Revija Bodi eko, februar 2022

Pred vami je prva letošnja številka revije Bodi eko. V njen boste našli kup nasvetov in receptov, s katerimi si boste lahko na naraven način izboljšali svoje zdravje in počutje.

Zakaj je tako težko videti dobro v sočloveku?

Prehitro obsojanje je zelo razširjena težava. Tako sočloveku hitro pripišemo slabe namene, precej težje pa v drugih ljudeh ugledamo dobro – tudi ko gre za naše bližnje.

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Vodstvo teh šole se je odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki temelji na prepoznavanju obrazov.

Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.
Zdravje & prehranaRozine so dovoljene

Rozine so dovoljene

MORDA VAS ZANIMA

Izdelki za prehrano otrok in malčkov pogosto vsebujejo veliko sladkorjev in ogljikovih hidratov, ki slabo vplivajo na zdravje njihovih zob. V ustni votlini vladajo idealne razmere za razmnoževanje bakterij v zobnih oblogah, ki naravnost ljubijo sladkor. Spreminjajo ga v kislino, ki razžira zobno sklenino.
RozineRaziskovalci s čikaške univerze so preverjali, kako varna za otroške zobe so štiri različna živila, vključno z jutranjimi žiti. Primerjali so rozine, kosmiče z otrobi, priljubljene sladkane kosmiče z rozinami ter mešanico otrobov in rozin brez dodanega sladkorja. V kontrolni skupini so bila živila s saharozo in sorbitolom, sladkornim nadomestkom. Otroci so prežvečili in pogoltnili testna živila v dveh minutah. Kislino iz zobnih oblog so merili večkrat. Nastajanje kisline v zobnih oblogah se je pojavilo v 30 minutah po zaužitju vseh živil, razen sorbitola. Največ kisline je nastalo v 10 do 15 minutah.

- Oglas -

Kljub temu, da veljajo rozine za zelo sladke, so zobem škodile manj, če so jih otroci zaužili skupaj z žiti brez dodanega sladkorja, saj same rozine ne vsebujejo saharoze. Izkazalo se je, da so se s površine zob odlepile prav tako hitro kot jabolka, banane in čokolada. Nasprotno pa so pa zaužitju žit z rozinami in dodanim sladkorjem v zobnih oblogah opazili večje količine škodljivih kislin. Za naravne rozine celo velja, da zavirajo razrast nekaterih bakterij v ustni votlini.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×