Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
ŽivaliZanimivost iz živalskega kraljestva: zlate ribice lahko proizvedejo alkohol

Zanimivost iz živalskega kraljestva: zlate ribice lahko proizvedejo alkohol

MORDA VAS ZANIMA

Življenje povprečne zlate ribice žal ni posebej razburljivo, saj so večinoma obsojene na majhne akvarije. Vendar se zdi, da so zlate ribice in krapi, njihovo sorodniki, razvili poseben prilagoditveni mehanizem. Rešitev? Omenjeni vrsti rib naj bi bili sposobni tvorbe alkohola!

- Oglas -

Prilagoditveni mehanizem posledica pomanjkanja kisika

Kot je povedal Michael Berenbrink, eden izmed raziskovalcev, ki so se dokopali do tega zanimivega odkritja, je tovrstna adaptacija pri živalih zelo redka. Pravzaprav ne obstaja nobena druga vretenčarjev s sposobnostjo tvorbe alkohola. Seveda do te prilagoditve ni prišlo zaradi dolgočasnega življenja v akvarijih. Gre za mehanizem, ki se je razvil kot odgovor na težke pogoje, v katerih pogosto živijo divji krapi in za katere je značilno pomanjkanje kisika. To je težava predvsem v zelo mrzlih zimah, ko vode, v katerih živijo, pogosto zamrznejo. Kaj se torej zgodi oziroma kako se ribe odzovejo na te neugodne okoliščine?

Alkohol manj problematičen od kopičenja mlečne kisline

Odgovor krapov na nizko raven kisika v vodi je aktivacija različnih encimov, ki v anaerobnem procesu pretvorijo ogljikove hidrate v alkohol. Proces je pravzaprav podoben presnovi ogljikovih hidratov brez kisika pri drugih živalih, tudi pri človeku. Le da pri drugih živalih produkt tega procesa ni alkohol, ampak mlečna kislina. Vendar pa je lahko mlečna kislina v velikih količinah nevarna, zato večina živali tudi ne more preživeti dolgo brez kisika. Ko se mlečna kislina kopiči v telesu, se pojavi pekoč občutek v mišicah, ki ste ga verjetno že doživeli po večjih naporih. Če se kopičenje mlečne kisline nadaljuje, lahko pride do acidoze oziroma zakisanosti telesa, posledično pa do številnih zdravstvenih težav. V tem pogledu je alkohol precej manj škodljiva snov. Telo ga namreč precej lažje odstrani, krapom pa omogoča tudi večmesečno preživetje v pogojih, ko je količina kisika, ki ga imajo na razpolago, zelo majhna. Edina težava je pravzaprav ta, da je količina alkohola v krvi ribe zelo visoka – približno 55 miligramov na 100 mililitrov krvi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×