0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaV spalnici naj bo tema

V spalnici naj bo tema

MORDA VAS ZANIMA

Kot kaže, lahko že blaga svetloba, ki smo ji izpostavljeni med nočnim spanjem, povzroči spremembe v možganih in vodi v depresijo. Nevroznanstveniki iz ameriške zvezne države Ohio so v zvezi s tem opravili zanimiv poskus s samicami sibirskih hrčkov. V raziskavi je bila  ena skupina hrčkov v svojem bivališču po 16 ur na dan izpostavljena svetlobi (150 luksov) in osem ur popolni temi. Druga skupina je bila ravno tako 16 ur na svetlobi, medtem ko je bila preostalih osem ur osvetljenost pet luksov, kar je enako svetlobi, ki jo oddaja televizor.
DepresijaPo osmih tednih takšne izpostavljenosti so se pri živalih iz druge skupine pokazala depresivna nagnjenja in spremembe v hipokampusu. Opazili so predvsem bistveno manjšo gostoto dendritnih izrastkov na možganskih celicah, kar pripisujejo manjšemu nastajanju hormona melatonina. Razlik glede ravni stresnega hormona kortizola niso opazili. Hipokampus igra pomembno vlogo v depresivnih motnjah. Dokazano je na primer, da imajo depresivni bolniki manjši hipokampus kot drugi ljudje.

- Oglas -

Enake rezultate je dala že predhodna raziskava na samcih sibirskih hrčkov. V še eni podobni raziskavi pa je bila izpostavljenost zastrti svetlobi povezana tudi s porastom telesne mase pri živalih. Raziskovalci so svoje rezultate predstavili na letnem srečanju Ameriškega združenja za nevroznanost v San Diegu.

.

NAJNOVEJŠE