ŽivaliTudi domače živali izumirajo

Tudi domače živali izumirajo

MORDA VAS ZANIMA

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) je pozvala države k večjim prizadevanjem za ohranjanje in izboljšanje genske raznolikosti pasem v živinoreji. Leta 2007 je 191 držav na prvi FAO mednarodni tehnični konferenci o živalskih genskih virih za prehrano in kmetijstvo v Interlaknu v Švici sprejelo globalni načrt ukrepov, ki izhajajo iz Svetovnega poročila o stanju živalskih genskih virov za prehrano in kmetijstvo.
Domače živali in živinaPo trenutnih podatkih se tri leta po sprejetju tega dokumenta na mesec izgubi po ena živalska pasma, 20 odstotkov vseh pasem je na robu izumrtja, med njimi nekatere vrste kokoši, nojev in oslov. Le deset držav od 191 je v tem času že oblikovalo nacionalne strategije za ohranjanje živalskih genskih virov in jih tudi izvajajo, 28 držav pa te strategije še vpeljuje. Izgubljanje biotske raznovrstnosti pri posameznih vrstah domačih živali in erozija genskih virov ne ogrožata le prehranske varnosti potrošnikov, ampak tudi trajnostni razvoj ter preživetje podeželskega prebivalstva. Ohranjena raznolikost živalskih genskih virov za prehrano in kmetijstvo lahko omogoči kmetovalcem, da bodo kos izzivom zaradi spremenjenih pogojev kmetovanja ter sprememb okolja,vključno s podnebnimi, poudarja FAO.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×