Kakav, znan tudi kot “hrana bogov,” je že tisočletja cenjen zaradi svojega bogatega okusa in številnih koristi za zdravje. Uporablja se kot osnovna sestavina za čokolado, vendar je v svoji surovi obliki veliko več kot le sladica. Pravi kakav se ponaša s številnimi pozitivnimi lastnostmi – vsebuje veliko naravnih antioksidantov, vitaminov in mineralov ter pomlajuje.
Kakav namesto zlata
Azteki in Maji so tako zelo cenili kakavova zrna, da so jih namesto zlata uporabljali za plačilno sredstvo. Španski osvajalec Cortez je bil najverjetneje prvi, ki je v Evropo prinesel čokolado. Kakavov napitek je opisal kot božansko pijačo, ki krepi telo in premaguje utrujenost.
Ko so Cortez in njegovi pomočniki prvič srečali Azteke, so bili osupli nad tem, kako velike količine kakavovih semen je imel azteški vladar Montezuma. Pričakovali so namreč, da bodo našli zlato, vendar so našli le kakavova zrna. Vladar naj bi po nekaterih zapisih v svojih skladiščih hranil približno 960 milijard kakavovih zrn.
Kakav se je iz Španije potem razširil v Francijo, na Nizozemsko, v Anglijo, Belgijo in Italijo. Avtohtoni ameriški prebivalci so vedno imeli raje grenak okus čokolade, šele Evropejci so mu začeli dodajati predelan trsni sladkor.
Kaj je kakav?
Kakav se pridobiva iz semen kakavovca (Theobroma cacao), ki raste v tropskih območjih Srednje in Južne Amerike ter zahodne Afrike. Kakavova zrna se fermentirajo, posušijo, pražijo in nato zmeljejo v kakavov prah, maslo ali čokolado. Surovi kakav, ki ni bil obdelan s toploto, ohranja večino svojih hranilnih snovi in antioksidantov.

Kakav za zdravje
Kakav je vsebuje hranial, ki prinašajo številne koristi za zdravje. Je bogat vir antioksidantov ter drugih spojin, ki ugodno vplivajo na naše telo.
1. Bogat vir antioksidantov
Kakav je eden najbogatejših virov antioksidantov na svetu, vključno s flavonoidi, polifenoli in katehini. Antioksidanti pomagajo nevtralizirati proste radikale v telesu, kar zmanjšuje tveganje za kronične bolezni, kot so rak, bolezni srca in nevrodegenerativne bolezni. Redno uživanje kakava lahko pomaga ohranjati celice zdrave in zmanjšati oksidativni stres.
2. Podpora zdravju srca
Flavonoidi v kakavu izboljšujejo delovanje krvnih žil, zmanjšujejo krvni tlak in izboljšujejo prekrvavitev. Študije so pokazale, da redno uživanje kakava lahko zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni, kot so srčni infarkt in kap. Poleg tega kakav pomaga uravnavati raven holesterola, kar dodatno prispeva k zdravju srca.
3. Izboljšanje razpoloženja
Kakav vsebuje spojine, kot so teobromin, feniletilamin in serotonin, ki pomagajo izboljšati razpoloženje in povečati občutek sreče. Teobromin deluje kot blag stimulans, ki lahko poveča raven energije in izboljša osredotočenost, medtem ko feniletilamin in serotonin spodbujata občutek sreče in zadovoljstva.
4. Podpora možganski funkciji
Antioksidanti in flavonoidi v kakavu izboljšujejo prekrvavitev možganov, kar lahko izboljša kognitivne funkcije in spomin. Redno uživanje lahko pomaga zaščititi možgane pred staranjem in zmanjšati tveganje za nevrodegenerativne bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen.
5. Krepitev imunskega sistema
Kakav vsebuje minerale, kot so cink, železo, magnezij in kalij, ki so ključni za delovanje imunskega sistema. Ti minerali podpirajo proizvodnjo in delovanje imunskih celic, kar pomaga telesu pri boju proti okužbam in boleznim.
Kakav z vseh vidikov pozitivno vpliva na srce
Azteki so kakav pogosto imenovali kar srčna kri, saj spodbuja delovanje srčno-žilnega sistema, odpira naša srca na vseh ravneh (dobesednem, metafizičnem in duhovnem smislu) in v nas prebuja naravne občutke ter našo intuicijo poveže z materjo Naravo.
Hranila v kakavu
Antioksidanti
Kakav vsebuje več antioksidantov kot katerokoli drugo živilo na svetu – celo več kot borovnice, rdeče vino, jagode acai in goji skupaj.
Magnezij
Kakavu lahko brez kakršnekoli slabe vesti pripišemo lastnosti živila z največjo vsebnostjo magnezija. Magnezij skrbi za zdravo srce, krepi delovanje možganov, blaži menstrualne krče, krepi kosti ter skrbi za prožnost telesa. Če je v telesu dovolj magnezija, je boljši pretok krvi, kisika in hranilnih snovi.
