Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Lepota & kozmetikaS sončenjem do boljših kognitivnih sposobnosti

S sončenjem do boljših kognitivnih sposobnosti

MORDA VAS ZANIMA

Britanski strokovnjaki svetujejo, da prihajajoče poletne dni izkoristite za zmerno sončenje, saj vam vitamin D krepi kognitivne sposobnosti in zmanjšuje tveganje za starostno demenco. V raziskavi je sodelovalo več kot tri tisoč moških v starosti od 39 do 79 let, testiranja pa so bila opravljena v osmih raziskovalnih centrih po vsej Evropi.

- Oglas -

SončenjeRaziskovani so opravili testiranja kognitivnih sposobnosti, hitrosti in iznajdljivosti, psihičnega stanja in fizične pripravljenosti, nato pa so jim bili odvzeti vzorci krvi za določitev nivoja vitamina D. Rezultati raziskave so pokazali, da imajo moški, ki imajo v organizmu več vitamina D, boljši spomin, lažje si zapomnijo nove stvari, pa tudi večjo fizično sposobnost.

“Pretekle raziskave, ki so poskušale dokazati povezavo med kognitivnih sposobnosti in vsebnostjo vitamina D v organizmu, niso bile dovolj popolne, zato so bile polne nejasnosti. Nova raziskava je bila izvedena na velikem številu ljudi in z veliko verjetnostjo lahko trdimo, da s pomočjo vitamina D zvišujemo kognitivne sposobnosti in s tem zmanjšujejo tveganje za nastanek demence”, je poudaril David Lee, znanstvenik s fakultete Univerze v Manchestru, ki je vodil to raziskavo.

Predhodne raziskave so pokazale, da telo pri sončenju proizvaja vitamin D, ki varuje pred motnjami metabolizma in srčnimi obolenji, kakor tudi pred diabetesom. Kljub temu pa je David Lee opozoril, da pretirano izpostavljanje soncu lahko povzroči kožnega raka, zato je najbolj primeren čas za sončenje v poznem popoldnevu, ko sonce že zahaja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×