Avokado velja za enega najbolj zdravih sadežev na zemlji, saj v večjih količinah vsebuje kar 25 esencialnih hranil, med drugim vitamine A, B, C, E in K ter baker, železo, fosfor, magnezij in kalij. Poleg tega je avokado bogat še s prehranskimi vlakninami, beljakovinami in drugimi fitokemikalijami, kot so beta-sitosteroli, glutation in lutein, ki nas lahko varujejo pred različnimi boleznimi. Avokado odlikuje tudi veliko zdravih mononenasičenih maščob.
Zakaj je avokado tako koristen za zdravje?
Avokado je sadež, ki je izredno bogat s sestavinami, ki skrbijo za naše dobro zdravje. Katere pa so tiste, ki jih velja še posebej poudariti, pa si preberite spodaj.
Avokado je pravi zaveznik zdravja. Meso je kremasto maslen, svetle barve in nežnega okusa. Je bogat z dobrimi maščobami. Prav te so glavna značilnost tega sadeža – nenasičene maščobe in veliko omega tri maščob. Ali veste, da te dve vrsti maščob znižujejo holesterol? Avokado pomaga telesu pri absorbaciji drugih mineralov in vlaknin iz preostale prehrane. Ščiti vas pred srčnimi boleznimi in pozitivno vpliva na polt. Priporočajo ga predvsem nosečnicam, saj vsebuje ogromno vitaminov A, B1, B2 in E ter zelo znano folno kislino, ki ščiti plod nosečnice.
Kateri avokado izbrati?
Avokado zberite na podlagi več kriterijev. Lupina naj bo malce bolj temna, na vrhu je lahko celo nagubana, poleg tega naj bo mehak. Če imajo na zalogi le »surove« avokade, pa ga enostavno pustite dozoreti doma, saj to ne predstavlja nobenega problema. Sadež dozori namreč šele po trgatvi! Hranite ga na sobni temperaturi. Če želite postopek pospešiti, ga shranite v rjavo vrečko skupaj z banano ali jabolkom.
Avokado vam pomaga ohranjati zdravje srca in ožilja
Avokado vsebuje vitamin B6 in folno kislino, ki pomagata uravnavati raven homocisteina. Povišana vrednost homocisteina je namreč povezana s povečanim tveganjem za bolezni srca in ožilja. Avokado prav tako vsebuje vitamin E ter mononenasičene maščobe, ki pomagajo ohranjati vaše srce zdravo.
Znižuje raven holesterola
Avokado je bogat z beta-sitosterolom, ki pomaga zniževati raven holesterola v krvi. Bolniki z rahlo povišanim holesterolom, ki so avokado redno uživali ves teden, so celokupni holesterol znižali za 17 %, raven LDL holesterola in trigliceridov za 22 %, HDL holesterol pa so povišali za 11 %.
Nadzoruje krvni tlak
Avokado vsebuje veliko kalija, zaradi česar pomaga uravnavati krvi tlak.
Odlikujejo ga številne protivnetne lastnosti
Polifenoli in flavonoidi imajo protivnetne lastnosti, zato lahko z rednim uživanjem avokada zmanjšamo vnetja v telesu in tveganje za nastanek različnih degenerativnih bolezni.
Avokado skrbi za zdravje oči
Avokado vsebuje veliko karotenoida luteina, ki skrbi za zdravje oči.
Mononenasičene maščobe v avokadu pomagajo uravnavati raven krvnega sladkorja. Vsebuje tudi v vodi topne vlaknine, ki pomagajo, da je raven sladkorja v krvi enakomerna.
Zmanjšuje tveganje za pojav srčnega infarkta
Visok delež folatov v avokadu pomaga zmanjševati tveganje za pojav srčnega infarkta.
Znižuje tveganje za nastanek raka
Številne študije dokazujejo, da lahko uživanje avokada zavira razrast raka na prostati. Oleinska kislina pa je tista, ki pomaga preprečevati raka na dojkah.
Pomaga v boju proti prostim radikalom
Sadež vsebuje glutation, močan antioksidant, ki pomaga v boju proti prostim radikalom v telesu.
Z uživanjem avokada boste ostali mladi dlje
Avokado je bogat z antioksidanti, zato lahko zavira določene procese staranja. Glutation v avokadu skrbi za močan imunski sistem ter zdravje živčnega sistema.
Avokado je odlično živilo za nego kože
Olje iz avokada hrani kožo in ji daje sijaj. To olje je prav tako zelo učinkovito pri luskavici.
Da pa ne bomo le govorili o vseh pozitivnih lastnostih avokada, pa si zdaj iz tega super sadeža pripravimo še odlično, predvsem pa zdravo slaščico, ki bo zagotovo navdušila še tako zahtevne gurmane.
Recept z avokadom: Presna veganska čokoladna torta
Za pripravo te odlične presne torte potrebujete le dober blender. Njen nadev vsebuje kombinacijo datljev in avokada, živil, ki sta nadvse bogata s številnimi hranili. In kar je najboljše: To torto si lahko privoščite brez kančka slabe vesti!
Sestavine:
Osnova
- 1/2 skodelice mandljev (čez noč jih namočite)
- 1/2 skodelice pekan orehov
- 6 datljev
- vaniljeva esenca
- ščep soli
Nadev
- 2 avokada
- 13–15 medjool datljev
- 1 skodelica presnega kakava v prahu
- 2/3 skodelice ekstra deviškega kokosovega olja
- 1/2 skodelice javorjevega sirupa ali surovega medu
- 1 jušno žlico limoninega soka
- ščep soli
- 2 jušni žlici kokosovega masla
Priprava:
- Vse sestavine za pripravo osnove zmešajte v blenderju. Mešajte toliko časa, dokler ne dobite gladke mase. Če želite, da bo podlaga nekoliko bolj hrustljava, mešajte nekoliko krajši čas.
- Osnovo enakomerno razporedite po okroglem pekaču.
- Ko je baza za torto pripravljena, v mešalniku zmešajte avokado in ostale sestavine, ki jim na koncu dodajte še stopljeno kokosovo olje (ker je olje na sobni temperaturi v trdnem stanju, vam predlagamo, da ga počasi segrevate in tako raztopite). Morali bi dobiti gosto, moussu podobno, maso.
- Nadev prelijte čez osnovo, torto pa nato čez noč postavite v hladilnik. Torto lahko po želji posujete še z zdrobljenimi kakavovimi zrni, granolo ali katero drugo dekoracijo.
Preberite si tudi, kako lahko sami naredite avokadovo olje.