Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.
Zdravje & prehranaV spalnici naj bo tema

V spalnici naj bo tema

MORDA VAS ZANIMA

Kot kaže, lahko že blaga svetloba, ki smo ji izpostavljeni med nočnim spanjem, povzroči spremembe v možganih in vodi v depresijo. Nevroznanstveniki iz ameriške zvezne države Ohio so v zvezi s tem opravili zanimiv poskus s samicami sibirskih hrčkov. V raziskavi je bila  ena skupina hrčkov v svojem bivališču po 16 ur na dan izpostavljena svetlobi (150 luksov) in osem ur popolni temi. Druga skupina je bila ravno tako 16 ur na svetlobi, medtem ko je bila preostalih osem ur osvetljenost pet luksov, kar je enako svetlobi, ki jo oddaja televizor.
DepresijaPo osmih tednih takšne izpostavljenosti so se pri živalih iz druge skupine pokazala depresivna nagnjenja in spremembe v hipokampusu. Opazili so predvsem bistveno manjšo gostoto dendritnih izrastkov na možganskih celicah, kar pripisujejo manjšemu nastajanju hormona melatonina. Razlik glede ravni stresnega hormona kortizola niso opazili. Hipokampus igra pomembno vlogo v depresivnih motnjah. Dokazano je na primer, da imajo depresivni bolniki manjši hipokampus kot drugi ljudje.

- Oglas -

Enake rezultate je dala že predhodna raziskava na samcih sibirskih hrčkov. V še eni podobni raziskavi pa je bila izpostavljenost zastrti svetlobi povezana tudi s porastom telesne mase pri živalih. Raziskovalci so svoje rezultate predstavili na letnem srečanju Ameriškega združenja za nevroznanost v San Diegu.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×