fbpx
Domov Vrt & Vrtnarjenje Sajenje in nega tulipanov

Sajenje in nega tulipanov

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Tulipane sadimo od oktobra do decembra oz. tako dolgo, dokler zemlja ne zmrzne. Sadimo v rahla, za vodo prepustna tla. Ne sadimo jih v zbita, kisla in zamočvirjena tla. V preveč vlažnih in zbitih tleh čebulica lahko zgnije.

sajenje tulipanov

Vsako jesen pred sajenjem gredici dodamo kompost ali gnojilo z dolgotrajnim delovanjem. Tulipani ne prenesejo svežega hlevskega gnoja. Če jeseni nismo gnojili, potem gnojimo spomladi preden tulipani odženejo liste. Tekom rasti jih gnojimo še enkrat (ko so tulipani visoki 10 cm) in to zato, da bodo imeli kasneje dovolj hrane za polnjenje čebulice.

Čebulice tulipanov sadimo na globino dvakratne do trikratne velikosti čebulice, 10-15 cm globoko. Razdalja sajenja je odvisna od tipa tulipana. Pri navadnih tulipanih je dovolj 10-15 cm, pri večcvetnih kakšen centimeter več.

Pred sajenjem tla zrahljamo, z motiko naredimo luknjo, pravilno vstavimo čebulico ter jo prekrijemo. Če imate težave z voluharjem, čebulice posadite v plastično sadilno posodo ali mrežo za saditev čebulice. Gosto tkana kovinska mreža preprečuje dostop voluharja do posajenih čebulic.

Po sajenju čebulice zalijemo. Če je jesen suha, jih tudi kasneje redno zalivamo.

tulipani

Tulipane sadimo v skupinah po 6-11 čebulnic. Zasadimo več skupin enakih barv ali kontrastnimi barvami, da popestrimo gredico. Za gredice izberemo različne tipe tulipanov, ki nam bodo cveteli od zgodnje do pozne pomladi. Sadimo jih tudi skupaj z ostalimi okrasnimi čebulnicami, v trato ali med trajnice in pred grmovnice.

Če je suha pomlad gredice tulipanov redno zalivamo. Zelo hitro se lahko zgodi, da se bo čebulica v zemlji izsušila še preden bi pognala liste.

Po cvetenju sproti odstranjujemo suha in odmrla cvetna stebla, tako, da rastlina vso energijo preusmeri v tvorbo hrane za čebulico. Ko rastlina porumeni lahko čebulice izkopljemo, odstranimo zemljo in jih skladiščimo v suhem in hladnem prostoru.

- Oglas -

Najnovejše

4 znaki, da je vaše telo v težavah

Preverite nekaj simptomov, ki so lahko znanilci resnejših težav, zato jih ne smete ignorirati.

Tonik za obraz: 5 odličnih naravnih nadomestkov

Tonik za obraz je po mnenju mnogih strokovnjakov eden najpomembnejših kozmetičnih izdelkov za nego obraza.

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×