Nekateri dietetiki so mnenja, da iz semen in zrn ne dobimo vseh potrebnih hranil, saj ta ostajajo zakoreninjena globoko pod trdim ovojem, ki se v telesu le steลพka razgradi. To ลกe ne pomeni, da polnozrnata hrana in semena niso zdrava โ le da iz njih dobimo manj hranilnih snovi, kot bi jih, ฤe bi jih pojedli kaljena.
V prehrambeni industriji je v porastu nov trend: imenuje se kaljena hrana. Ko so semena oziroma zrna podvrลพena doloฤeni temperaturi in vlaลพnosti, vzkalijo. ฤe jemo kaljeno, imamo od tega dvojno korist: zauลพijemo tako zdrave vlaknine, ki se nahajajo v lupini, kot sveลพ del rastline, ki je prodrl skozi lupino. Proces kaljenja ยปodkleneยซ marsikatero hranilo, ki ga sicer ne bi zauลพili. To pomeni, da vitamini, minerali, esencialne maลกฤobne kisline in antioksidanti postanejo bolj biorazpoloลพljivi oziroma se hitreje presnovijo oziroma absorbirajo.
Vrsta hranil, ki jih dobimo, ko jemo kaljeno hrano, je odvisna od samega semena oziroma zrna. Moลพnosti so raznolike, saj je lahko kaljeno praktiฤno katero koli seme, zrno ali strok. Kalite lahko brokolijeva, gorฤiฤna ali koruzna semena โ seznam je dolg. Nekatere ลกtudije so pokazale, da z uลพivanjem ovsene kaลกe iz kaljenih semen ovsa, telo absorbira veฤ ลพeleza in cinka. Z drugimi ลกtudijami pa je bilo denimo ugotovljeno, da kaljeni riลพ vsebuje veฤje koliฤine antioksidantov kot navaden.
Kaljenje doma
Vedno veฤ ljudi je navduลกenih nad kaljeno hrano in v porastu je tudi trend kaljenja doma. Nutricionisti svetujejo, da pri kaljenju, ki se ga lotevate sami, upoลกtevate toฤno doloฤene pogoje, ki so potrebni za uspeลกno kaljenje. Preden se lotite kaljenja, se dobro pozanimajte o samem postopku, saj lahko v nasprotnem primeru pride do pojava ลกkodljivih bakterij. ฤe niste stoodstotno prepriฤani, za zaฤetek kaljeno hrano raje kupite v preverjeni trgovini.
Veฤ o kalฤkih ter izboru rastlin za kaljenje si preberite tukaj: www.bodieko.si/kalcki