0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeSobne rastline, ki ne potrebujejo veliko svetlobe

Sobne rastline, ki ne potrebujejo veliko svetlobe

MORDA VAS ZANIMA

Večina rastlin za svojo rast in druge procese potrebuje veliko sončne energije. Pomanjkanje svetlobe namreč privede do njihovega postopnega venenja. Tako je za večino rastlin najbolje, da jih postavimo v prostor, katerega okno je obrnjeno proti jugu ali zahodu. Vendar pa obstaja tudi nekaj rastlin, ki lahko dobro uspevajo v prostorih, kjer je okno obrnjeno proti severu ali vzhodu, in celo v kleteh ter kopalnicah in pisarnah brez oken.

- Oglas -

Sobne rastline, ki ne potrebujejo veliko svetlobe

Takšne sobne rastline so primerne tudi za prostore, kjer je pred oknom postavljeno večje drevo, kar ovira pronicanje svetlobe v prostor. Gre predvsem za rastline, ki so se prilagodile rasti v gozdovih, pod drevesi z gostimi krošnjami, kjer do njih svetloba praktično ni mogla priti. Če torej želite prostor, kjer svetlobe ni na pretek, poživiti s sobno rastlino, bodo te, ki jih navajamo v nadaljevanju, vsekakor dobra izbira.

Ščitovka (Aspidistra elatior)

Že ime rastline nakazuje, da je ščitovka sposobna preživeti tudi v pogojih, ki bi bili za večino drugih rastlin pogubni. Ščitovka, ki izvira z Japonskega, ima temnozelene liste, ki spominjajo na meče. Zadostuje ji že slaba ura izpostavljenosti neposredni sončni svetlobi dnevno, za svoje preživetje pa potrebuje tudi zelo malo vode.

- Oglas -

Zamifolija (Zamioculcas zamiifolia)

Zamifolija domuje v gosto poraščenih afriških gozdovih in savanah. Najbolj ji ustreza zmerna svetloba, ki ni usmerjena neposredno proti njej, zelo dobro pa se znajde tudi v prostorih brez oken, vendar pa mora imeti v tem primeru na voljo fluorescentno svetlobo. Zamifolija je izvrstna tudi za prečiščevanje zraka v prostoru, brez vode pa lahko zdrži celo 4 mesece.

Vodni bambus (Dracaena braunii)

Čeprav vodni bambus mnogi povezujejo s Kitajsko, v resnici izvira iz Afrike. Prav tako pa nima kljub imenu nič skupnega z bambusom. Vodni bambus je znan po svojem odpornem steblu, ki je pogosto zvito oziroma spiralno oblikovano, in po minimalni količini listov. Ni nujno, da je rastlina v zemlji, saj se bo vodni bambus prav tako dobro počutil v kozarcu vode. Vodni bambus je navajen na šibko svetlobo, poleg tega pa mu ustreza tudi vlažen zrak, zato je rastlina idealna izbira za kopalnico.

Dišeča zmajevka (Dracaena fragrans massangeana)

S pomočjo dišeče zmajevke lahko v svojem domu pričarate tropsko vzdušje, saj rastlina nekoliko spominja na palmo – le da seveda v pomanjšani različici. Rastlina ima sicer zelo rada svetlobo in sonce, vendar se znajde tudi v razmerah, ko je na voljo zelo malo svetlobe. V temnejših prostorih bo sicer verjetno rastla nekoliko počasneje, zato je priporočljivo, da jo med poletjem postavite na prosto. Če to ni mogoče, jo vsaj občasno postavite na svetlejše mesto oziroma nekam, kjer bo deležna več sončne svetlobe.

Slonova noga (Beaucarnea recurvata)

Slonova noga je dobila ime po mogočnem deblu, listi rastline pa prav tako močno spominjajo na palmo. Rastlina je sposobna shraniti večje količine vode, ki ji lahko zadostujejo tudi za več tednov. Kar se tiče svetlobe, je slonova noga povsem neizbirčna. Ustreza ji tako veliko kot zelo malo svetlobe. Če se odločite za temnejše mesto, jo je sicer dobro občasno prestaviti na malce svetlejšo lokacijo.

Trilistni singonij (Syngonium podophyllum)

Za trilistni singonij, ki izvira iz Južne Amerike, so značilni veliki, puščicam podobni listi, katerih barva je lahko povsem zelena ali pa so opazni tudi rumenkasti ali celo roza odtenki. Trilistnemu singoniju najbolj ustreza srednje močna indirektna svetloba, nič pa ne bo narobe niti v primeru, da ga postavite nekam, kjer svetlobe ni ravno na pretek.

- Oglas -

Obrobljena dracena (Dracaena marginata)

V naravi oziroma na Madagaskarju, od koder rastlina izvira, lahko obrobljena dracena doseže višino 6 metrov. Seveda je sobna različica nižja, vendar gre še vedno za mogočno in prekrasno rastlino. Njena posebnost je kombinacija treh različnih višin, kar poskrbi za zelo zanimiv učinek. Obrobljena dracena bo kljub svoji mogočnosti dobro uspevala tudi ob delno senčni legi.

Navadna monstera (Monstera deliciosa)

Navadna monstera je doma v džungelskih predelih Mehike. Zaradi vrzeli v listih jo mnogi primerjajo tudi z luknjastim sirom. V naravi se lahko rastlina povzpne kar do 20 metrov. Navadna monstera sicer deluje eksotično, vendar je v resnici zelo nezahtevna. Brez težav jo lahko tako postavite tudi ob okno, obrnjeno proti severu.

.

NAJNOVEJŠE