Zdravje & prehranaAli tudi vi ponoči škrtate z zobmi?

Ali tudi vi ponoči škrtate z zobmi?

MORDA VAS ZANIMA

Škrtanje z zobmi med spanjem ali bruksizem je tegoba, ki tare marsikoga med nami. Povod za to so stresne situacije, ki se dogajajo čez dan, tudi potlačena jeza se lahko izcimi v celonočno škrtanje z zobmi. Stvar niti ni tako nedolžna, kot se zdi na prvi pogled, saj se ljudje, ki imajo probleme z bruksizmom, naslednji dan ponavadi zbujajo neprespani z bolečinami v čeljustnem sklepu in glavoboli. Jasno je, da omenjena težava povzroča nepopravljivo škodo tudi na zobeh, saj se zaradi škripanja, ki ni naravno, zobje hitreje obrabijo in skrhajo, tudi krušiti se lahko začnejo. V prvi vrsti odpravite vzroke, ki botrujejo vašemu stresu, za vas pa imamo tudi nekaj nasvetov, kako se spopasti z omenjeno težavo.

- Oglas -

Škrtanje z zobmi

Sproščanje pred spanjem

Četudi se čez dan ne morete izogniti stresnim dejavnikom, naredite vse, kar je v vaši moči, da to storite vsaj zvečer pred spanjem. Nikar ne glejte akcijskih filmov in grozljivk, raje si poglejte romantično komedijo ali – še bolje – preberite kakšno dobro knjigo. Še pred tem si privoščite dolgo sproščujočo kopel, v katero si dodajte eterično olje sivke. Problemi vas bodo počakali do naslednjega dne, z njimi pa se boste spopadli sveži in naspani. Tudi topla brisača, ki si jo pred spanjem položite na čeljust, lahko pomaga, saj toplota dokazano sprošča čeljustne mišice.

Ne jejte pred spanjem

Pred spanjem nikar ne jejte, če se v posteljo odpravljate ob desetih, si ob sedmih ali najkasneje ob osmih privoščite zadnji obrok. Prebavljanje hrane med spanjem namreč precej poveča možnosti, da boste škrtali z zobmi. Če ne gre drugače, si pred spanjem privoščite skodelico toplega čaja z medom ali vroč kakav.

Izogibajte se alkoholu

Povezava med uživanjem alkohola in škrtanjem z zobmi še ni čisto jasna, vendar pa so strokovnjaki prepričani, da uživanje alkohola močno poveča neprijetno nočno aktivnost, o kateri pišemo. V najslabšem primeru se alkoholu izogibajte vsaj nekaj ur pred spanjem, saj bo možnost, da boste ponoči škrtali z zobmi, zato malo manjša.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×