Zdravje & prehranaNajboljša živila in napitki za zdrava pljuča

Najboljša živila in napitki za zdrava pljuča

MORDA VAS ZANIMA

Ob misli na zdravje naših pljuč, pogosto pomislimo predvsem na okolje oziroma ozračje. Vsakodnevno smo izpostavljeni številnim škodljivim snovem, ki imajo lahko negativen vpliv na naša pljuča. Določenim snovem se sicer lahko izognemo, vendar pa mnogokrat žal nimamo prave izbire. Eden izmed dejavnikov, ki lahko zelo negativno vplivajo  na naša pljuča, je seveda tudi kajenje. Tako je to vsekakor navada, ki se je je smiselno čim prej znebiti.

- Oglas -

Pljuča

Če je vse to večini ljudi jasno, pa po drugi strani mnogi ne vedo, da lahko na zdravje naših pljuč v določeni meri vpliva tudi prehrana. Nekatera živila so še posebej priporočljiva za razstrupljanje pljuč oziroma za vzdrževanje njihovega zdravja in s tem normalnega delovanja …

Zelena

Eno izmed živil, ki so še posebej pomembna za zdravje naših pljuč, naj bi bila zelena. Običajno povezujemo zeleno predvsem z odvajanjem vode in s tem škodljivih snovi iz telesa (gre za t. i. naravni diuretik), vendar pa je zelena odlična tudi za blažitev vnetij. Tako lahko pomaga preprečevati vnetja pljuč, obenem pa lahko celo zmanjša tveganje za pljučnega raka. Z rednim uživanjem zelene lahko zato naredite ogromno dobrega za svoja pljuča. Uživate lahko cela stebla ali pa si iz zelene pripravite sok/čaj, jo vključite v smutije, iz nje pripravite juho ipd.

Origano

Med začimbami, ki lahko prispevajo k zdravju in normalnemu delovanju pljuč, ima zelo pomembno vlogo tudi origano. Gre za začimbo, ki pripomore k naravnemu razstrupljanju pljuč in ki vsebuje precej koristnih antioksidantov. Poskušajte torej v čim več jedi vključiti origano – iz te začimbe pa si lahko pripravite tudi čaj, ki je odličen za čiščenje črevesja.

Korenje

- Oglas -

»Superživila« niso nujno tista, ki so zelo eksotična in pogosto tudi draga. Velikokrat je pot do zdravja precej preprostejša. Ko govorimo o zdravju pljuč, je korenje zagotovo izvrstna izbira. Čeprav korenje običajno povezujemo predvsem z zaščito oči oziroma vida, vsebuje tudi ogromno snovi, ki so koristne za naša pljuča. Gre za snovi, ki pomagajo pri obnovi poškodovanih tkiv in pri odstranjevanju škodljivih snovi iz telesa. Za najboljše učinke je seveda priporočljivo uživati sveže korenje.

Zeleni čaj

Za zdrava pljuča je seveda izjemno pomembno, da v telo vnesemo čim več različnih antioksidantov. Če želite to storiti tudi s pomočjo napitkov, je ena najboljših izbir zagotovo zeleni čaj. Gre za pijačo, ki je izjemno bogata z antioksidanti, zato lahko pomaga ščititi vaša pljuča – seveda pa tudi druge organe v telesu – pred škodljivimi prostimi radikali in s tem pred oksidativnim stresom. Kot je znano, je prav oksidativni stres povod za številna kronična obolenja, zato ne smemo pozabiti na pomen antioksidantov.

Grenivka

Za pomoč pri odstranjevanju škodljivih snovi iz telesa in za zaščito pljuč so izvrstna izbira tudi citrusi, še posebej pa grenivke. Tudi grenivke veljajo za pravo zakladnico antioksidantov. Kot razkrivajo nekatere študije, naj bi redno uživanje grenivk celo pomagalo pri preprečevanju razvoja tumorjev.

Česen

Čeprav ga omenjamo nazadnje, je česen verjetno na samem vrhu lestvice živil, koristnih za vaša pljuča. Pomaga pri naravni odpravi številnih težav z dihali, pri blaženju vnetij in pri uničevanju bakterij – gre seveda za enega najmočnejših naravnih antibiotikov. S pogostim vključevanjem česna v prehrano si lahko tako poleg številnih drugih blagodejnih vplivov obetate tudi manj težav s pljuči.

NAJNOVEJŠE