Dvorišče in vrt v jeseni

Prišla je jesen in z njo jesenska opravila, ki nas še čakajo. Ker je jesen že mokra, jo lahko dobro izkoristite za sajenje rožic in za novo grmovje ali drevesa.

Če boste sadili novo grmovnico, se najprej prepričajte, da je res zdrava in primerna za sajenje. Če jo boste kupili, je včasih bolje dati kakšen evro več, če ocenite, da je takšna rastlina močnejša in bolj zdrava. Preden jo boste posadili, dobro izberite mesto, glede na vaše želje in potrebe grmovnice. Pomembna je namreč informacija, ali potrebuje veliko ali malo svetlobe. Luknja za grmovnico naj bo prilagojena njenim koreninam, jama naj bo v dvakratnem premeru koreninske osnove in le malo plitvejša od višine koreninske osnove. Ko položite grmovnico v luknjo, jo zagrebite tako, da bo vrh koreninske osnove ostal na nivoju okoliške zemlje. Grmovnico dobro zalijte in z roko rahlo poteptajte zemljo. Če se zemlja preveč posede, dodajte novo zemljo do vrha koreninske osnove.

Dvorišče in vrt v jeseni

Za dišečo pomlad

Če bi imeli radi v pozni jeseni in spomladi lepe rožice, kot so hiacinte, zvončki, tulipani ali narcise, se potrudite zdaj. Čebulnice lahko zasadite skoraj kamorkoli, saj so dokaj neobčutljive. Le preveč mokrih tal ne marajo. Lahko jih posadite na grede, ob ograjo, na rob vrta, lahko tudi kar na naključna mesta na dvorišču oziroma vrtu. Zelo hvaležne čebulnice so narcise, ki skoraj vedno poženejo in nas razveselijo s svojim dolgim cvetenjem in omamnim vonjem. Če boste izbrali pravilno sorto, bodo lahko cvetele od februarja do maja. Tako lahko kombinirate čisto prvo sorto, ki zacveti pozno pozimi, February Gold. Zadnja vrsta, ki cveti bolj pozno spomladi pa je Thalia. Sicer poznamo tudi različne velikosti narcis, najbolj padejo v oči velike narcise z izjemno dehtečimi cvetovi. Pogosti, a kar občutljivi so tulipani. So izjemno lepi in vrtnarji so nanje vedno ponosni. Žal njihove čebulice pogosto pojedo voluharji, zato jih je smiselno dobro zaščititi. Med tulipani so zadnja leta zelo priljubljeni tulipani z izjemno dehtečimi cvetovi, kot sta denimo sorti Abba in Monsella.

Sajenje dreves

Jamo za sajenje dreves izkopljite dovolj globoko za velikosti sadike. Izkopani zemlji dodajte tudi gnoj, ki ste ga nameravali dodati. Za sajenje pripravite tudi dovolj močan kol, na katerega privežete sadiko. Ko kupujete sadiko, bodite previdni, da je res zdrava in močna. Odstranite ji poškodovane dele korenin, močnejše korenine pa malce prikrajšajte. Večer preden drevo posadimo, ga lahko pomočimo v vrč, kjer sta zmešana voda in zemlja. Ko posadimo drevo, lahko po vrhu dodamo star in kvaliteten kompost. Med zasipavanjem sadiko rahlo stresajte, da se bo zemlja dobro razporedila med koreninami. Lahko dodamo tudi po vrhu gnoj, vse skupaj zalijemo in potlačimo. Sadika novega drevesa mora biti posajena tako globoko, kot je rastla v drevesnici. Sadike ne pozabite zaščititi pred divjadjo, najboljša je kar uporaba mreže.

Zdaj je pravi čas tudi za vašo travo. Če imate vašo trato namen gnojiti, to storite zdaj, saj bo na ta način trata spomladi prej ozelenela. Zdaj je pravi čas tudi za rahljanje zemlje. Ko boste travo letos zadnjič kosili, naj bo dolga okoli tri centimetre. Takšna višina je najboljša, da bo trava ostala močna in da je ne bodo napadle bolezni. Košnja je pa v jeseni nujna tudi zaradi listja, ki ga bo iz dneva v dan več. Listje skrbno odstranjujte, da ne uniči trave. Mecite ga na kompost, saj iz listja nastane visoko kvaliteten in uporaben kompost.