ŽivaliPozor, vabe za lisice so zelo nevarne

Pozor, vabe za lisice so zelo nevarne

MORDA VAS ZANIMA

Maja in junija bodo pristojni izvajali peroralno cepljenje lisic proti steklini, kar predstavlja edino učinkovito metodo zatiranja stekline pri divjih živalih. A vabe so izredno nevarne za zdravje ljudi, še posebej otrok, zato pozorno upoštevajte navodila strokovnjakov z uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), kako ravnati, če vabo najdete na svojem vrtu ali v bližnji okolici. Seveda pa ob tem niso odveč niti opozorila o orebitnem stiku z divjimi ali potepuškimi živalmi.

- Oglas -

Vaba cepljenje proti steklini

Nevarna steklina

Glavni namen cepljenja je varovanje zdravja in življenj ljudi pred izredno nevarno steklino, zaradi katere vsako leto po svetu umre več kot 55.000 ljudi, večinoma otrok. Z izvajanjem peroralnega cepljenja tako aktivno zaščitijo populacijo lisic v slovenskih gozdovih,ki predstavlja glavni rezervoar stekline, s tem pa preprečujejo širjenje bolezni in njeno postopno izkoreninjenje.

Do 26 vab na kvadratni meter

Akcijo cepljenja lisic proti steklini izvajajo dvakrat na leto, in sicer spomladi (maj in junij) ter jeseni (oktober in november), polaganje pa se na celotnem ozemlju države izvaja s pomočjo letal z višine 300 metrov. V vsaki akciji položijo 460.000 vab, gostota položenih vab pa je med 22 in 26 vab na kvadratni kilometer.

Vaba je sestavljena iz zunanjega ovoja in kapsule s cepivom. Zunanji ovoj privabi lisice, saj vsebuje ribjo moko, kokosovo maslo, vosek in biomarker (tetraciklin). Z ugotavljanjem tetraciklina v zobeh odstreljenih lisic spremljajo uspešnost vakcinacije. Vaba je na zunanji strani opremljena z opozorilom. V kapsuli pa je cepivo z oslabljenim virusom stekline (SAD B 19).

Pozor: takoj v antirabično ambulanto

- Oglas -

Pri UVHVVR opozarjajo, da se nastavljenih vab za lisice ne smemo dotikati, o tem pa moramo poučiti tudi otroke. Če vabo najdemo na svojem dvorišču ali vrtu, jo primimo z vrečko in odvrzimo v najbližji grm ali v koš za smeti, če pa je vsebina vabe prišla v stik s sluznico ali svežo rano, pa moramo to mesti takoj dobro sprati in umiti z milom. Stik z vabo se namreč obravnava kot ugriz stekle živali, zato je treba nemudoma obiskati najbližjo antirabično ambulanto, kjer bodo ukrepali naprej. Če vas ugrizne ali opraska potepuška ali divja žival, je prav tako dobrodošel obisk antirabične ambulante. V tem času je gibanje psov na javnih mestih prepovedano.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×