Železo
V zrnih najdemo tudi precej železa, ki je ključni element v prehrani vsakega posameznika. Sestavlja namreč hemoglobin, ki po krvi prenaša kisik. Če v krvi ni dovolj kisika, lahko pride do slabokrvnosti.
Krom
Krom je mineral, ki pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi. Pomanjkanje kroma lahko nadomestimo tudi s pomočjo kakava.
Mangan
V nejm najdemo tudi kar nekaj mangana, ki pomaga železu pri oskrbi krvi s kisikom ter sodeluje pri proizvodnji hemoglobina.

Cink
Cink je ključen mineral, ki skrbi za optimalno delovanje imunskega sistema, jeter, trebušne slinavke, spolnih žlez in kože. Prav tako sodeluje v številnih encimskih reakcijah v telesu. Cink je biološko razpoložljiv pod pogojem, da je telo očiščeno težkih kovin.
Baker
Baker med drugim pomaga ohranjati zdravo kri in krepi odpornost.
Vitamin C
Vitamin C najdemo le v presnem kakavu, saj se s toplotno obdelavo izgubi ves ta dragoceni vitamin.
Maščobne kisline omega 6
Te esencialne maščobne kisline pri toplotni obdelavi čokolade postanejo žarke in zato v telesu povzročajo vnetja. Prav zato je tako zelo pomembno, da ga uživamo v surovi in neobdelani obliki.
Anandemid
Anandemid je endorfin iz skupine kanabinoidov, ki ga telo proizvaja po telesni aktivnosti. Najdemo pa ga samo v kakavu. Znan je tudi kot spojina sreče, saj se sprošča takrat, ko se dobro počutimo.
Feniletilamin
Feniletilamini so skupina kemičnih snovi, ki jih telo proizvaja, ko se zaljubimo. Te spojine so torej eden od glavnih razlogov, zakaj ljudje povezujemo ljubezen in čokolado. Poleg tega feniletilamini pomembno vplivajo tudi pri koncentraciji in pozornosti.
Triptofan in serotonin
Triptofan je esencialna aminokislina, ki ugodno vpliva na naše razpoloženje, kar nekaj pa jo najdemo prav v kakavu. Triptofan je zelo pomemben za proizvodnjo serotonina, pomembnega živčnega prenašalca. Serotonin pa je tisti, ki odpravlja stanje tesnobe in nam pomaga, da se bolj uspešno zoperstavljamo stresu. Triptofan je zelo občutljiv na visoke temperature (pri visokih temperaturah se poškoduje njegova struktura). Zato priporočamo uživanje presnih kakavovih zrn.
Vlaknine
Vsebuje tudi velik delež topnih prehranskih vlaknin, ki dobro vplivajo na naš prebavni sistem – čistijo črevesje in spodbujajo peristaltiko. Kakavova zrna lahko zobamo cela, jih zdrobimo ali zmeljemo v fin prah.
Kako vključiti kakav v prehrano?
Kakav je vsestranska sestavina, ki jo lahko uporabljate v številnih jedeh in pijačah. Tukaj je nekaj idej, kako ga lahko enostavno vključite v svojo prehrano. Ne pozabite, da je surovi kakav bolj grenkega okusa, zato z njim vsaj na začetku ne pretiravajte.
1. Smoothiji in napitki
Dodajte žlico surovega kakava v svoj najljubši smoothie ali napitek za bogat čokoladni okus in dodaten odmerek antioksidantov. Dobro se ujema s sadjem, oreščki in mlečnimi izdelki, kar omogoča pripravo okusnih in zdravih napitkov.
2. Peka
Uporabite kakav v prahu pri peki tort, piškotov, mafinov in drugih slaščic. Nadomestite z njim del moke ali sladkorja in s tem zmanjšate vsebnost sladkorja in dodate bogat čokoladni okus.
3. Vroča čokolada
Pripravite si skodelico vroče čokolade z uporabo surovega kakava, rastlinskega mleka in naravnega sladila, kot sta med ali javorjev sirup. Takšna topla čokolada je veliko bolj zdrava kot komercialne različice, polne sladkorja in umetnih dodatkov.
4. Čokoladni preliv
Naredite si domač čokoladni preliv za sladoled, palačinke ali jogurt z mešanjem surovega kakava, kokosovega olja in medu. Ta preliv je naravno sladek in poln antioksidantov.
5. Energijske kroglice
Naredite si energijske kroglice z mešanjem surovega kakava, ovsenih kosmičev, datljev in oreščkov. Takšne kroglice so odličen prigrizek, poln energije, ki ga lahko vzamete s seboj na pot.