fbpx
Domov Zdravje & prehrana Avokadovo olje: Naredite si ga sami

Avokadovo olje: Naredite si ga sami

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Avokadovo olje me je najbolj pritegnilo. Veliko sem že pisala o oljih, sedaj pa me je zanimalo, če ga lahko naredim doma, z opremo, ki jo najdem v kuhinji. Prav potruditi sem se morala, da sem našla recept. Opazila sem, da avokadovo olje nekateri pridobivajo tako, da mu primešajo kokosovo olje. Vendar jaz želim čisto avokadovo olje, ki ga poljubno mešam z ostalimi ali pa ga kot čistega uporabim v kozmetiki in/ali prehrani.

Avokadovo olje

Recept na internetu

Za izvedbo potrebujete:

  • avokado,
  • posodo za segrevanje in kuhalnico za mešanje,
  • kuhinjsko krpo,
  • kozarec, v katerem boste shranili olje.

Opis postopka: Avokado zmečkate v pasto. V ponvi ga segrevate, dokler ne postane temno rjavo. Nato maso položite v kuhinjsko krpo, jo dobro zavijete v mošnjiček in iz nje iztisnite olje.
Poskusimo to v praksi.

Izvedba recepta

Dva in pol avokada sem zmečkala v fino pasto in jo položila v ponev ter jo razmazala po celi površini. Če prav razumem, je potrebno iz avokadov izpariti vso vodo, dokler ne postanejo temno rjave barve – kot kavna zrna. V receptu piše, da postopek traja od ene do dve uri, kar je odvisno od količine avokadov in vode, ki jo vsebujejo.

Ne potrebujemo nujno svežega avokada, lahko uporabimo takega, ki je že začel gniti. Glede na to, da je avokado v Sloveniji eksotični sadež in ne raste kot jabolka na drevesu, je izdelava olja drag špas. Vseeno je lepo vedeti, da pozabljenega avokada v hladilniku ni treba zavreči, ampak iz njega naredimo olje.

Po 10 min: Mase ni potrebno neprestano mešati, vmes si lahko vzamete 5 minut časa za kakšno drugo opravilo, potem pa maso pomešajte. Priznam, da sem bila skeptična glede tega nemešanja, ker sem mislila, da se mi bo avokado prijel na ponev in sežgal. Nič od tega se ni zgodilo. Vidim, da iz avokada res izpareva voda, vonj mi je malce neprijeten.

Po 15 min: Masa je začela vreti.

Po 25 minutah: Opažam, da se pri mešanju avokado formira v grudice, ki se mi sprimejo na kuhalnico. Masa postaja težje mazljiva. To je dober znak; voda gre počasi ven.

Po 45 minutah: Masa je zelo gosta, skrčila se je za približno polovico, avokado pa postaja temno zelen. Sedaj mešam pogosteje.

Po 1 uri: Grudice mase postajajo vedno manjše in se ne držijo skupaj. Masa postaja še bol temnozelena, na nekaterih predelih rjava.

Po 1 uri in 20min: Masa je postala rjava. Proti koncu me je malo skrbelo, ali je morda nisem že preveč »spekla«. Za pomoč vam prilagam sliko, kakšne barve je bila masa, ko sem končala s postopkom.

Stiskanje olja: Del mase sem dala v kuhinjsko krpo in jo zavila v mošnjiček. Krpo sem stiskala in gnetila. Opazila sem, da se je obarvala temno zeleno. Roke sem imela oljaste, ampak ven nisem dobila nobene kapljice olja. Vztrajala sem in dlje časa stiskala, gnetila in na koncu mi je le uspelo iztisniti žličko olja globoko temnozelene barve.

Avokadovo olje masa
Takole izgleda masa, ko končamo s postopkom pridelave olja.

Obstaja drug način stiskanja? Opazim, da bom tako dobila izredno majhne količine olja, roke pa mi bodo pri tem odpadle. Odločila sem se, da avokadovo maso preneham stiskati, ampak jo položim v kozarec ter prelijem z alkoholom. Alkohol nase veže olje. Če pustim kozarec na prostem, bo alkohol izhlapel, morebitna voda (odvisno koliko odstoten alkohol imate) bo ostala spodaj, olje pa zgoraj.

Načrt se je posrečil, olje sem z žličko previdno prenesla v drug kozarec in ga precedila. Dobila sem večjo količino olja kot s stiskanjem krpe. Vsega skupaj sem iztisnila približno 20 g. Če bi preskočila postopek s krpo, bi dobila več olja, saj ga je le-ta dosti vpila. Ocenim lahko, da se na en avokado dobi od 10 do 15 g olja. Na splošno sadež avokada vsebuje od 5 do 30 odstotkov olja.

Izdelava ni bila lahka, zato bom pa toliko raje iz olja naredila nekaj posebnega – balzam za ustnice.

Preberite si tudi, kako si lahko sami naredimo balzam za ustnice.

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×