tveganjem za okvare ledvic, na primer zaradi diabetesa, genetske obremenjenosti ali ponavljajočih se bakterijskih okužb.

Kako ukrepati?

Za zniževanje kreatina se lahko predpišejo različna zdravila. Pri tem upoštevajte, da žal ne obstajajo zdravila, ki bi bila namenjena prav zniževanju kreatina. Tako se običajno uporabljajo zdravila, ki so neposredno povezana z vzrokom za težave (na primer zdravila za lažji nadzor diabetesa ali zdravila za uravnavanje različnih nepravilnosti, povezanih z delovanjem ledvic).

Pogosto so smiselni tudi dodatni ukrepi, na primer zmanjšanje vnosa beljakovin, predvsem beljakovin živalskega izvora. Če se spopadate s povišanimi vrednostmi kreatina, je obenem posebno pomembno, da popijete dovolj tekočine oziroma vode in da uživate veliko hrane, bogate z vlakninami. Vsaj začasno se je smiselno odpovedati zelo intenzivni vadbi, na primer treningom z utežmi, in uporabi dodatkov s kreatinom.

Če kadite, je zelo pomembno, da to razvado čim prej opustite, obenem pa se izogibajte pogostemu uživanju alkohola. Gre namreč za navadi, ki sta med drugim zelo obremenjujoči za ledvice. Tako lahko prispevata k povišanim vrednostim kreatina.

.

NAJNOVEJŠE