Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehranaHemoroidi - naravna pomoč pri težavah z zlato žilo

Hemoroidi – naravna pomoč pri težavah z zlato žilo

MORDA VAS ZANIMA

Hemoroidi, pravimo jim tudi zlata žila, so nabrekla tkiva v steni danke in zadnjika, ki vsebujejo vene. Hemoroidi se lahko vnamejo, lahko zakrvavijo ali pa se povečajo in štrlijo navzven. Tiste hemoroide, ki nastanejo v zadnjiku, imenujemo notranji hemoroidi, tiste, ki štrlijo navzven, pa zunanji.

- Oglas -

Hemoroidi lahko nastanejo zaradi pogostega napenjanja ob odvajanju blata, ob zapeki pa se stanje lahko le še poslabša. Veliko ljudi danes uživa močno predelane hrane z malo balastnimi snovmi. Posledica tega je manjša količina trdega blata, ki se po črevesju pomika s težavo in počasi. Kombinacija trdega blata in napenjanja pa je najboljša pot do hemoroidov.

Sicer lahko hemoroidi nastanejo tudi zaradi bolezni jeter, ki povzročijo dvig tlaka v portalni votlini.

Hemoroidi

Simptomi

Hemoroidi navadno zakrvavijo po odvajanju blata – krvava sta lahko tako blato kot toaletni papir. Včasih je lahko krvava tudi voda v straniščni školjki. Količina krvi je navadno majhna in le redko lahko pride do večje izgube krvi ali anemije.

- Oglas -

Hemoroide, ki štrlijo iz zadnjika navzven, je treba s prstom nežno potisniti nazaj, včasih se to zgodi kar samo od sebe. Hemoroid lahko tudi oteče in boli, če njegovo površino grobo drgnemo ali če v njem nastane krvni strdek. Redkeje hemoroidi izločajo sluz in dajejo občutek, da danka ni popolnoma izpraznjena.

Diagnozo hemoroidov lahko zdravnik postavi že z ogledom zadnjika in danke. S pomočjo anoskopije in sigmoidoskopije pa izključujemo resnejše težave, na primer tumor.

Zdravljenje

Zdravljenje hemoroidov je potrebno samo, če ti povzročajo simptome. Pomaga, če uživamo mehčalce blata, saj ti pomagajo odpraviti zapeko in napenjanje ob odvajanju. Krvaveče hemoroide lahko zdravijo z vbrizganjem snovi, ki z brazgotinjenjem tkiva zapre vene (skleroterapija).

Velike notranje hemoroide ali hemoroide, pri katerih skleroterapija ni uspešna, zdravijo tako, da jih podvežejo z gumijastimi obročki. Podvezani hemoroid se zvije in nato brez bolečin odpade.

Hemoroide lahko uničijo tudi z laserjem, infrardečim sevanjem ali električnim tokom. Če je tovrstno zdravljenje neuspešno, je potrebna operacija.

Pri bolečih hemoroidih sicer pomagajo tudi tople sedeče kopeli, mazila, obkladki.

Stranišče in hemoroidi

Naravna pomoč pri hemoroidih

- Advertisement -

Da hemoroidov ne dobimo, se moramo izogibati zaprtju. Na to lahko močno vplivamo z zdravo prehrano, ki vsebuje veliko vlaknin in seveda rednim gibanjem. Če se hemoroidi vseeno pojavijo, pa si lahko pomagate tudi s katerim od naštetih zelišč.

Virginski nepozebnik

V lekarni lahko kupimo izvleček iz nepozebnika in ga s kosmom vate ali tkanine nanesemo na prizadeto mesto. Virginski nepozebnik pri težavah s hemoroidi priporoča veliko zeliščarjev. Nepozebnik pomaga blažiti bolečino, zmanjšuje zatekanje in vnetje pri hemoroidih. Prav tako zmehča in hladi predel okrog anusa.

Bodeča lobodika

Tako kot virginski nepozebnik, tudi bodeča lobodika pomaga pri hemoroidih. Vsebuje namreč snovi, ki krepijo mišično steno vene in povečujejo njeno prožnost. Kri tako pravilno kroži in se ne zadržuje. Bodeča lobodika pomaga blažiti bolečino in zmanjšuje zatekanje.

Divji kostanj

Tudi divji kostanj krepi vene. Večina ga najbrž pozna za zdravljenje krčnih žil, vendar je v veliko pomoč tudi pri težavah s hemoroidi. Priporočamo vam, da si obolelo mesto namažete s kremo, narejeno iz izvlečka divjega kostanja.

Kamilica

Kamilico sicer priporočajo za vse vrste težav, saj učinkuje tako proti vnetjem kot tudi proti okužbam. Skuhajte kamilični čaj, ga precedite, nato pa čaj popijte ali ga uporabite za obkladke.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×