0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaGorčično olje – zdravilo s pekočim okusom

Gorčično olje – zdravilo s pekočim okusom

MORDA VAS ZANIMA

Gorčico, starodavno začimbo so uporabljali že Stari Grki in Rimljani. Gorčica je predstavljala naravno jedilno zdravilo in je bila tako običajna, kot je danes peteršilj v kuhinji. Pravi hit pa je nedavno postalo gorčično olje, katerega uporaba se izjemno hitro širi tudi po Evropi. Ta zlatorumeni dar narave namreč ne samo da ureja slabo prebavo, kot nam jo povzroča sodoben način prehranjevanja, pač pa se lahko pohvali tudi z najvišjimi parametri nenasičenih maščob.

- Oglas -
Gorčično olje
Človek je učinkovitost gorčičnih semen znal uporabiti že v starem veku.

Je to olje, ki ima svoj specifičen, nekoliko pikanten okus, lahko rešitev za današnji način prehranjevanja? Če odmislimo hitro hrano in v industriji predelano meso iz živali, ki so  v velikem številu rejene za zakol, je nujno treba poudariti tudi dejstvo, da mnogo ljudi še vedno premalo časa posveča načinu priprave hrane. Ekološko pridelana zelenjava ali domače meso izgubita  svojo vrednost, če obroka ne  pripravimo na zdrav način. Prav gorčično olje, ki se ga seveda lahko uživa hladnega in je prav zaradi bogatosti okusa zelo zaželen med gurmani, je primerno tudi za pečenje. Tudi nekatera druga olja seveda. A za gorčično olje velja, tako vsaj zagotavljajo vsi proizvajalci (povečini prihajajo iz Avstralije), da ima visoko točko dimljenja. To pomeni, da pri segrevanju ne prihaja do neželenih transmaščob.

Recite da tudi maščobam

Maščobe vsebujejo življenjsko pomembne maščobne kisline. Poleg izboljšanja okusa hrane, predstavljajo pomembno rezervo v organizmu. A kaj danes, ob poplavi izdelkov, sploh izbrati? Kateri podatki nam povedo, katero olje je kakovostno? Tako, ki ima nizko vsebnost nasičenih maščobnih kislin, zmerno vsebnost esencialnih maščobnih kislin ter zelo visoko vsebnost mononenasičenih maščobnih kislin! Gorčično olje ima le pet odstotkov nasičenih maščob, 47 odstotkov mononenasičenih (omega-9), 32 odstotkov linolske polinenasičene maščobe (omega- 6) in 16 odstotkov alfalinolske polinenasičene maščobe (omega-3).

Olje gorčičnih semen je dobro založeno z rudninami in tudi vitamini, ima veliko karotenoidov in flavonoidov, sploh pa glukozinolatov. Zato je to krepka hrana, ki spodbuja, razkužuje in varuje  – v slednjem primeru pred zdravstvenimi težavami, ki jih imenujemo civilizacijske.  Ugodno deluje na sluznico dihal in prebavnih poti, jih razkužuje in krepi. Pozor! Amanda Ursell, strokovnjakinja za prehrano, ki je sodelovala pri neki britanski študiji, je zatrdila, da uživanje gorčičnega olja oziroma semen gorčice povzroči za 15 odstotkov hitrejše izgorevanje kalorij. Gorčica zmanjša telesno temperaturo, odpravi strupe iz telesa in pomaga zdraviti sluz membrane v pljučih. Je najboljši vir luteina in zeaksanatina. Poleg tega pa je tudi dober vir vitamina C, ki preprečuje glavkom. Ajurveda ga priporoča zaradi njegove dobre sestave. Njegova uporaba lahko pozdravi prhljaj, saj ima velik antibakterijski učinek ter hkrati pospešuje rast las.

- Oglas -

Zeliščarji uvrščajo gorčico med tako imenovane rubefaciense, to so snovi, ki povzročajo prijetno toploto, kadar jih nanesemo na kožo – zaradi tega gorčica spodbuja  potenje v telesu, delovanje krvnega obtoka in zmanjšuje telesno temperaturo ter odpravlja iz telesa toksine in sol  –  zato je gorčično olje tudi zelo primerno za masaže.

Gorčica
Tudi naravno, doma pridelano ali ekološko pridobljeno hrano je treba znati na pravilen in zdrav način pripraviti.

