0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaIngver nas tudi greje

Ingver nas tudi greje

MORDA VAS ZANIMA

Svež ingver je ostra začimba z grelnim učinkom. Azijske kuhinje si brez njega ni možno predstavljati. Steblo je ustreznejši opis za ‘korenino’, saj je to, kar jemo, podzemno steblo. Čeprav posušen ingver ohrani mnoge zdravilne lastnosti, je v kuhinji najbolje uporabljati svežega.

- Oglas -

Ingverjeva koreninica

  1. Varuje pred slabostjo in potovalno boleznijo. Učinkovit je pri preprečevanju slabosti.
  2. Pomaga pri prebavi in napihnjenosti. Spodbuja izločanje žolča in odpravlja črevesne krče ter napihnjenost.
  3. Zavira nastajanje krvnih strdkov. Izsledki raziskav kažejo, da ingver celo bolj zavira nastajanje krvnih strdkov kot čebula ali česen.
  4. Pomaga pri prehladu in kašlju. Ingver nas ‘greje’ in daje občutek toplote. Tako spodbuja krvni obtok, zato se telo lažje znebi sluzi.
  5. Lahko olajša revmatske bolečine, otrdelost in zatekanje. Danska raziskava iz leta 1992 pritrjuje tradicionalni ajurvedski uporabi ingverja pri zdravljenju revmatizma in artritisa. Niso se pojavili nikakršni stranski učinki. Ingver deluje tako, da blokira snovi, ki povzročajo vnetje.

Za dobrodejen vpliv na zdravje zadostuje količina svežega ali posušenega ingverja, ki jo porabimo pri kuhi. Le gram posušenega ingverja ali majhen košček svežega ali konzerviranega ingverja zadostuje, da preprečimo potovalno bolezen. Pri revmatizmu priporočajo uživanje 50 gramov kuhanega ali pet gramov svežega ingverja dnevno vsaj tri mesece. Prevelika količina zaužitega ingverja lahko povzroči srbečico v sečni odprtini.

Sveži ingver hranite v hladilniku. Naj bo dobro zavit. Tako zdrži nekaj tednov. Tudi zamrzovanje se dobro obnese. Posušeni ingver hranite v nepredušno zaprti posodi na temnem in hladnem. Vloženi ali konzervirani ingver v sirupu sta lahko vedno pri roki.

- Oglas -

Ingver dodajamo karijem, na hitro popraženi zelenjavi, mnogim kitajskim ribjim jedem in številnim poslasticam za hladne dni, recimo pudingom in ingverjevim kolačem. Ingver se dobro poda tudi hruškam, bananam in breskvam, vse pa prekaša kombinacija z melono. Zelo okusen je tudi s sladoledom.

.

NAJNOVEJŠE