To je največja slabost vašega astrološkega znamenja …

Preverite, katera je največja slabost astrološkega znamenja, v katerem ste rojeni, in kako jo lahko premagate.

Bolečine v sklepih: 13 nasvetov za ublažitev težav

Bolečine v sklepih postajajo vse bolj razširjene. V določenih primerih so to zgolj začasne bolečine, vendar pa gre pogosto tudi za tipičen znak resnejših bolezni.

Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.
Zdravje & prehranaKajenje podvoji tveganje za demenco

Kajenje podvoji tveganje za demenco

MORDA VAS ZANIMA

Strastno kajenje v srednjih letih več kot podvoji tveganje za pojav Alzheimerjeve bolezni in drugih vrst demence pozneje v življenju. Takšna je ugotovitev raziskave skupine švedskih in finskih strokovnjakov, v kateri so v povprečju 23 let sledili zdravju več preiskovancev. Ob upoštevanju drugih pomembnih dejavnikov demence, kot so starost, stopnja izobrazbe, sladkorna bolezen, rasna pripadnost in srčna bolezen, je raziskava opozorila na pomembno vzročno povezavo med strastnim kajenjem in boleznijo, ki prizadene spominske in intelektualne sposobnosti.
CigaretiV primerjavi z nekadilci so osebe, ki so pokadile več kot dve škatlici cigaret na dan, imele za 114 odstotkov večje tveganje, da jih doleti demenca. Pri tistih, ki so na dan pokadili eno do dve škatlici cigaret, je bilo tveganje večje za 44 odstotkov. Pol do ena škatlica pokajenih cigaret pa je bila povezana s 37 odstotkov večjim tveganjem. Vpliv kajenja na demenco med drugim pripisujejo zoženju možganskih krvnih žil, ki je značilen dejavnik tveganja za kap, pa tudi oksidativnemu stresu in vnetju. Zanimivo je, da pri bivših kadilcih povečanega tveganja niso opazili. Spol, rasna in etnična pripadnost na vzročno povezavo med kajenjem in demenco niso vplivali.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×