Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaKajenje podvoji tveganje za demenco

Kajenje podvoji tveganje za demenco

MORDA VAS ZANIMA

Strastno kajenje v srednjih letih več kot podvoji tveganje za pojav Alzheimerjeve bolezni in drugih vrst demence pozneje v življenju. Takšna je ugotovitev raziskave skupine švedskih in finskih strokovnjakov, v kateri so v povprečju 23 let sledili zdravju več preiskovancev. Ob upoštevanju drugih pomembnih dejavnikov demence, kot so starost, stopnja izobrazbe, sladkorna bolezen, rasna pripadnost in srčna bolezen, je raziskava opozorila na pomembno vzročno povezavo med strastnim kajenjem in boleznijo, ki prizadene spominske in intelektualne sposobnosti.
CigaretiV primerjavi z nekadilci so osebe, ki so pokadile več kot dve škatlici cigaret na dan, imele za 114 odstotkov večje tveganje, da jih doleti demenca. Pri tistih, ki so na dan pokadili eno do dve škatlici cigaret, je bilo tveganje večje za 44 odstotkov. Pol do ena škatlica pokajenih cigaret pa je bila povezana s 37 odstotkov večjim tveganjem. Vpliv kajenja na demenco med drugim pripisujejo zoženju možganskih krvnih žil, ki je značilen dejavnik tveganja za kap, pa tudi oksidativnemu stresu in vnetju. Zanimivo je, da pri bivših kadilcih povečanega tveganja niso opazili. Spol, rasna in etnična pripadnost na vzročno povezavo med kajenjem in demenco niso vplivali.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×