Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Vrt & VrtnarjenjeVzgajanje kuhinjskih zelišč doma

Vzgajanje kuhinjskih zelišč doma

MORDA VAS ZANIMA

Ali pri pripravi jedi prisegate na »klasična« zelišča ali si upate improvizirati in uporabljati raznolika kuhinjska zelišča? Nove kombinacije zelišč nam na krožniku pričarajo popolnoma nove okuse, za katere nismo niti vedeli, da obstajajo. Najboljša zelišča so sveža: manjšo skupino zelišč lahko posadite že v svojem domačem cvetličnem koritu.

Sajenje sadik

- Oglas -

Ker se sejanje večinoma ne izplača (od vsake vrste zelišča boste namreč potrebovali le po nekaj rastlin), priporočamo, da posadite mlade sadike. Najboljše so tiste, kupljene v vrtnariji. Uloviti je treba pravi čas za sajenje sadik, to je v prvi polovici maja (velja za večino zelišč). Le baziliko je bolje posaditi konec maja, saj je zelo občutljiva na mraz.

Vzgoja zelišč

Zelišča v lončkih

V vrtnarijah prodajajo tudi zelišča v lončkih. Kupujte taka s čvrstimi stebli, krepkimi listi, lepe, sveže barve in z izrazitim vonjem. Če kupujete zelišča v lončkih, se raje izognite kopru v lončku, saj začne propadati že po nekaj dneh. Plastično folijo okrog rastlin odstranite.

Sajenje na vrtu ali doma

Vrt, na katerem boste gojili zelišča, naj bo velik od 2–10 kvadratnih metrov. Na posameznem kvadratnem metru naj bi bilo od 4–10 rastlin. Sadite lahko tudi v kuhinji ali na balkonu. Za to boste potrebovali cvetlične lončke, prst, gnojilo in, jasno, mlade rastline (sadike) ali semena. Zelišča lahko gojite tudi v gredici skupaj s cvetjem. V posameznem lončku je lahko več zelišč, le bazilika ni najbolj družabna, saj potrebuje veliko zraka okoli sebe, zato jo posadite v poseben lonček. Lončki naj imajo luknjico, iz katere lahko odteka voda.

Zalivanje

- Oglas -

Ko posadite sadike ali semena, jih je prve dni treba močno zalivati. Če imate zelišča posajena na vrtu, jih kasneje zalivajte le v primeru daljšega sušnega obdobja. Semena oz. sadike v lončkih morajo dobivati dovolj vode in tudi gnojila (voda namreč iz prsti izpira hranilne snovi), zato jih redno zalivajte. Zelišča, kot so majaron, meta, drobnjak in peteršilj, imajo rada zelo konstanten nivo vode. Rožmarin, origano, timijan in bazilika pa bolje uspevajo, če pustite, da se zemlja med enim in drugim zalivanjem posuši.

Svetloba

Zelišča nujno potrebujejo svetlobo – kar šest ur sonca na dan. Lončke zato postavite na polico, kjer je dovolj sonca. Enako velja za zunaj posajena zelišča: poskrbite, da dobijo čim več svetlobe. V primeru zelo močnega sonca bodo zelišča v najbolj vročem delo dneva potrebovala tudi nekaj sence.

Gnojenje

Z gnojilom ali organskim kompostom ne pretiravajte. Preveč gnojena in zalivana zelišča lahko izgubijo svojo aromo – to še posebej velja za timijan in origano. Ti dve vrsti zelišč pravzaprav najbolje uspevata, ko jima ne posvečamo posebne pozornosti.

Obiranje

Zelišča je treba obirati oziroma jim odščipniti vrh, da bodo bolj rasla in dobila lepo, grmičasto obliko. Pred začetkom zime zelišča oberite, posušite in zamrznite ali jih prenesete v notranje prostore. Večina zelišč dobro uspeva tako v zunanjih kot notranjih prostorih.

Katera zelišča priporočamo?

Za najboljše kuharske užitke priporočamo, da si doma posadite vsaj malo timijana, rožmarina, majarona, žajblja, kitajskega drobnjaka in bazilike.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×