Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
Zdravje & prehranaUživanje maščob omega-3 lajša simptome Chronove bolezni

Uživanje maščob omega-3 lajša simptome Chronove bolezni

MORDA VAS ZANIMA

Chronova bolezen je kronično vnetno bolezensko stanje, pri čemer se stalna vnetja lahko pojavljajo na katerikoli točki prebavnega trakta, od ustne odprtine do zadnjika. Chronova bolezen lahko tako v primerjavi z drugimi črevesnimi obolenji, kot so denimo ulcerozni kolitis, prizadene katerikoli del črevesja. Najpogosteje se pojavlja v obliki lis, ki so obdane z zdravim tkivom, saj se lahko tako nemoteno širi naprej skozi preostalo tkivo.

Crohnova bolezen lahko prizadane tudi mlajše

- Oglas -

Simptomi so zaradi omenjenega širjenja precej boleči – mednje spadajo kronično krvavo ali vodeno odvajanje blata, hude bolečine v trebuhu, vročina ter izguba apetita, pri čemer je po navadi tako, da omenjeni simptomi ves čas nihajo oziroma pridejo ter gredo.

chronova bolezen

Chronova bolezen se razvija predvsem v med 20. in 40. letom starosti, čeprav se včasih lahko razvije tudi pri otrocih ter starejših, zdravila zanjo pa zdaj še ni. Nekateri, ki za boleznijo trpijo, jo sicer skušajo premagati s kirurško odstranitvijo obolelega prebavnega trakta, a ta možnost je zgolj začasna rešitev, saj operacija bolezni zaradi hitrega širjenja ne odpravi. Tisto, kar najopazneje lajša simptome Chronove bolezni, so le zdravila ter primerna prehrana. Pri slednji je najpomembnejše to, da bolniki uživajo čim več hrane s protivnetnimi lastnostmi, ki črevesja ne draži.

Sem denimo štejemo hrano z visoko ravnjo vsebnosti vitamina B, kalcija in magnezija, v zadnjem času pa rezultati nekaterih študij na omenjeni seznam štejejo tudi maščobne kisline omega-3. Aktivno vključevanje teh v vsakodnevni jedilnik naj bi namreč precej omililo bolezenske znake.

Omega 3 in Chrohnova bolezen

Maščobne kisline omega-3 naj bi bile pri blaženju bolezenskih znakov ter preprečevanju Chronove bolezni tudi veliko učinkovitejše kot protivnetna zdravila. Ta se namreč »ukvarjajo« predvsem z ustavljanjem vnetij, ko so ta že zavzela zdravo tkivo, maščobe omega-3 pa tkivu ponujajo tako kurativo kot tudi preventivo. Še več. Redno uživanje maščobnih kislin omega-3 ima lahko na dolgi rok tako pozitiven učinek, da lahko bolniki sčasoma celo zmanjšajo dnevno dozo protivnetnih zdravil, ki so potrebna za nadzor bolezni.

- Oglas -

In kateri je »najzanesljivejši« vir, iz katerega lahko pridobimo največ maščob omega-3? Raziskave kažejo, da so to ribe. Z dodajanjem večjih količin rib v bolnikov jedilnik se tako lahko bolezenski simptomi omilijo tudi do 40 odstotkov. Endoskopski pregledi so namreč pri rednem uživanju ribjega mesa pokazali občutno zmanjšanje obsega vnetega tkiva. Priporočljivo je uživanje katerekoli ribe, najbolj pa strokovnjaki priporočajo sardele, divji losos, skuše, tuno ter šarenko. Dober vir maščob omega-3 pa so navsezadnje tudi klapavice, konzervirane tune, ostrige, raki ter kozice. Seveda pa je treba poudariti, da maščobne kisline omega-3 Chronove bolezni ne bodo čudežno odpravile, bodo pa zagotovo opazno pripomogle k blaženju njenih simptomov ter tako pomagala zdravilom pri njenem uravnavanju.

Več o Chronovi bolezni v čanku: Crohnova bolezen – kronično vnetje v črevesju

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×