0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Feng ShuiFeng Shui – v stiku z naravnimi ritmi

Feng Shui – v stiku z naravnimi ritmi

MORDA VAS ZANIMA

Feng shui je umetnost življenja v harmoniji z naravnimi ritmi. Je eno izmed orodij za obvladovanje tako bivalnega kot delovnega okolja, ki se trudi ustvarjati in ohranjati sozvočje z energijami, ki so v naravi nenehno prisotne.”

- Oglas -

Feng shui (izgovori se fung shway) je starodavna kitajska umetnost in znanost, ki so jo razvili pred 6000 leti, njegova načela pa so brezčasna. Korenine feng shuija temeljijo na opazovanju narave in prenašanju spoznanj in izkušenj v bivalne prostore. Spozna nas z načeli, kako bivati v ravnovesju z ritmi in tokovi narave. Ljudje so razlagali vzorce v naravi in jih prenesli v nekaj napotkov, ki so temeljili na zdravi kmečki pameti. Gre za znanje, ki ni bilo locirano le na Kitajskem, je pa res, da se je zaradi pisanih virov pri njih ohranilo.

V starih časih so (tudi na Slovenskem) vedeli, da je Dom domena ženske esence. Ženska esenca zaobjema kvalitete, kot so povezanost, sproščenost, sprejemljivost, notranja umirjenost, harmonija in pomlajevanje. Naše prednice so poznale pomen Doma za našo dušo. Zanje je predstavljal sveto mesto, kjer se je zbirala družina. In ne le, da je bil mesto, kjer so bili ljudje varni pred zunanjimi vplivi vremena, to je bilo mesto, kjer so obnavljali svojega duha. Dom je bil bivališče duše.

feng shui

- Oglas -

In v tistih časih so ženske vedele, da Dom ustvarjajo iz svoje notranjosti – ni pomemben le vpliv tega, kaj daš v dom, temveč je pomembno to, zakaj je to del doma, kaj to predstavlja duši. Časi so se seveda spremenili in ljudje smo izgubili svoj stik z ženskim principom in naravo. In s tem, ko smo izgubljali stik s prvinskimi elementi narave, smo izgubljali stik s prvinsko naravo v sebi. Izgubili smo stik s svojo žensko dušo. Vsak dan izgubljamo prostranstva narave v zunanjem svetu in se ne zavedamo, da s tem izgubljamo tudi stik s svojim notranjim prostranstvom. In feng shui je eden tistih načinov, ki nam pomaga okrepiti sile narave v našem domu, v nas samih, skozi povezanost z naravnim svetom.

Feng shui nam odklene vrata

Bolj ko naše bivalno okolje sledi videzu in delovanju narave, bolj je narava del našega doma. Feng shui nam preda ključe, ki odklepajo stik s samim izvornim razumevanjem narave.

Njegovo izročilo ni dogma pravil, ki bi jim morali slepo slediti. Temelji na načelu, da moramo živeti v uravnoteženem ekološkem odnosu z naravo in naravnimi energijskimi silami v okolju, če želimo v svoj dom privabiti dobro srečo. Feng shui nam nudi iztočnico, usmeritev in nas hkrati opominja, da moramo najti svojo kulturo in svoja prepričanja vtkati v načela, ki niso vezana ne na čas niti na prostor.

Skozi potovanje v globine te vede, nas feng shui uči, kako s posebnimi metodami za postavljanje in urejanje domov, vhodov, pohištva in predmetov privabiti v bivalne prostore ravnovesje jina in janga. Glavni namen mojstra feng shuija je vzpostaviti harmoničen pretok pozitivne energije, ki bo delovala v dobro vseh prebivalcev doma. V kolikor jim to uspe, nam to prinaša srečo, zdravje, uspeh in obilje.

