Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.

Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.
ŽivaliŠtevilnim primatom grozi izumrtje

Številnim primatom grozi izumrtje

MORDA VAS ZANIMA

Kar 60 odstotkov izmed približno 500 vrst primatov naj bi bilo zelo ogroženih, opozarjajo znanstveniki. Pri tem obstaja velika verjetnost, da bodo mnoge izmed teh vrst že v bližnji prihodnosti izumrle, če ne pride do takojšnjih sprememb. Tudi v tem primeru pa je najpomembnejši razlog za hitro zmanjševanje števila predstavnikov različnih vrst primatov človeško početje. To je še posebej zaskrbljujoče, če upoštevamo, da so primati pravzaprav naši najbližji biološki sorodniki.

- Oglas -

Primati

Napoved za naslednjih 50 let zelo pesimistična

Nedolgo tega je bila izvedena mednarodna raziskava, pri kateri so med drugi sodelovali tudi znanstveniki z nemškega raziskovalnega centra za primate. Pri svojem delu so si pomagali s podatki Svetovne zveze za zaščito narave in Združenih narodov. Na podlagi teh podatkov so zasnovali napoved za naslednjih 50 let. Znanstveniki predvidevajo, da bo v tem obdobju izumrlo kar nekaj trenutno še obstoječih vrst primatov. Trenutno so ogrožene vse vrste opic, torej tudi gorile, šimpanzi, bonobi in orangutani, ter 19 vrst gibonov. Izumrtje grozi tudi približno 87 odstotkom vseh vrst lemurjev, tudi med drugimi vrstami primatom pa lahko najdemo ogromno takšnih, ki jih je mogoče označiti za zelo ogrožene.

Palmino olje eden najbolj problematičnih produktov

Človeško poseganje v naravne habitate primatov ima največji vpliv na njihovo izumiranje. Pri tem je treba še posebej izpostaviti  krčenje gozdov in ilegalni lov. Zmanjševanje populacije različnih vrst primatov pa je močno povezano tudi z življenjskimi navadami in ekonomskim sistemom v t. i. razvitem svetu. Pridelava številnih izdelkov, ki jih uporabljamo, namreč pomeni uničevanje naravnih habitatov in celo neposredno pobijanje primatov. Eden takšnih produktov je palmino olje, ki se mu v zadnjem času prav zaradi etičnih razlogov odpoveduje vse več ljudi. Palmino olje je sestavina mnogih prehranskih izdelkov, ki jih najdemo na policah naših trgovin, zato je potrebna previdnost pri branju deklaracij.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×