0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Feng Shui5 osnovnih elementov v feng shuiju: VODA

5 osnovnih elementov v feng shuiju: VODA

MORDA VAS ZANIMA

Da bi razumeli feng shui, moramo povsem doumeti vzorce gibanja in spreminjanja, ki krmarijo vse stvari na Zemlji. Življenje je v nenehnem gibanju in spreminjanju in s cikli v naravi, z letnimi časi se energija spreminja. Energija či je bistvo življenja in da bi razumeli feng shui, moramo doumeti zakonitosti vsakega od petih elementov ter njihovo medsebojno povezanost.

- Oglas -

Feng shui elementi

Energija či je razdeljena na pet tipov, ki jih v različnih razmerjih najdemo v čisto vseh stvareh, to so: ogenj, voda, prst, kovina in drevo. Ogenj je najbolj jang, medtem ko je voda najbolj jin. Vsak element je povezan z barvo, obliko, letnim časom, s smerjo neba in čutom. Cilj urejanja doma po načelih feng šuija je, da ustvarimo okolje, kjer nobeden od elementov ne dominira, hkrati pa upoštevamo tudi načelo jina in janga.

Ker lahko preveč barv zaslepi oko, je zelo pomembno, da smo zmerni pri izbiri okrasja in barv, ki jih postavimo v svoj dom. Zelo pomembno je, da pazljivo načrtujemo, kam bomo postavili predmete v domu, da bo deloval harmonično. Glavni cilj je namreč, da se čim bolj približamo naravi, pomembna so perspektiva, proporci in harmonija oblik.

- Oglas -

5 feng shui elementov, ki soustvarjajo naše telo

Pet elementov soustvarja naše telo, naše okolje in dom, v katerem živimo. V feng shuiju predstavlja vsak izmed teh petih elementov arhetipsko energijo, vedenje, kako se energija ciklično premika v naravnem svetu. Ples življenja vodijo elementi in njihovi medsebojni odnosi; vse od rojstva in smrti galaksij pa do življenjske dobe drobne kresničke. 

Voda je tisti element, ki predstavlja potencial stvari. Voda je povezana s cikli življenja. Na začetku cikla imamo najprej vodo, energijo prilagajanja in pretočnosti. Hkrati pa v sebi nosi kakovost izjemne moči in vztrajnosti. Tako lahko z vztrajnim pljuskanjem valov razjeda živo skalo na obali. V sebi nosi potencial za življenje, kot maternica, v kateri smo negovani in zaščiteni do rojstva.

V osebnem življenju je voda povezana z obdobjem umirjanja, kontemplacije, ko gremo vase, da raziščemo sebe in svojo pot v življenju. Voda v nas samih nam da moč volje in moč, da vztrajamo.

Voda nas uči, kako biti v toku, kako začutiti ritme, ki tečejo skozi nas in naše življenje. Voda upravlja tudi z nezavednim. S sanjami in zaupanjem sebi. Uči nas, da sledimo svojemu srcu in delamo tisto, kar radi delamo. 

- Oglas -

Voda kot element

Vodna energija je ena najmočnejših energij za čiščenje, pa naj bo to čiščenje telesa, duha ali doma. V sebi nosi kakovost očiščenja. Uporabljali so jo v svetih ceremonialih in je v svoji osnovi povezana s skrivnostnostjo. V večini legend se pojavlja prepričanje, da je voda tista, ki podarja življenje, mladostnost, modrost in nesmrtnost. V Egiptu je bila vir, iz katerega so prišli bogovi. Hindujci verjamejo, da so vode začetek in konec vseh stvari na Zemlji. Mezopotamcem je voda predstavljala vir neusahljive modrosti. Mnoge kulture so verjele, da zvoki in gibanje vode ponazarjajo dušo živečega duha.

Vsi vemo, kako pomembno je, da dovolj pijemo, saj je voda velik del nas samih. Voda ima spomin, kar je dokazal japonski znanstvenik dr. Emoto, in zelo lahko nase prevzame čustva ter misli iz okolice. In ker smo ljudje ena velika steklenica vode, je zelo pomembno, kaj mislite in kaj čutite. Razmišljajte pozitivno in programirajte svojo vodo s pozitivnimi mislimi. Svojo steklenico z vodo vedno blagoslovite in se vodi zahvalite za njeno negovanje ter blagodejni učinek na telo.

Obdobje, povezano z vodo, je zima, kajti zima je čas, ko se vsa aktivnost preseli pod površje zemlje. Na zunaj je videti, kot da se nič ne dogaja, vendar v globinah potencial čaka na svoj razcvet.

Obdobje dneva, ki je povezano z vodo, je od polnoči do zgodnjih jutranjih ur, ko je vse tiho in mirno ter čaka na luč dneva.

Feng shui voda

Če nam manjka vode …

Vodo lahko zelo enostavno vnesemo v svoj prostor v obliki slik in fotografij, še bolje pa je, če si omislimo tekočo vodo v obliki sobne fontane. Vodo lahko energetiziramo tako, da jo postavimo na sonce ali luno, lahko vanjo položimo kristale in jo tako napolnimo s pozitivnimi vibracijami. Prav zaradi tega je fontana tako zelo blagodejna za prostore, v katerih bivamo. Tudi akvariji lahko na podoben način vnesejo energijo vode v dom in s tem v našo okolico.

Bolj enostaven način vnosa vode v prostor je s pomočjo razpršilcev, v katere lahko nakapamo nekaj kapljic eteričnega olja. Vsi poznamo blagodejni učinek prijetnih vonjav in kako nam lahko spremenijo razpoloženje. Ko ste slabe volje, si omislite vonje citrusov, predvsem limone, in zelo hitro boste pozabili na slabo voljo.

Lahko pa si pomagate s poslušanjem glasbe, kjer so posneti zvoki vode, morja, dežnih kapljic ali slapov. Tudi CD-ji z zvoki kitov in delfinov nam obudijo spomin na vodo. Tudi sprehod v naravi ob potoku, ob slapu ali morju nas bo napolnil z negativnimi ioni, kar velja tudi za prhanje. Če pa si želite res globoke sprostitve, si pripravite vročo kopel z morsko soljo in si privoščite polurno kopel. 

Barva vode

Modra barva je običajno povezana z elementom vode in ima pomirjujoč, tekoč učinek. Modra ima sposobnost, da nas pelje v notranjost in je zato introspektivna barva. Uporabljamo jo v sobah za zdravljenje in meditacijo. Pomaga pri notranjih vpogledih, vizijah in premiku v neznano … Na podzavestnem nivoju modra barva učinkuje na uravnovešanje, zato je to dobra barva za nošenje, ko ste nervozni, hiperaktivni ali razburjeni. Preveč modre pa ima lahko depresiven učinek in pripomore k stagniranju energije, še posebej kadar jo uporabimo na velikih površinah v domu.

.

NAJNOVEJŠE