0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZ vitamini do vitalnosti

Z vitamini do vitalnosti

MORDA VAS ZANIMA

V vsakodnevni naglici običajno vitamini izginejo z jedilnika, saj jemo tisto, kar nam pride pod roke, zato se pogosto srečujemo s težavami prekomerne telesne teže in raznih drugih bolezni. Strokovnjaki za prehrano priporočajo živila, ki so koristna za srce, zmanjšujejo tveganje za različna maligna obolenja in preprečujejo ali lajšajo tegobe sladkorne bolezni.

- Oglas -

Marelice vsebujejo veliko betakarotena, ki varuje oči in ga telo pretvarja v vitamin A, ki varuje pred raznimi oblikami raka, še posebno raka kože. Ena marelica ima 17 kalorij, nič maščob in 1 g vlaknin. Najbolje je uživati sušene ali sveže, saj preveč zrele ali premehke izgubljajo hranljive snovi.

Maline vsebujejo sestavine, ki zavirajo razvoj raka in veliko vitamina C ter vlaknin, ki odlično delujejo proti povečanju holesterola in srčnih bolezni. Skodelica malin vsebuje 60 kalorij, 1 g maščob in 8 g vlaknin. Sveže maline najbolje teknejo z nemastnim jogurtom in žitaricami.

Melona ima največ vitamina C in beta karotena, torej dva močna antioksidanta v sodelovanju s kalijem (katerega ima dvakrat več kot banana), in je izvrsten vsakodnevni obrok sadja. Polovica melone ima 97 kalorij, 1 g maščob in 2 g vlaknin. Melono olupite in zrežite na koščke, ki jih za nekaj ur postavite v hladilnik in ohlajene zmiksajte v prijetno osvežujoč zdravilen napitek.

- Oglas -

Brusnični sok čisti kri in ščiti telo pred bakterijami in infekcijami. Kozarec soka ima 144 kalorij, nič maščob in nič vlaknin. Najbolje je, da si priskrbite 100 % brusnični sok in ga vsakodnevno dodajate vodi, ki jo popijete. Ne dodajajte sladkorja!

Suho grozdje ali rozine so največji naravni vir železa, ki pomaga pri kroženju krvi. Polovica skodelice vsebuje 218 kalorij, nič maščob in 3 g vlaknin. Jutranjemu obroku žitnih kosmičev dodajte nekaj rozin in dobro dnevno počutje vam je zagotovljeno. Uživanje rozin še posebej priporočamo ženskam v času menstruacije, saj takrat potrebujejo veliko železa.

Fige imajo veliko kalija in vlaknin, pa tudi vitamina B6, ki je potreben za dobro razpoloženje. Ti čudoviti sadeži znižujejo škodljiv holesterol in preprečujejo zadrževanje vode v telesu. Srednje velika figa ima od 37 do 48 kalorij, nič maščob in 2 g vlaknin. Najokusnejše so sveže fige, nekateri ljudje pa obožujejo suhe fige, saj dajejo veliko energije, zato jih še posebej priporočajo športnikom.

Artičoka je vrtnina zelo nenavadne zunanjosti, ki telo varuje pred rakom in uravnava holesterol, kar je v današnjih časih, ko se večina ljudi zelo nezdravo prehranjuje, zelo pomembno. Povprečna artičoka vsebuje 60 kalorij, nič maščob in 7 g vlaknin. Kuhamo jo v veliko osoljene vode, in sicer 30 do 40 minut, nato jo prelijemo z limoninim sokom, s prsti odstranimo ovoj in s slastjo zaužijemo srednji del, saj je ta najokusnejši.

- Oglas -

Avokado pomaga pri zniževanju ravni škodljivega holesterola in povečuje raven HDL-a (lipoproteini visoke gostote). Kos avokada vsebuje 81 kalorij, 8 g maščob in 3 g vlaknin. Namesto majoneze dajte v hamburger nekaj koščkov avokada.

Brokoli je izredno koristna zelenjava, predvsem za ženske, saj zmanjšuje tveganje za raka na dojki. Vsebuje  veliko vitamina C in beta karotena. Skodelica brokolija ima 25 kalorij, nič maščob in 3 g vlaknin. Ker preveč kuhan brokoli izgubi veliko koristnih sestavin, priporočamo, da ga kuhate na sopari ali v mikrovalovni pečici.

Čebula vsebuje enega najmočnejših flavonoidov, ki je naraven antioksidant. Skodelica čebule vsebuje 61 kalorij, nič maščob in 3 g vlaknin. Telo ščiti pred bakterijami  in malignimi obolenji, najbolj koristno pa je uživanje surove čebule.

Česen ima zelo močen in neprijeten vonj. Koristen je za zniževanje škodljivega holesterola in krvnega tlaka, preventivno pa deluje v primeru želodčnih težav in raka debelega črevesa. Česnov strok ima samo 4 kalorije, nič maščob in vlaknin. Glavico česna kuhajte 15 do 20 minut, in ko je mehka, česen spasirajte in ga namažite na kos kruha namesto masla. Ne mrščite se, preden ga poizkusite.

Leča je odlična za preprečevanje raka na dojki ter za zdravje srca, v polovici skodelice pa je kar 9 g proteinov. Če skuhamo polovico skodelice leče, dobimo koristen obrok proteinov, ki vsebuje 115 kalorij, nič maščob in 8 g vlaknin.

Paradižnik vsebuje likopen, ki je najboljši karotenoid in sodi med učinkovite antioksidante v telesu. Najnovejše raziskave so pokazale, da paradižnik zmanjšuje težave urinarnih poti, želodca in debelega črevesa. Priporočljivo je pojesti pol paradižnika dnevno. Povprečen paradižnik ima 26 kalorij, nič maščob in 1 g vlaknin. Sveže narezan paradižnik prelijte z olivnim oljem, saj se likopen v organizmu najbolje absorbira skupaj z nekoliko maščobe.

Pšenični kalčki vsebujejo veliko magnezija, saj ena kavna žlička kalčkov zadovolji celodnevne potrebe telesa po tem mineralu, katerega potrebuje za preprečevanje krčev v mišicah. V pšeničnih kalčkih pa je tudi zadostna količina vitamina E. Mala žlička kalčkov vsebuje 27 kalorij, 1 gram maščob in 1 g vlaknin. Kalčki so primerni za uživanje pripravljeni z jogurtom, sadjem ali skupaj z drugimi žitaricami.

Špinača vsebuje lutein in karotenoide, ki ščitijo telo pred molekulno degeneracijo, ki povzroča slepoto, zlasti pri starejših ljudeh. To kraljestvo zelenja pomaga pri ohranjanju mladostnega videza, predvsem pa je primerna pri raznih dietah, saj skodelica špinače vsebuje samo 7 kalorij.

Kikiriki (arašid) zmanjšuje srčna obolenja celo za 20 %. Pest kikirikijev ima 166 kalorij, 14 g maščob in 12 g vlaknin. Nekateri ljudje imajo pri roki vedno kak zavitek kikirikija, ki lahko uspešno nadomestijo obrok hrane.

NAJNOVEJŠE