0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliPrva uspešna umetna oploditev slonice

Prva uspešna umetna oploditev slonice

MORDA VAS ZANIMA

V dunajskem živalskem vrtu Schönbrunn je uspela oploditev afriške slonice Tonge s semenom samca, ki živi na prostem v Južni Afriki. Gre za prvo uspešno umetno oploditev slona z zamrznjeno spermo na svetu. Zarodek je trenutno star devet mesecev, vendar bo na skotitev mladička treba počakati še kar nekaj časa, saj so slonice običajno breje kar 22 mesecev.
slonica TongaDa so veterinarji lahko pridobili spermo samca, ki živi v južnoafriškem rezervatu Phinda Private Game Reserve, so ga morali najprej uspavati in mu z električnim spodbujanjem odvzeli seme. Novembra lani so na ta način uspešno oplodili 26-letno slonico Tongo iz dunajskega živalskega vrta. Devet mesecev star zarodek je sedaj velik približno 20 centimetrov, spola pa mu še ne morejo določiti.

- Oglas -

Z uporabo zamrznjenega semena se živalski vrtovi izognejo tako logističnim težavam kot tudi visokim stroškom, saj se lahko zamrznjeno seme dlje časa hrani in uporabi ob najbolj primernem času. Prav tako se uporabi nov genetski material živali iz divjine, saj je razmnoževanje slonov v živalskih vrtovih zaradi majhnega števila plodnih samcev omejeno, s tem pa je zmanjšana tudi genetska raznovrstnost. »Ker je preživetje slonov v njihovem naravnem okolju ogroženo, si živalski vrtovi po celem svetu prizadevajo za njihovo ohranitev. Umetna oploditev z zamrznjenim semenom samca iz divjine je priložnost, da obogatimo genetsko raznovrstnost slonov v živalskih vrtovih in s tem zaščitimo vrsto,« meni direktorica živalskega vrta Schönbrunn, Dagmar Schratter.
Ultrazvok zarodka slonaV »Operaciji zamrznjeni Dumbo«, kot so postopek oploditve šaljivo poimenovali, so poleg dunajskega sodelovali še živalski vrtovi iz Berlina, Beauvala in Pittsburgha. Umetna oploditev slonov s svežim semenom sicer poteka že vse od leta 1998 in je bila prvič uspešna leto kasneje prav tako na Dunaju. V teh 15 letih se je skotilo skupno 40 mladičev afriških in azijskih slonov. Doslej sta bila znana samo dva primera oploditve z zamrznjenim semenom, ki pa nista bila uspešna. Znanstveniki so prepričani, da bo ta revolucionarna metoda pripomogla k ohranjanju različnih ogroženih živalskih vrst.

Foto: Daniel Zupanc, arhiv ZOO Dunaj

.
Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE