Avokado – eden najbolj zdravih sadežev

    Avokado velja za enega najbolj zdravih sadežev na zemlji, saj v večjih količinah vsebuje kar 25 esencialnih hranil, med drugim vitamine A, B, C, E in K ter baker, železo, fosfor, magnezij in kalij. Poleg tega je avokado bogat še s prehranskimi vlakninami, beljakovinami in drugimi fitokemikalijami, kot so beta-sitosteroli, glutation in lutein, ki nas lahko varujejo pred različnimi boleznimi. Avokado odlikuje tudi veliko zdravih mononenasičenih maščob.

       Avokado

    Zakaj je avokado tako koristen za zdravje:

    Avokado vam pomaga ohranjati zdravje srca in ožilja.
    Avokado vsebuje vitamin B6 in folno kislino, ki pomagata uravnavati raven homocisteina. Povišana vrednost homocisteina je namreč povezana s povečanim tveganjem za bolezni srca in ožilja. Avokado prav tako vsebuje vitamin E ter mononenasičene maščobe, ki pomagajo ohranjati vaše srce zdravo.

    Znižuje raven holesterola.
    Avokado je bogat z beta-sitosterolom, ki pomaga zniževati raven holesterola v krvi. Bolniki z rahlo povišanim holesterolom, ki so avokado redno uživali ves teden, so celokupni holesterol znižali za 17 %, raven LDL holesterola in trigliceridov za 22 %, HDL holesterol pa so povišali za 11 %.

    Nadzoruje krvni tlak.
    Avokado vsebuje veliko kalija, zaradi česar pomaga uravnavati krvi tlak.

    Odlikujejo ga številne protivnetne lastnosti.
    Polifenoli in flavonoidi imajo protivnetne lastnosti, zato lahko z rednim uživanjem avokada zmanjšamo vnetja v telesu in tveganje za nastanek različnih degenerativnih bolezni.

    Avokado skrbi za zdravje oči.
    Avokado vsebuje veliko karotenoida luteina, ki skrbi za zdravje oči.

    Avokado

    Pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi.
    Mononenasičene maščobe v avokadu pomagajo uravnavati raven krvnega sladkorja. Avokado vsebuje še v vodi topne vlaknine, ki pomagajo, da je raven sladkorja v krvi enakomerna.

    Zmanjšuje tveganje za pojav srčnega infarkta.
    Visok delež folatov v avokadu pomaga zmanjševati tveganje za pojav srčnega infarkta.

    PREBERITE TUDI:  Jagode - sočni, rdeči in zdravi sadeži z vrta

    Znižuje tveganje za nastanek raka.
    Številne študije dokazujejo, da lahko uživanje avokada zavira razrast raka na prostati. Oleinska kislina pa je tista, ki pomaga preprečevati raka na dojkah.

    Pomaga v boju proti prostim radikalom.
    Avokado vsebuje glutation, močan antioksidant, ki pomaga v boju proti prostim radikalom v telesu.

    Z uživanjem avokada boste ostali mladi dlje.
    Avokado je bogat z antioksidanti, zato lahko zavira določene procese staranja. Glutation v avokadu skrbi za močan imunski sistem ter zdravje živčnega sistema.

    Avokado je odlično živilo za nego kože.
    Olje iz avokada hrani kožo in ji daje sijaj. To olje je prav tako zelo učinkovito pri luskavici.

    Da pa ne bomo le govorili o vseh pozitivnih lastnostih avokada, pa si zdaj iz tega super sadeža pripravimo še odlično, predvsem pa zdravo slaščico, ki bo zagotovo navdušila še tako zahtevne gurmane.

    Presna veganska čokoladna torta

    Za pripravo te odlične presne torte potrebujete le dober blender. Njen nadev vsebuje kombinacijo datljev in avokada, živil, ki sta nadvse bogata s številnimi hranili. In kar je najboljše: To torto si lahko privoščite brez kančka slabe vesti!

    Presna veganska torta

    Sestavine:

    Osnova

    • 1/2 skodelice mandljev (čez noč jih namočite)
    • 1/2 skodelice pekan orehov
    • 6 datljev
    • vaniljeva esenca
    • ščep soli

    Nadev

    • 2 avokada
    • 13–15 medjool datljev
    • 1 skodelica presnega kakava v prahu
    • 2/3 skodelice ekstra deviškega kokosovega olja
    • 1/2 skodelice javorjevega sirupa ali surovega medu
    • 1 jušno žlico limoninega soka
    • ščep soli
    • 2 jušni žlici kokosovega masla

    Priprava:

    1. Vse sestavine za pripravo osnove zmešajte v blenderju. Mešajte toliko časa, dokler ne dobite gladke mase. Če želite, da bo podlaga nekoliko bolj hrustljava, mešajte nekoliko krajši čas.
    2. Osnovo enakomerno razporedite po okroglem pekaču.
    3. Ko je baza za torto pripravljena, v mešalniku zmešajte vse sestavine, ki jim na koncu dodajte še stopljeno kokosovo olje (ker je olje na sobni temperaturi v trdnem stanju, vam predlagamo, da ga počasi segrevate in tako raztopite). Morali bi dobiti gosto, moussu podobno, maso.
    4. Nadev prelijte čez osnovo, torto pa nato čez noč postavite v hladilnik. Torto lahko po želji posujete še z zdrobljenimi kakavovimi zrni, granolo ali katero drugo dekoracijo.
    PREBERITE TUDI:  Graviola - rastlina, ki uničuje rakave celice

    Preberite si tudi, kako lahko sami naredite avokadovo olje.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte