0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaJutranja slabost v nosečnosti: kako jo lajšamo

Jutranja slabost v nosečnosti: kako jo lajšamo

MORDA VAS ZANIMA

Novico o nosečnosti navadno sprejmemo z veseljem in takoj se začnemo veseliti novega življenja. Vendar pa začetna vznesenost kmalu mine, saj sklanjanje nad straniščno školjko postane jutranja stalnica pri mnogih ženskah. Bolečine v trebuhu in slabost z bruhanjem lahko ublažimo, preverite, na kakšne načine.

- Oglas -

Zakaj pride do jutranje slabosti?

Vzroki niso čisto pojasnjeni, vendar se zdravniki strinjajo, da je slabost, ki se praviloma pojavlja v jutranjih urah, bodisi posledica povišane ravni estrogena v telesu, dehidracije ali znižane količine sladkorja v krvi. Zlasti v prvih tednih telo potrebuje več vode, pa tudi s hranili ženske včasih skoparijo, zato se zgodi, da se nekatera ravnovesja v telesu porušijo. Zavedati pa se moramo, da je jutranja slabost na začetku nosečnosti znak, da vse poteka tako, kot bi moralo, poleg tega je povezana z manjšim tveganjem za spontani splav.

Jutranja slabost

Pomagajte si z zelišči

Ingverjev čaj dokazano blaži napade jutranje slabosti. Uporabite lahko vrečke ingverjevega čaja, ki ga kupite v trgovinah ali pa kar svežo nastrgano ingverjevo korenino, ki jo namočite v skodelico vroče vode, zadostovalo bo že pol žličke. Tudi čaj iz kamilic in poprove mete pomaga, priporočljivo ga je piti pred spanjem in zjutraj. Malinjak prav tako lajša simptome jutranje slabosti, čaj iz njegovih listov pa tudi sprošča maternične mišice in lajša porodne popadke. Vendar morate biti pri njem previdni, v prvem trimesečju nikar ne spijte več kot ene skodelice takega čaja na dan, nekateri zeliščarji pa ga celo odsvetujejo. Toliko bolj se priporoča od četrtega meseca naprej, ko je tveganje za spontani splav mnogo manjše.

- Oglas -

Vitamin B6

Raziskava, v kateri so nosečim ženskam dodajali po 70 mg vitamina B6 na dan, je pokazala, da so se simptomi jutranje slabosti pri njih že v nekaj dneh močno omilili, medtem ko so simptomi pri kontrolni skupini, ki dodatkov vitamina B6 ni prejemala, ostali nespremenjeni. Vendar pa moramo biti izjemno pozorni, za vse dodatke vitaminov, ki jih jemljemo med nosečnostjo, velja pravilo, da se moramo nujno najprej posvetovati z izbranim zdravnikom.

Pijte več vode

Ker je eden izmed glavnih vzrokov jutranje slabosti v prvih tednih rahla dehidracija, pijte malo več vode kot običajno. Vaše telo kar naenkrat potrebuje več vode, vi pa je pijete toliko, kot ste bili doslej navajeni. Ženske, ki čez dan spijejo vsako uro en kozarec vode, imajo dokazano manj težav z jutranjo slabostjo. Tudi pred spanjem spijte kozarec vode, če pa se sredi noči zbudite in greste na stranišče, prav tako.V vodo si lahko dodajate tudi malo limone, saj mnoge nosečnice poročajo, da vonj limon ublaži jutranjo slabost.

Jejte večkrat po malo in se izogibajte neprijetnim vonjavam

Vselej imejte pri roki sadje ali piškote. Velika količina zaužite hrane naenkrat vam utegne škodovati, saj bo tako možnost za jutranjo slabost večja. Če boste čez dan zaužili več manjših obrokov, boste hrano veliko bolje prenašali. Tudi suho sadje, sir in oreški so primeren prigrizek. Rdečemu mesu in mastni hrani se v nosečnosti izogibajte, saj v mnogih primerih povzroča napade slabosti. Poleg vsega naštetega se, kolikor je mogoče, izogibajte neprijetnim vonjavam, saj so te velikokrat sprožilec jutranje slabosti. Stanovanje vsak dan vsaj dvakrat prezračite, poleg tega se ne zadržujte na mestih, kjer se nabira cigaretni dim. Opisano tegobo nekatere ženske bolj, druge pa manj uspešno lajšajo. Vaše telo reagira na spremembe, ki se dogajajo v njem, kar je povsem normalno. Vendar pa ne skrbite, jutranja slabost je spremljevalec prvega trimesečja nosečnosti in kar naenkrat bo tako rekoč čez noč minila. Poleg tega se ne pozabite ves čas nosečnosti prehranjevati zdravo in zmerno gibati, saj s tem, ko naredite nekaj zase, posledično nekaj naredite tudi za svojega otroka.

.

NAJNOVEJŠE