Avokadovo olje me je najbolj pritegnilo. Veliko sem ลพe pisala o oljih, sedaj pa me je zanimalo, ฤe ga lahko naredim doma, z opremo, ki jo najdem v kuhinji. Prav potruditi sem se morala, da sem naลกla recept. Opazila sem, da avokadovo olje nekateri pridobivajo tako, da mu primeลกajo kokosovo olje. Vendar jaz ลพelim ฤisto avokadovo olje, ki ga poljubno meลกam z ostalimi ali pa ga kot ฤistega uporabim v kozmetiki in/ali prehrani.
Recept na internetu
Za izvedbo potrebujete:
- avokado,
- posodo za segrevanje in kuhalnico za meลกanje,
- kuhinjsko krpo,
- kozarec, v katerem boste shranili olje.
Opis postopka: Avokado zmeฤkate v pasto. V ponvi ga segrevate, dokler ne postane temno rjavo. Nato maso poloลพite v kuhinjsko krpo, jo dobro zavijete v moลกnjiฤek in iz nje iztisnite olje.
Poskusimo to v praksi.
Izvedba recepta
Dva in pol avokada sem zmeฤkala v fino pasto in jo poloลพila v ponev ter jo razmazala po celi povrลกini. ฤe prav razumem, je potrebno iz avokadov izpariti vso vodo, dokler ne postanejo temno rjave barve โ kot kavna zrna. V receptu piลกe, da postopek traja od ene do dve uri, kar je odvisno od koliฤine avokadov in vode, ki jo vsebujejo.
Ne potrebujemo nujno sveลพega avokada, lahko uporabimo takega, ki je ลพe zaฤel gniti. Glede na to, da je avokado v Sloveniji eksotiฤni sadeลพ in ne raste kot jabolka na drevesu, je izdelava olja drag ลกpas. Vseeno je lepo vedeti, da pozabljenega avokada v hladilniku ni treba zavreฤi, ampak iz njega naredimo olje.
Po 10 min: Mase ni potrebno neprestano meลกati, vmes si lahko vzamete 5 minut ฤasa za kakลกno drugo opravilo, potem pa maso pomeลกajte. Priznam, da sem bila skeptiฤna glede tega nemeลกanja, ker sem mislila, da se mi bo avokado prijel na ponev in seลพgal. Niฤ od tega se ni zgodilo. Vidim, da iz avokada res izpareva voda, vonj mi je malce neprijeten.
Po 15 min: Masa je zaฤela vreti.
Po 25 minutah: Opaลพam, da se pri meลกanju avokado formira v grudice, ki se mi sprimejo na kuhalnico. Masa postaja teลพje mazljiva. To je dober znak; voda gre poฤasi ven.
Po 45 minutah: Masa je zelo gosta, skrฤila se je za pribliลพno polovico, avokado pa postaja temno zelen. Sedaj meลกam pogosteje.
Po 1 uri: Grudice mase postajajo vedno manjลกe in se ne drลพijo skupaj. Masa postaja ลกe bol temnozelena, na nekaterih predelih rjava.
Po 1 uri in 20min: Masa je postala rjava. Proti koncu me je malo skrbelo, ali je morda nisem ลพe preveฤ ยปspeklaยซ. Za pomoฤ vam prilagam sliko, kakลกne barve je bila masa, ko sem konฤala s postopkom.
Stiskanje olja: Del mase sem dala v kuhinjsko krpo in jo zavila v moลกnjiฤek. Krpo sem stiskala in gnetila. Opazila sem, da se je obarvala temno zeleno. Roke sem imela oljaste, ampak ven nisem dobila nobene kapljice olja. Vztrajala sem in dlje ฤasa stiskala, gnetila in na koncu mi je le uspelo iztisniti ลพliฤko olja globoko temnozelene barve.

Obstaja drug naฤin stiskanja? Opazim, da bom tako dobila izredno majhne koliฤine olja, roke pa mi bodo pri tem odpadle. Odloฤila sem se, da avokadovo maso preneham stiskati, ampak jo poloลพim v kozarec ter prelijem z alkoholom. Alkohol nase veลพe olje. ฤe pustim kozarec na prostem, bo alkohol izhlapel, morebitna voda (odvisno koliko odstoten alkohol imate) bo ostala spodaj, olje pa zgoraj.
Naฤrt se je posreฤil, olje sem z ลพliฤko previdno prenesla v drug kozarec in ga precedila. Dobila sem veฤjo koliฤino olja kot s stiskanjem krpe. Vsega skupaj sem iztisnila pribliลพno 20 g. ฤe bi preskoฤila postopek s krpo, bi dobila veฤ olja, saj ga je le-ta dosti vpila. Ocenim lahko, da se na en avokado dobi od 10 do 15 g olja. Na sploลกno sadeลพ avokada vsebuje od 5 do 30 odstotkov olja.
Izdelava ni bila lahka, zato bom pa toliko raje iz olja naredila nekaj posebnega โ balzam za ustnice.
Preberite si tudi, kako si lahko sami naredimo balzam za ustnice.