Tradicionalna, pa vendar sodobna

Grki so gorčico poznali že v 4. stoletju pr. n. št., uporabljali pa so jo kot zdravilo in ne kot začimbo. Prvi recept za pripravo gorčice so v 1. stoletju zapisali Rimljani. V 8. stoletju je v osrednji Evropi gorčica prvič omenjena v nekem spisu Karla Velikega. Ste vedeli, da  sta  bili  pred razširitvijo uporabe popra in čilija gorčica in hren edini ostri začimbi, ki so ju imeli na razpolago evropski kuharji, in sta bili temu primerno razširjeni in priljubljeni? Pitagora je celo menil, da je gorčica protistrup pri kačjem piku. V starem Rimu so zdravniki priporočali gorčico kot zdravilo zoper izpadanje las, gobavost in uši. V srednjem veku so že bolje poznali njene lastnosti in trdili  »gorčica krepi prebavo in drobi težke jedi«. To so dokazali tudi moderni znanstveniki – gorčica ureja prebavo in je odlična priloga k mastnim jedem. Francosko mesto Dijon je dobilo v 13. stoletju monopol za izdelavo gorčice.

Danes se gorčica uporablja v obliki semen, olja, mleta in v obliki industrijsko pripravljene paste. Raste v Evropi, južni Sibiriji, Mali Aziji, severni Afriki, pa tudi Ameriki. Poznamo seveda več kot samo eno vrsto gorčice. Gorčica ali po angleško “mustard” izhaja iz latinske besede “mustum”, kar pomeni morati. Obstajajo tri pomembne vrste rastlin gorčice, in sicer Brassica hirta (bela gorčica), Brassica nigra (črna gorčica) in Brassica juncea (rjava indijska gorčica). Največja razlika je med črno ter belo. Bela je manj močna po okusu in vonju ter je odličen vir nekaterih mineralov in vitaminov,na primer kalcija in kalija. Črna gorčica ima bolj oster vonj in okus ter je pogosto uporabljena v indijski kuhinji. Kar ji daje še prav posebno vrednost, je to, da je močnejše odvajalo.

Gorčična semena
Obstajajo tri vrste gorčičnih semen.

Bela gorčica, visoka do 60 cm, sprva ne peče, toda po desetih minutah v topli vodi dobi ostre sestavine. Ker se arome izgubljajo, jo moramo hitro uporabiti. Črna gorčica, visoka do 100 cm, pa daje takoj oster, pekoč okus. Mokrota ji okus celo okrepi. Gorčična semena so drobna, bledorumena zrna in imajo oster okus, ki nekoliko spominja na redkvico ali krešo.

- Oglas -

Kar se rastline tiče, so vsi deli blago pekoči, z značilno aromo, ki je zaradi glukozinolatov skupna rastlinam iz družine križnic. Med rezanjem ali žvečenjem razpadejo na gorčična olja in druge manj ali bolj pekoče sestavine. Te se med toplotno obdelavo spremenijo, zato jih podobno kot večino drugih križnic tako zaradi okusa kot prehransko-zdravilnega učinka uporabljamo predvsem surove.

Gorčica raste skoraj povsod, prenaša visoke in nizke temperature, semena hitro vzklijejo, uspeva pa tudi v revni zemlji. Stroki med zorenjem pokajo, da se seme strese naokrog, zato rastlino požanjejo, preden  semena dozorijo. Semena so trdoživa in plodna nekaj let. Zato ni nenavadno, da imajo tak učinek na človekovo telo, počutje in zdravje.

Gorčično olje
Olje gorčičnih semen ima zelo veliko nenasičen maščob, vitaminov in drugih sestavin, ki pomembno vplivajo na posameznikovo zdravje.

Pri čem vse nam lahko olje gorčičnih semen pomaga

 • Odpravlja strupe iz telesa in pomaga zdraviti sluz membrane v pljučih.
 • Ima antibakterijske in protivnetne lastnosti, pomaga pri glivičnih okužbah, zdravi prhljaj.
 • Poživlja delovanje želodčnih žlez – pospešuje prebavo.
 • Zmanjšuje trigliceride v telesu.
 • Širi krvne žile, spodbuja delovanje krvnega obtoka, zavira poapnenje žil.
 • Znižuje raven holesterola.
 • Deluje proti okužbam sečil in dihal, oteklinam in ledvičnim kamnom.
 • Pomaga proti vnetim sklepom oziroma vezivnim tkivom.
 • Pomaga proti revmatičnim in sklepnim bolečinam, artritisu – je rubefacient (začasno segreje kožo, širi kapilare, poveča prekrvljenost).
 • Deluje proti neješčnosti in slabi prebavi.
 • Redna uporaba znižuje tveganje za srčnim napadom.
 • Odlično je kot masažno olje, s koristnimi učinki za kožo.
 • Zaradi glukozinolatov učinkuje menda protirakavo.

Vas zanima tudi, za kaj vse je uporabno ricinusovo olje?

 

Monja Ban za Zdravje

.

NAJNOVEJŠE