Vzgajanje kuhinjskih zelišč doma

    Ali pri pripravi jedi prisegate na »klasična« zelišča ali si upate improvizirati in uporabljati raznolika kuhinjska zelišča? Nove kombinacije zelišč nam na krožniku pričarajo popolnoma nove okuse, za katere nismo niti vedeli, da obstajajo. Najboljša zelišča so sveža: manjšo skupino zelišč lahko posadite že v svojem domačem cvetličnem koritu.

    Sajenje sadik

    Ker se sejanje večinoma ne izplača (od vsake vrste zelišča boste namreč potrebovali le po nekaj rastlin), priporočamo, da posadite mlade sadike. Najboljše so tiste, kupljene v vrtnariji. Uloviti je treba pravi čas za sajenje sadik, to je v prvi polovici maja (velja za večino zelišč). Le baziliko je bolje posaditi konec maja, saj je zelo občutljiva na mraz.

    Vzgoja zelišč

    Zelišča v lončkih

    V vrtnarijah prodajajo tudi zelišča v lončkih. Kupujte taka s čvrstimi stebli, krepkimi listi, lepe, sveže barve in z izrazitim vonjem. Če kupujete zelišča v lončkih, se raje izognite kopru v lončku, saj začne propadati že po nekaj dneh. Plastično folijo okrog rastlin odstranite.

    Sajenje na vrtu ali doma

    Vrt, na katerem boste gojili zelišča, naj bo velik od 2–10 kvadratnih metrov. Na posameznem kvadratnem metru naj bi bilo od 4–10 rastlin. Sadite lahko tudi v kuhinji ali na balkonu. Za to boste potrebovali cvetlične lončke, prst, gnojilo in, jasno, mlade rastline (sadike) ali semena. Zelišča lahko gojite tudi v gredici skupaj s cvetjem. V posameznem lončku je lahko več zelišč, le bazilika ni najbolj družabna, saj potrebuje veliko zraka okoli sebe, zato jo posadite v poseben lonček. Lončki naj imajo luknjico, iz katere lahko odteka voda.

    Zalivanje

    Ko posadite sadike ali semena, jih je prve dni treba močno zalivati. Če imate zelišča posajena na vrtu, jih kasneje zalivajte le v primeru daljšega sušnega obdobja. Semena oz. sadike v lončkih morajo dobivati dovolj vode in tudi gnojila (voda namreč iz prsti izpira hranilne snovi), zato jih redno zalivajte. Zelišča, kot so majaron, meta, drobnjak in peteršilj, imajo rada zelo konstanten nivo vode. Rožmarin, origano, timijan in bazilika pa bolje uspevajo, če pustite, da se zemlja med enim in drugim zalivanjem posuši.

    PREBERITE TUDI:  Šest zlatih pravil zalivanja

    Svetloba

    Zelišča nujno potrebujejo svetlobo – kar šest ur sonca na dan. Lončke zato postavite na polico, kjer je dovolj sonca. Enako velja za zunaj posajena zelišča: poskrbite, da dobijo čim več svetlobe. V primeru zelo močnega sonca bodo zelišča v najbolj vročem delo dneva potrebovala tudi nekaj sence.

    Gnojenje

    Z gnojilom ali organskim kompostom ne pretiravajte. Preveč gnojena in zalivana zelišča lahko izgubijo svojo aromo – to še posebej velja za timijan in origano. Ti dve vrsti zelišč pravzaprav najbolje uspevata, ko jima ne posvečamo posebne pozornosti.

    Obiranje

    Zelišča je treba obirati oziroma jim odščipniti vrh, da bodo bolj rasla in dobila lepo, grmičasto obliko. Pred začetkom zime zelišča oberite, posušite in zamrznite ali jih prenesete v notranje prostore. Večina zelišč dobro uspeva tako v zunanjih kot notranjih prostorih.

    Katera zelišča priporočamo?

    Za najboljše kuharske užitke priporočamo, da si doma posadite vsaj malo timijana, rožmarina, majarona, žajblja, kitajskega drobnjaka in bazilike.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte