5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?
ŽivaliPrva uspešna umetna oploditev slonice

Prva uspešna umetna oploditev slonice

MORDA VAS ZANIMA

V dunajskem živalskem vrtu Schönbrunn je uspela oploditev afriške slonice Tonge s semenom samca, ki živi na prostem v Južni Afriki. Gre za prvo uspešno umetno oploditev slona z zamrznjeno spermo na svetu. Zarodek je trenutno star devet mesecev, vendar bo na skotitev mladička treba počakati še kar nekaj časa, saj so slonice običajno breje kar 22 mesecev.
slonica TongaDa so veterinarji lahko pridobili spermo samca, ki živi v južnoafriškem rezervatu Phinda Private Game Reserve, so ga morali najprej uspavati in mu z električnim spodbujanjem odvzeli seme. Novembra lani so na ta način uspešno oplodili 26-letno slonico Tongo iz dunajskega živalskega vrta. Devet mesecev star zarodek je sedaj velik približno 20 centimetrov, spola pa mu še ne morejo določiti.

- Oglas -

Z uporabo zamrznjenega semena se živalski vrtovi izognejo tako logističnim težavam kot tudi visokim stroškom, saj se lahko zamrznjeno seme dlje časa hrani in uporabi ob najbolj primernem času. Prav tako se uporabi nov genetski material živali iz divjine, saj je razmnoževanje slonov v živalskih vrtovih zaradi majhnega števila plodnih samcev omejeno, s tem pa je zmanjšana tudi genetska raznovrstnost. »Ker je preživetje slonov v njihovem naravnem okolju ogroženo, si živalski vrtovi po celem svetu prizadevajo za njihovo ohranitev. Umetna oploditev z zamrznjenim semenom samca iz divjine je priložnost, da obogatimo genetsko raznovrstnost slonov v živalskih vrtovih in s tem zaščitimo vrsto,« meni direktorica živalskega vrta Schönbrunn, Dagmar Schratter.
Ultrazvok zarodka slonaV »Operaciji zamrznjeni Dumbo«, kot so postopek oploditve šaljivo poimenovali, so poleg dunajskega sodelovali še živalski vrtovi iz Berlina, Beauvala in Pittsburgha. Umetna oploditev slonov s svežim semenom sicer poteka že vse od leta 1998 in je bila prvič uspešna leto kasneje prav tako na Dunaju. V teh 15 letih se je skotilo skupno 40 mladičev afriških in azijskih slonov. Doslej sta bila znana samo dva primera oploditve z zamrznjenim semenom, ki pa nista bila uspešna. Znanstveniki so prepričani, da bo ta revolucionarna metoda pripomogla k ohranjanju različnih ogroženih živalskih vrst.

Foto: Daniel Zupanc, arhiv ZOO Dunaj

Prejšnji članekRozine so dovoljene
Naslednji članekTudi domače živali izumirajo

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×