0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeNacionalna konferenca o diabetesu

Nacionalna konferenca o diabetesu

MORDA VAS ZANIMA

Vsako leto se število bolnikov s sladkorno boleznijo še nekoliko poveča. Lani je denimo zdravila, namenjena zdravljenju diabetesa, prejemalo skoraj 110.000 prebivalcev Slovenije, pri čemer večji delež predstavlja starejša populacija. Zaradi naraščanja števila bolnikov z diabetesom, kar je pravzaprav trend v vseh zahodnih državah, je ta problematika deležna tudi vse večje pozornosti zdravstvene stroke.

- Oglas -

Diabetes

Tako je bila letos že 8. leto organizirana nacionalna konferenca, ki sta jo pripravila Nacionalni inštitut za javno zdravje in Ministrstvo za zdravje. Tokratni naslov je bil Sladkorna bolezen skozi prizmo integrirane oskrbe, posebna pozornost pa je bila namenjena tudi vplivu slabšega socialnega statusa na tveganje za razvoj diabetesa. Pri najrevnejšem prebivalstvu je namreč odstotek ljudi z diabetesom še posebej visok.

Dejavnost zdravstvenih delavcev bi morala biti čim bolj usklajena

Osrednja težava, ki so jo sodelujoči na konferenci naslovili, je bilo vprašanje zagotavljanje integrirane oskrbe pacientov z diabetesom. S tem je mišljeno predvsem, kako zagotoviti, da bo dejavnost zdravstvenih delavcev čim bolj usklajena in da bodo bolnikom zagotovljena razumljiva navodila. Le tako je namreč mogoče zagotoviti optimalen izid zdravljenja. Udeleženci so si izmenjali različne izkušnje ter izpostavili tudi primere dobrih praks, tako domačih kot tujih, v povezavi s katerimi je mogoče govoriti o integrirani oskrbi bolnikov z diabetesom.

- Oglas -

Vsaka 5. oseba nad 65 let v Sloveniji ima diabetes

V zadnjih letih je število prebivalcev Slovenije s sladkorno boleznijo močno narastlo. Kaj so razlogi za to? Eden največjih dejavnikov tveganja je povišana telesna teža. Vsekakor je naraščanje števila diabetikov povezano tudi s staranjem prebivalstva. Skoraj 64.000 oseb z diabetesom je namreč starih več kot 65 let, vendar pa je zaskrbljujoče tudi dejstvo, da se sladkorna bolezen pojavlja pri vse nižji starosti. Diabetes je sicer najbolj razširjen v jugovzhodnem delu Slovenije, v Zasavju in Posavju ter v Savinjski in Pomurski regiji.

Pomembno tako preprečevanje kot zgodnje odkrivanje

Diabetes je bolezen, ki je pogostejša pri moških kot pri ženskah, še posebej zaskrbljujoče pa se zdi dejstvo, da obstaja zelo visoka korelacija med socialno-ekonomskim položajem in sladkorno boleznijo. Pri skupinah z nizkimi dohodki sladkorna bolezen narašča bolj in hitreje kot pri drugih posameznikih, o čemer so razpravljali tudi udeleženci nacionalne konference. Poleg poudarjanja integrirane oskrbe so izpostavili tudi pomen programov za zgodnje odkrivanje visoko ogroženih oseb in sladkorne bolezni, ki v ambulantah družinske medicine potekajo že od leta 2002. Tako je razveseljivo dejstvo, da je vsaj deloma visoko število prebivalcev z diabetesom povezano z dejstvom, da je diabetes danes prepoznan oziroma diagnosticiran hitreje kot v preteklosti. Posledično se lahko tudi zdravljenje začne prej, kar zmanjša tveganje za zaplete.

.

NAJNOVEJŠE