- Oglas -

Sestoji iz mnogih vidikov; ni ne religija, prav tako tudi ne duhovna disciplina. Vsebuje prvine praznoverja, zdrave pameti, simbolizma in starodavnega izročila. Feng shui je preprosto umetnost, da živimo v harmoniji s svojim okoljem. To je tehnika za obvladovanje tako bivalnega kot delovnega okolja, ki se trudi ustvarjati in ohranjati sozvočje z energijami, ki so v naravi nenehno prisotne. Zadovoljuje potrebo po skladnem življenju z zemeljskim okoljem in vsem, kar je v njem, pa naj bo umetno ali naravno.

Pred več tisoč leti so Kitajci odkrili, da se je kvaliteta njihovega bivanja izboljšala, če so živeli v harmoniji z zemljo in se z njo niso borili. Tudi drugod je bila ta tradicija poznana pod različnimi imeni in z različnimi lokalnimi simboličnimi motivi. Podobno izročilo najdemo tako pri Indijancih, Indijcih, Aboriginih kot Balinezijcih. In tudi na Slovenskem smo imeli svojo tradicijo umetnosti stavbarstva, ki je temeljila na univerzalnih načelih urejanja prostora.

feng shui soba

Še do nedavnega je bil odnos ljudi do narave bolj povezan in spoštljiv, ljudje so živeli v skladu z letnimi časi in so intuitivno gradili svoja bivališča v povezavi s stranmi neba. Dandanes pa je naša povezava z naravo močno oslabljena, če ni celo izgubljena, saj sodoben ritem življenja tega ne dopušča. Feng shui je študij okolja, mest, ljudi, časa in tega kako energije sodelujejo med seboj. Obstajajo zunanji in notranji, povezava z zemljo, nebom in s svojim telesom. Skozi feng shui nežno vplivamo na zastavljene cilje v našem življenju, skladno z okolico in energijo vesolja, brez nasilnih vplivanj, ki bi utegnila škodovati.

Feng shui in sile narave

Feng Shui govori o dveh silah narave: vetru in vodi. Ukvarja se z odnosom med vidnimi in nevidnimi silami narave. Združena veter in voda izražata moč naravnih elementov in njihov vpliv na površino krajine. Skupaj tudi simbolizirata dokaz, da se energija giblje. Feng shui trdi, da sta Zemljino površje oblikovala veter in voda ter da moramo živeti v sožitju z vetrovi in vodami Zemlje, da bi ti dve prvini lahko ustvarjali pretok pozitivne energije, ki bo delovala v naše dobro.

Tako kot veter in voda ste tudi vi in vaše okolje dve sili narave. Vaši cilji, želje, talenti, občutki in vedenje so nevidne sile vetra in domače okolje, v katerem živite, je kot vidna sila vode. Ti dve sili sta v nenehnem stiku in vplivata druga na drugo.

Vaša energija notranjega prostora, vaše Biti in energija zunanjega prostora, vašega Doma, sta v nenehnem spreminjanju. Vedno znova se usklajujeta in prilagajata druga drugi. Pravzaprav gre za uglasitev med njima. In če poznamo osnovne zakonitosti tega odnosa in kako upravljati z energijami, skozi ta odnos ustvarjamo močan temelj, ki nam daje podporo – ne glede na to, kje se nahajamo. Ključ je vedno v tem, da moramo za energijo skrbeti, jo negovati ter se zavedati, da ni nič trajno. Vedno znova je potrebno spremljati, kaj se dogaja z energijo Doma, jo prečistiti, ko je to potrebno, jo uravnovesiti, umiriti hitre pretoke energij ali pospešiti energijske pretoke, vse v skladu z našo namero v življenju. Zato se feng shui vedno začne z jasnostjo tega, kaj si srčno želimo, kam na vodi naša duša.

Je moderen termin za to umetnost, originalno so bile kitajske pismenke za feng shui Ham in Yu. Ham pomeni prejemanje energije od nebeških teles, medtem ko se Yu nanaša na povezovanje Zemlje z galaksijo. Iz starega izraza lahko izluščimo jasno zamisel o možnosti povezave planeta Zemlje z drugimi deli vesolja. Po kitajskem razumevanju je človek tisti, skozi katerega se povezujeta energiji Nebes in Zemlje.

.
Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE