0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliZanimivost iz živalskega kraljestva: zlate ribice lahko proizvedejo alkohol

Zanimivost iz živalskega kraljestva: zlate ribice lahko proizvedejo alkohol

MORDA VAS ZANIMA

Življenje povprečne zlate ribice žal ni posebej razburljivo, saj so večinoma obsojene na majhne akvarije. Vendar se zdi, da so zlate ribice in krapi, njihovo sorodniki, razvili poseben prilagoditveni mehanizem. Rešitev? Omenjeni vrsti rib naj bi bili sposobni tvorbe alkohola!

- Oglas -

Prilagoditveni mehanizem posledica pomanjkanja kisika

Kot je povedal Michael Berenbrink, eden izmed raziskovalcev, ki so se dokopali do tega zanimivega odkritja, je tovrstna adaptacija pri živalih zelo redka. Pravzaprav ne obstaja nobena druga vretenčarjev s sposobnostjo tvorbe alkohola. Seveda do te prilagoditve ni prišlo zaradi dolgočasnega življenja v akvarijih. Gre za mehanizem, ki se je razvil kot odgovor na težke pogoje, v katerih pogosto živijo divji krapi in za katere je značilno pomanjkanje kisika. To je težava predvsem v zelo mrzlih zimah, ko vode, v katerih živijo, pogosto zamrznejo. Kaj se torej zgodi oziroma kako se ribe odzovejo na te neugodne okoliščine?

Alkohol manj problematičen od kopičenja mlečne kisline

Odgovor krapov na nizko raven kisika v vodi je aktivacija različnih encimov, ki v anaerobnem procesu pretvorijo ogljikove hidrate v alkohol. Proces je pravzaprav podoben presnovi ogljikovih hidratov brez kisika pri drugih živalih, tudi pri človeku. Le da pri drugih živalih produkt tega procesa ni alkohol, ampak mlečna kislina. Vendar pa je lahko mlečna kislina v velikih količinah nevarna, zato večina živali tudi ne more preživeti dolgo brez kisika. Ko se mlečna kislina kopiči v telesu, se pojavi pekoč občutek v mišicah, ki ste ga verjetno že doživeli po večjih naporih. Če se kopičenje mlečne kisline nadaljuje, lahko pride do acidoze oziroma zakisanosti telesa, posledično pa do številnih zdravstvenih težav. V tem pogledu je alkohol precej manj škodljiva snov. Telo ga namreč precej lažje odstrani, krapom pa omogoča tudi večmesečno preživetje v pogojih, ko je količina kisika, ki ga imajo na razpolago, zelo majhna. Edina težava je pravzaprav ta, da je količina alkohola v krvi ribe zelo visoka – približno 55 miligramov na 100 mililitrov krvi.

.

NAJNOVEJŠE