Izdelki za prehrano otrok in malฤkov pogosto vsebujejo veliko sladkorjev in ogljikovih hidratov, ki slabo vplivajo na zdravje njihovih zob. V ustni votlini vladajo idealne razmere za razmnoลพevanje bakterij v zobnih oblogah, ki naravnost ljubijo sladkor. Spreminjajo ga v kislino, ki razลพira zobno sklenino.
Raziskovalci s ฤikaลกke univerze so preverjali, kako varna za otroลกke zobe so ลกtiri razliฤna ลพivila, vkljuฤno z jutranjimi ลพiti. Primerjali so rozine, kosmiฤe z otrobi, priljubljene sladkane kosmiฤe z rozinami ter meลกanico otrobov in rozin brez dodanega sladkorja. V kontrolni skupini so bila ลพivila s saharozo in sorbitolom, sladkornim nadomestkom. Otroci so preลพveฤili in pogoltnili testna ลพivila v dveh minutah. Kislino iz zobnih oblog so merili veฤkrat. Nastajanje kisline v zobnih oblogah se je pojavilo v 30 minutah po zauลพitju vseh ลพivil, razen sorbitola. Najveฤ kisline je nastalo v 10 do 15 minutah.
Kljub temu, da veljajo rozine za zelo sladke, so zobem ลกkodile manj, ฤe so jih otroci zauลพili skupaj z ลพiti brez dodanega sladkorja, saj same rozine ne vsebujejo saharoze. Izkazalo se je, da so se s povrลกine zob odlepile prav tako hitro kot jabolka, banane in ฤokolada. Nasprotno pa so pa zauลพitju ลพit z rozinami in dodanim sladkorjem v zobnih oblogah opazili veฤje koliฤine ลกkodljivih kislin. Za naravne rozine celo velja, da zavirajo razrast nekaterih bakterij v ustni votlini.