DomovZdravje & prehranaGorčica je okusno zdravilo

Gorčica je okusno zdravilo

Gorčica je nepogrešljiv dodatek skoraj vsake kuhinje. Odlično se poda kot priloga k mesnim in zelenjavnim jedem, pa tudi kot dodatek omakam ali v raznih prelivih za solato. Vsi vemo, da pomaga odmaševati dihalne poti in da redči sluz, vendar pa se njene zdravilne lastnosti tu ne končajo. Preverite, na katere zdravstvene tegobe gorčica deluje blagodejno.

- Oglas -

Kaj je gorčica?

Gorčica se pridobiva iz semen rastline, ki spada v družino križnic (Brassicaceae). Najbolj znane vrste gorčice so bela (Sinapis alba), rjava (Brassica juncea) in črna (Brassica nigra). Semena gorčice so majhna, a zelo močna po okusu. Njihova uporaba sega od začimb in začimbnih mešanic do olj in zdravil.

1. Rumena gorčica

Rumena gorčica, ki se pogosto imenuje tudi ameriška gorčica, je narejena iz semen bele gorčice in je najpogosteje uporabljena vrsta gorčice. Ima blag in nekoliko sladkast okus, zato je priljubljena kot dodatek k hot dogom, sendvičem in omakam.

2. Dijon gorčica

Dijon gorčica izvira iz Francije in je znana po svojem bolj intenzivnem in ostren okusu. Narejena je iz rjave ali črne gorčice in belega vina, kar ji daje značilen, nekoliko pikanten okus. Pogosto se uporablja v solatnih prelivih, marinadah in kot dodatek k mesnim jedem.

3. Polnozrnata gorčica

Polnozrnata gorčica je narejena iz celih semen gorčice, kar ji daje grobo teksturo in močan okus. Ta vrsta gorčice je še posebej priljubljena v evropski kuhinji, kjer jo uporabljajo kot dodatek k narezkom, siru in drugim jedem.

4. Angleška gorčica

Angleška gorčica je znana po svoji ostrini in pikantnem okusu. Narejena je iz mešanice bele, rjave in črne gorčice, ki ji daje izrazit okus, ki se odlično prilega mesnim jedem, predvsem pečenki in klobasam.

- Oglas -
Gorčica

Tradicionalna, pa vendar sodobna gorčica

Grki so gorčico poznali že v 4. stoletju pr. n. št., uporabljali pa so jo kot zdravilo in ne kot začimbo. Prvi recept za pripravo gorčice so v 1. stoletju zapisali Rimljani. V 8. stoletju je v osrednji Evropi gorčica prvič omenjena v nekem spisu Karla Velikega. Ste vedeli, da  sta  bili  pred razširitvijo uporabe popra in čilija gorčica in hren edini ostri začimbi, ki so ju imeli na razpolago evropski kuharji, in sta bili temu primerno razširjeni in priljubljeni?

Pitagora je celo menil, da je gorčično olje protistrup pri kačjem piku. V starem Rimu so zdravniki priporočali gorčico kot zdravilo zoper izpadanje las, gobavost in uši. V srednjem veku so že bolje poznali njene lastnosti in trdili  »krepi prebavo in drobi težke jedi«. To so dokazali tudi moderni znanstveniki – ureja prebavo in je odlična priloga k mastnim jedem. Francosko mesto Dijon je dobilo v 13. stoletju monopol za izdelavo gorčice.

Uporaba gorčice

Danes se gorčica uporablja v obliki semen, olja, mleta in v obliki industrijsko pripravljene paste. Raste v Evropi, južni Sibiriji, Mali Aziji, severni Afriki, pa tudi Ameriki. Poznamo seveda več kot samo eno vrsto gorčice. v Angleščini se imenuje “mustard”, kar izhaja iz latinske besede “mustum”, kar pomeni morati.

Največja razlika je med črno ter belo. Bela je manj močna po okusu in vonju ter je odličen vir nekaterih mineralov in vitaminov,na primer kalcija in kalija. Črna gorčica ima bolj oster vonj in okus ter je pogosto uporabljena v indijski kuhinji. Kar ji daje še prav posebno vrednost, je to, da je močnejše odvajalo.

Spodbujanje teka

Če spadate med tiste redke ljudi, ki imajo probleme s premajhno težo ali pa če okrevate po dolgotrajni bolezni in bi radi pridobili nekaj dodatnih kilogramov, na svoj dnevni jedilnik uvrstite gorčico. Poveča namreč izločanje sline in prebavnih sokov, s tem pa povečuje tudi apetit.

- Oglas -
Gorčica rastlina

Atletsko stopalo

Gorčica dokazano uničuje glivice, zato je njena uporaba priporočljiva, če imate težave z atletskim stopalom. Tri žličke gorčice v prahu dajte v lavor s toplo vodo in v mešanici noge namakajte dvakrat na dan po 15 minut.

Bolečine v hrbtu in sklepih

Tudi bolečine v hrbtu in sklepih nekateri uspešno odpravljajo z uporabo gorčice. Ob stiku s kožo povzroči prijetno toploto in pomaga znižati raven kemične sestavine, ki sporočila za bolečino prenaša iz hrbta ali sklepov v možgane. V poparek gorčice, kakršen je opisan v prejšnjem odstavku, enostavno namočite krpo in jo za 10 minut položite na prizadeto mesto. Postopek ponavljajte dvakrat na dan.

Preberite si tudi, zakaj je uporabno gorčično olje.

NAJNOVEJŠE