Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaNaravno čiščenje pljuč: 5 preprostih in učinkovitih metod

Naravno čiščenje pljuč: 5 preprostih in učinkovitih metod

MORDA VAS ZANIMA

Vsaka celica v vašem telesu potrebuje kisik, pri oskrbi z njim pa imajo seveda izjemno pomembno vlogo vaša pljuča. Naloga pljuč pa ni le oskrba telesa s kisikom in odstranjevanje ogljikovega dioksida, ampak imajo tudi mnoge druge pomembne funkcije. Med drugim prav pljuča predstavljajo dobršen del vašega imunskega sistema.

- Oglas -

Mikrobi in druge škodljive snovi se namreč ujamejo v sluz, nato pa jih migetalke potisnejo navzgor, da jih lahko izkašljamo, kar prepreči resnejše okužbe. Kadar pljuča niso v optimalnem stanju, torej močno trpi vaše zdravje. Tako vam priporočamo nekaj preprostih tehnik za naravno čiščenje pljuč, ki preverjeno učinkujejo.

Čiščenje pljuč

Sobne rastline za boljšo kvaliteto zraka v vašem domu

Zelo preprost ukrep za bolj zdrava pljuča je povečanje števila zelenih oziroma sobnih rastlin v vašem domu. Še posebej dobra izbira so lahko spatifil oziroma samolist, zlati potos, navadni bršljan, palma areka, čopasta zelenčica in evkaliptus. Vse omenjene sobne rastline so namreč zelo uspešne pri odstranjevanju najbolj problematičnih snovi iz zraka oziroma vašega doma. Nekatere med njimi, na primer palma areka oziroma bambusova palma in čopasta zelenčica, lahko pomagajo celo pri odstranjevanju formaldehida.

Poskrbite za dovolj vitamina D

Raziskave kažejo, da so pljuča posameznikov, ki jim primanjkuje vitamina D, pogosto v slabšem stanju. Strokovnjaki menijo, da je pri tem pomembna predvsem sposobnost vitamina D, da blaži vnetja v telesu. Seveda pa je vitamin D pomemben tudi za številne druge procese v vašem telesu, zato poskrbite, da boste čim pogosteje ujeli nekaj sončnih žarkov, po potrebi pa si lahko pomagate tudi s prehranskimi dopolnili. Tako lahko zmanjšate tudi tveganje za resnejše bolezni pljuč v prihodnosti.

- Oglas -

Priskrbite si solni inhalator

Vaša pljuča so vsakodnevno izpostavljena številnim neugodnim dejavnikom, zato lahko postanejo zelo hitro preobremenjena, kar vodi do različnih bolezni dihal. Solni inhalator je ena najboljših rešitev za razbremenitev pljuč. Metoda, na kateri temelji solni inhalator, je sicer že precej stara. Raziskovalci so denimo že v 19. stoletju ugotovili, da je lahko vdihovanje zraka v rudnikih s soljo zelo blagodejno za tiste, ki imajo težave s pljuči oziroma dihali. Sol deluje kot naravni prečiščevalec, inhalacija pa vam lahko pomaga tudi v primeru pretirane zasluzenosti.

Uživajte hrano, ki spodbuja delovanje pljuč

Zdrava prehrana ima vsekakor zelo pomemben vpliv na vaše zdravje, pri čemer pa obstajajo živila, ki so še posebej koristna za določene organe. Za zdrava pljuča vam tako priporočamo redno uživanje križnic (cvetača, ohrovt, brokoli in zelje), korenja, malin, borovnic in živil, bogatih z maščobnimi kislinami omega 3.

Uporabljajte več začimb

Za pljuča so lahko zelo koristne tudi določene začimbe, ki jih je tako smiselno vključiti v prehrano, če tega seveda še ne počnete. Med začimbe, ki imajo še posebej blagodejen vpliv na pljuča, sodijo kurkuma, ingver in česen. Omenjene začimbe poskrbijo za protivnetne učinke in oskrbijo telo s pomembnimi antioksidanti. Poleg tega sprostijo dihalne poti in pomagajo pri odstranjevanju tujkov, s čimer podpirajo delovanje pljuč.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×