0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaBrstični ohrovt: najmlajše zelje na našem jedilniku

Brstični ohrovt: najmlajše zelje na našem jedilniku

MORDA VAS ZANIMA

Brstični ohrovt spada v družino križnic in ima nekatere podobne lastnosti kot brokoli ter zelje. Poleg cvetače je iz te družine najlažje prebavljiv. Vsebuje veliko indolov, dušikovih spojin, ki zmanjšujejo nevarnost za nastanek nekaterih vrst raka. Najboljši je delno kuhan, sicer se indoli in vitamini ter s tem tudi varovalne lastnosti izlužijo z vodo. Brstični ohrovt je ena od najmlajših vrst križnic, saj so ga vzgojili komaj pred dobrimi 100 leti v okolici Bruslja. Danes je v Evropi zelo razširjen. Njegove velike proizvajalke so Francija, Nemčija, Avstrija, Nizozemska, Belgija in Velika Britanija.

- Oglas -

Ta dvoletna rastlina ima močno olistano steblo in zraste do metra in pol visoko. Kot zelenjavni sosedje ji ustrezajo solata, korenje in zgodnji krompir. Ne mara soseščine čebule. Priporočljivo je, da konec septembra odstranimo temeljni brst, kar omogoči rastlini, da razvije velike, lepo oblikovane brste. Brste obiramo, ko so čvrsti, zaprti, sveži in svetlo- do temnozeleno obarvani. Pred prvim zimskim mrazom lahko rastlino izkopljemo in jo obesimo v hladnem ter nekoliko temnejšem prostoru. Tako namreč ostanejo brsti sveži še nekaj tednov.

Brstični ohrovt
Pri pripravi brstičnega ohrovta uporabljajte le naslednje začimbe: timijan, beli poper, muškatni orešček in nastrgan parmezan.

Varovalne sestavine brstičnega ohrovta

INDOLI. Brstični ohrovt vsebuje veliko indolov, zato naj bi varoval pred nekaterimi vrstami raka dojk in maternice, ki jih povezujejo z visokimi vrednostmi hormona estrogena. Indol, te dušikove spojine, spodbudijo jetra, da hormone razgradijo. Raziskave v Združenih državah Amerike potrjujejo pospeševanje presnove estrogena in njegovo hitrejše izločanje iz telesa.

FOLNA KISLINA. Kot bogat vir folne kisline ima varovalno vlogo tudi pri pljučnem raku. Nizke vrednosti folne kisline v krvi namreč po izsledkih ameriških raziskav lahko vplivajo na razvoj pljučnega raka, ker postanejo celice dovzetnejše za tvorbo tumorjev.

- Oglas -

VITAMINI. Poleg folne kisline vsebuje še veliko drugih vitaminov skupine B (niacin-B3, B6), vitamina C in betakarotenov, ki jih telo spremeni v vitamin A.

RUDNINE. Fosfor, kalij, kalcij, železo.

VLAKNINE. Tako kot ostale križnice, tudi brstični ohrovt vsebuje veliko vlaknin.

Ljudska medicina pripisuje brstičnemu ohrovtu še vrsto lastnosti , kot so:

- Oglas -
 • skrb za duhovno svežino in zbranost
 • pomoč proti utrujenosti in nezmožnosti za delo
 • pospeševanje nastajanja krvi in s tem boljšo preskrbo celic s kisikom
 • pospeševanje rasti celic
 • skrb za krepka vezivna tkiva
 • koži daje mehkobo in lasem sijaj
 • odvajanje vode iz telesa
 • čiščenje črevesja in odpravo zaprtosti
 • krepitev imunskega sistema.
Brstični ohrovt
Ščepec sladkorja brstičnemu ohrovtu odvzame nekaj grenkobe, kanček limoninega soka, belega vina ali kisa pa brstični ohrovt osveži.

Majhni so boljši

Za pripravo okusnih jedi izbiramo le majhne, svetlozelene brstiče s stisnjenimi listi, ki ne smejo imeti rumenih madežev. Rumeni listi namreč pomenijo, da je bil brstični ohrovt predolgo skladiščen, torej je star. Stari in razprti brsti bodo oddajali neprijeten vonj po žveplu, kuhani pa bodo kot goba in grenki.

Svež brstični ohrovt lahko v hladilniku v predalu za zelenjavo hranimo največ dva dni. Lahko pa ga zamrznemo, saj se tako ohrani zelo dolgo, pri čemer se del škroba pretvori v sladkor, in je še bolj slasten. Pred kuhanjem brste splaknemo in vsakemu brstu zarežemo kocen, da se bo hitro in enakomerno skuhal. Brste moramo čim hitreje skuhati v vreli vodi in nepokriti posodi. Če je posoda pokrita, se vsebnost žveplovih plinov še poveča in se širi neprijeten vonj.

Očiščene brste lahko pripravljamo kot svežo ali kuhano solato, dodajamo enolončnicam, dušimo, pečemo, paniramo, cvremo, pripravimo kot okusno prilogo ali jih uporabljamo v okusnih narastkih.

Brsti od zdravja

Brsti brstičnega ohrovta vsebujejo med 80 do 86 odstotkov vode, 2,5 odstotka beljakovin, pol odstotka maščob, 6 do 8 odstotkov ogljikovih hidratov, 1 do 1,5 odstotka vlaknin.
V 100 g je 68 do 121 miligramov vitamina C, do 8 miligramov provitamina A, nekaj vitamina E in vitaminov skupine B, 400 miligramov kalija, 184 miligramov žvepla, 50 miligramov fosforja, 26 miligramov kalcija, 12 miligramov natrija in več kot miligram železa.
Energijska vrednost je 138 kilojoulov na 100 gramov.

Brstični ohrovt s sirom

Brstični ohrovt z naribanim sirom

Sestavine za 4 osebe:

 • 600 g svežega brstičnega ohrovta
 • 100 g naribanega parmezana ali drugega sira
 • 40 g masla
 • 40 ml sončničnega olja
 • limona
 • sol po okusu

Priprava: sveže brste očistimo, operemo in pustimo v vodi z limoninim sokom. Medtem zavremo vodo, jo osolimo in vanjo stresemo oprane brste. Kuhamo 10 do 15 minut, nato jih stresemo na ogret oval, potresemo z naribanim sirom in pokapljamo s stopljenim maslom in rahlo segretim oljem.

Brsticni ohrovt s krompirjevo kašo

Brstični ohrovt s krompirjevo kašo

Sestavine za 3 osebe:

 • 250 g brstičnega ohrovta
 • 250 g krompirja
 • 3 žlice olja
 • žlica naribane čebule
 • žlica gorčice
 • trdo kuhano jajce
 • 30 g masla ali mehke margarine

Priprava: očiščen brstični ohrovt skuhamo do mehkega in ga odcedimo. Krompir skuhamo, pretlačimo, primešamo olje, čebulo, gorčico in sesekljano jajce. Kašo nadevamo v skledo, nanjo položimo brstični ohrovt in vse skupaj prelijemo s stopljenim maslom ali margarino.

.

NAJNOVEJŠE