0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaRozine so dovoljene

Rozine so dovoljene

MORDA VAS ZANIMA

Izdelki za prehrano otrok in malčkov pogosto vsebujejo veliko sladkorjev in ogljikovih hidratov, ki slabo vplivajo na zdravje njihovih zob. V ustni votlini vladajo idealne razmere za razmnoževanje bakterij v zobnih oblogah, ki naravnost ljubijo sladkor. Spreminjajo ga v kislino, ki razžira zobno sklenino.
RozineRaziskovalci s čikaške univerze so preverjali, kako varna za otroške zobe so štiri različna živila, vključno z jutranjimi žiti. Primerjali so rozine, kosmiče z otrobi, priljubljene sladkane kosmiče z rozinami ter mešanico otrobov in rozin brez dodanega sladkorja. V kontrolni skupini so bila živila s saharozo in sorbitolom, sladkornim nadomestkom. Otroci so prežvečili in pogoltnili testna živila v dveh minutah. Kislino iz zobnih oblog so merili večkrat. Nastajanje kisline v zobnih oblogah se je pojavilo v 30 minutah po zaužitju vseh živil, razen sorbitola. Največ kisline je nastalo v 10 do 15 minutah.

- Oglas -

Kljub temu, da veljajo rozine za zelo sladke, so zobem škodile manj, če so jih otroci zaužili skupaj z žiti brez dodanega sladkorja, saj same rozine ne vsebujejo saharoze. Izkazalo se je, da so se s površine zob odlepile prav tako hitro kot jabolka, banane in čokolada. Nasprotno pa so pa zaužitju žit z rozinami in dodanim sladkorjem v zobnih oblogah opazili večje količine škodljivih kislin. Za naravne rozine celo velja, da zavirajo razrast nekaterih bakterij v ustni votlini.

.

NAJNOVEJŠE