Ohrovtove sarme z gobovim nadevom in slastno paradižnikovo omako

    Sarme lahko naredimo tudi brez kislega zelja. Za ovijanje malih paketkov se zelo dobro obnese ohrovt, ki je ena mojih najljubših zimskih zelenjav. Ima odličen okus, vsebuje ogromno vitamina C in dobro preživi zimski čas.

    Ohrovtove sarme

    Sestavine za 4 osebe:

    • 12 ohrovtovih listov
    • 100 g parboiled riža
    • 1 jušna žlica gheeja
    • 250 g šitak, drobno nasekljanih
    • 2 stroka česna
    • 1 jajce
    • Nekaj vejic timijana
    • Drobno nasekljan peteršilj
    • Sol in poper

    Za paradižnikovo omako:

    • Sofrito
    • 6 suhih paradižnikov, ki jih namočimo v topli vodi za pol ure
    • 100 ml paradižnikove omake
    • Sol le po potrebi

    Priprava:

    1. Pečico ogrejemo na 250 stopinj
    2. Ohrovtovim listom izrežemo sredinsko, olesenelo steblo. Na štedilnik postavimo lonec s slano vodo in jo zavremo. Nato vanjo položimo ohrovtove liste in kuhamo 5 minut. Z lopatko ga poberemo iz vode in nežno položimo na cedilo, da se listi ne polomijo. Vodo od kuhanja ohrovta prihranimo, da bomo z njo lahko zalili jed.
    3. V globoki ponvi stopimo ghee. Nanj stresemo drobno narezane šitake in jih na hitro opražimo, da se zmehčajo. Po potrebi dolijemo malo ohrovtove vode.
    4. Začinimo z iztisnjenim česnom, timijanovimi lističi, peteršiljem, poprom in malo soli (Pozor, ohrovtova voda je že slana).
    5. Odmaknemo z ognja, primešamo surov riž in z vilico stepeno jajce.
    6. Pripravimo sofrito po receptu iz Leksikona.
    7. Namočene suhe paradižnike drobno narežemo in primešamo sofritu.
    8. Zalijemo s 100 ml paradižnikove omake in po potrebi dodamo še ohrovtovo vodo.
    9. Dušimo nekaj minut, nato omako rahlo ohladimo, jo zlijemo v posodo mešalnika in gladko zmeljemo.
    10. Na desko položimo ohrovtov list tako, da je prerezana stran obrnjena proti nam. Na sredino lista položimo žlico nadeva in navznoter zapognemo levo in desno stran lista. Prerezano stran stisnemo skupaj, jo položimo preko nadeva in oblikujemo sarmico.
    11. Sarme zložimo v štirioglat model z odprto stranjo navzdol. Prelijemo s paradižnikovo omako, ki mora biti srednje gosta oziroma redka.
    12. Pekač postavimo v pečico in pečemo 25 minut.
    13. Sarme pojemo s skledo solate in kosom polnozrnatega kruha.
    Povejte svoje mnenje - kometirajte