0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliŠtevilnim primatom grozi izumrtje

Številnim primatom grozi izumrtje

MORDA VAS ZANIMA

Kar 60 odstotkov izmed približno 500 vrst primatov naj bi bilo zelo ogroženih, opozarjajo znanstveniki. Pri tem obstaja velika verjetnost, da bodo mnoge izmed teh vrst že v bližnji prihodnosti izumrle, če ne pride do takojšnjih sprememb. Tudi v tem primeru pa je najpomembnejši razlog za hitro zmanjševanje števila predstavnikov različnih vrst primatov človeško početje. To je še posebej zaskrbljujoče, če upoštevamo, da so primati pravzaprav naši najbližji biološki sorodniki.

- Oglas -

Primati

Napoved za naslednjih 50 let zelo pesimistična

Nedolgo tega je bila izvedena mednarodna raziskava, pri kateri so med drugi sodelovali tudi znanstveniki z nemškega raziskovalnega centra za primate. Pri svojem delu so si pomagali s podatki Svetovne zveze za zaščito narave in Združenih narodov. Na podlagi teh podatkov so zasnovali napoved za naslednjih 50 let. Znanstveniki predvidevajo, da bo v tem obdobju izumrlo kar nekaj trenutno še obstoječih vrst primatov. Trenutno so ogrožene vse vrste opic, torej tudi gorile, šimpanzi, bonobi in orangutani, ter 19 vrst gibonov. Izumrtje grozi tudi približno 87 odstotkom vseh vrst lemurjev, tudi med drugimi vrstami primatom pa lahko najdemo ogromno takšnih, ki jih je mogoče označiti za zelo ogrožene.

Palmino olje eden najbolj problematičnih produktov

Človeško poseganje v naravne habitate primatov ima največji vpliv na njihovo izumiranje. Pri tem je treba še posebej izpostaviti  krčenje gozdov in ilegalni lov. Zmanjševanje populacije različnih vrst primatov pa je močno povezano tudi z življenjskimi navadami in ekonomskim sistemom v t. i. razvitem svetu. Pridelava številnih izdelkov, ki jih uporabljamo, namreč pomeni uničevanje naravnih habitatov in celo neposredno pobijanje primatov. Eden takšnih produktov je palmino olje, ki se mu v zadnjem času prav zaradi etičnih razlogov odpoveduje vse več ljudi. Palmino olje je sestavina mnogih prehranskih izdelkov, ki jih najdemo na policah naših trgovin, zato je potrebna previdnost pri branju deklaracij.

.

NAJNOVEJŠE