0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaHe Shou Wu - čudežna zel, ki sivim lasem vrača barvo

He Shou Wu – čudežna zel, ki sivim lasem vrača barvo

MORDA VAS ZANIMA

Izmed okoli 10 tisoč kitajskih zdravilnih rastlin je zgolj 60 takšnih, ki sodijo v razred super toničnih zelišč. Med bolj izstopajočimi iz omenjene zdravilne šestdeseterice je zagotovo he šov vu (He Shou Wu, kitajski dresen) – divja ovijalka, ki se vzpenja v goratih predelih južne in osrednje Kitajske. Ime rastline v kitajščini pomeni »črnolasi gospod He«, saj naj bi bil po vaški legendi gospod He sprva slaboten ter sivolas, ob zaužitju zdravilne rastline pa naj bi se mu čudežno povrnila mladostna vitalnost, njegovi lasje pa naj bi dobili lesketajočo se vranje črno barvo. Da pa bi bila rastlina He Shou Wu še privlačnejša človeškemu umu, jo poleg legende krasi še očem zanimiva fizična podoba. Njen najbolj zdravilni del – korenina po obliki namreč spominja na človeško telo.

- Oglas -

He Shou Wu

He Shou Wu in njegovi zdravilni učinki

Prvi zapisi o njeni uporabi segajo v 7. stoletje, obdobje dinastije Tang, v tradicionalnem kitajskem zdravilstvu pa se je uporabljala kot naravna pomoč pri številnih zdravstvenih težavah. Njena zdravilna dediščina se je ohranila vse do današnjega časa, sodobna medicina pa je znanje o njeni uporabi in zdravilnih učinkih le še poglobila. Tako se danes v prvi vrsti He Shou Wu uporablja zlasti za ščitenje in krepitev dveh glavnih čistilnih organov – jeter in ledvic. Slednja sta pri okvarah in obolenjih glavni razlog za različna bolezenska stanja ter prezgodnje staranje. He šov vu zaradi visoke ravni vsebnosti dveh pomembnih mineralov – cinka in železa tako podpira rast in izboljšuje kakovost rdečih krvničk ter s tem zmanjšuje maščobne obloge na teh prečiščevalnih organih. Poleg tega He Shou Wu spodbuja varovanje celic pred poškodbami DNK, kar še bolj pripomore k upočasnitvi procesov staranja ter zavira razvoj različnih bolezni.

Lepotni učinki

Če se vrnemo k »lasni legendi«, he šov vu zaznamujejo tudi njegovi lepotilni učinki. Kot že omenjeno, pozitivne učinke rastline He Shou Wu najbolj občutijo jetra. Ta pa so glavni organ, v katerih se lahko kot stranski produkt stresa začne kopičiti vodikov peroksid, ki velja za enega glavnih vzrokov sivenja las. Slednji namreč posredno ovira melanocite v lasišču pri izdelovanju melanina – lasnega pigmenta. He šov vu tako v jetrih spodbuja izdelavo encima, ki vodikov peroksid razgrajuje, študije pa kažejo, da začno lasje pridobivati svojo naravno barvo že po zgolj nekaj mesecih uživanja rastline. Še več. Lasje naj mladostnega videza ne bi pridobili zgolj s ponovno naravno obarvanostjo, marveč tudi z opazno krepitvijo lasnih korenin ter preostale dolžine las.

- Oglas -

Vir bogato hranilnih snovi

Železo

He šov vu zaznamuje visoka raven železa, kar je idealno za čiščenje in krepitev krvi pa tudi za preprečevanje slabokrvnosti. Vsebovano železo je prav tako pomembno za proizvajanje energije, opravljanje mišičnih funkcij ter za normalno delovanje krvnega obtoka.

Cink

Vsebnost cinka je izredno visoka – He Shou Wu ga na 100 g vsebuje kar 42 g. Tako je idealen za ljudi, ki ne zaužijejo dovolj hrane, ki vsebuje cink. Ta je namreč pomemben za celično presnovo, izvajanje nekaterih nevroloških funkcij, zdrav imunski sistem ter za rast mišic.

Lecitin

Ker je He Shou Wu dober vir lecitina, je priporočljiv za bolnike z nevrološkimi obolenji, saj je lecitin koristen za možgane oziroma za opravljanje kognitivnih možganskih funkcij. Poleg tega je sestavni del lecitina inozitol, ki blagodejno vpliva na ohranjanje zdravega krvnega tlaka ter priporočljivih nizkih ravni holesterola.

Pomembno je uživanje izvlečka

Da lahko v celoti izkusimo vse naštete pozitivne učinke he šov vuja, mora biti njegova korenina za zaužitje pripravljena na prav poseben način. Namreč, njegovo korenino naj bi bilo treba skuhati skupaj z 10-odstotnim deležem črnega fižola, zmes posušiti ter zmleti v prah. S tem načinom pridobivamo pripravljen he šov vu oziroma rdeči fo-ti, surovi zmleti korenini pa pravijo nepripravljen He Shou Wu. Pomembno je tudi omeniti, da celoten spekter navedenih pozitivnih učinkov izkusimo le, če uživamo čisti izvleček divjega he šov vuja.

.

NAJNOVEJŠE