Gurmanski lečin čili z vinom in cimetom

Poletje je že pred vrati, zato je skrajni čas, da izgubite še tistih nekaj dodatnih kilogramov in se ponovno spravite v formo. Danes bomo z vami delili recept za lečin čili z vinom in cimetom, ki ga lahko jeste tudi brez kruha, pa se boste vseeno do sitega najedli. Poleg tega vsebuje same zdrave sestavine, zato je bojazen, da bi se zredili, popolnoma odveč. Leča je idealno živilo za shujševalne diete, saj vsebuje veliko vlaknin, beljakovin in mineralov, poleg tega na telo deluje bazično.

Bučke so polne vitaminov, med drugim vsebujejo vitamine C, B in E, bogate pa so tudi z minerali, med njimi najdemo kalij, fosfor, kalcij in mangan. Dobre so za prebavo in srce. Korenje je zakladnica antioksidantov, vsebuje pa tudi vitamin A, ki ugodno deluje na naše oči. Fižol vsebuje več beljakovin kot vsa druga zelenjava, bogat je tudi z vitamini. V zeleni je obilica vlaknin, ki so dobre za našo prebavo, cimet pa ima dokazano antibakterijske in antimikotične lastnosti.

Gurmanski lečin čili z vinom in cimetom

Potrebujemo (za 4 osebe):

  • skodelico rdeče, zelene ali rjave leče,
  • pločevinko fižola,
  • eno bučko,
  • dva korenčka,
  • eno stebelno zeleno (samo steblo),
  • pločevinko koruze,
  • eno veliko rdečo čebulo,
  • 2 pločevinki paradižnikovih pelatov,
  • pest suhih paradižnikov,
  • 2 dl rdečega vina,
  • pol žličke cimeta,
  • žličko čilija v prahu,
  • strok česna,
  • žličko kokosovega sladkorja,
  • 2 žlici oljčnega olja,
  • začimbe po želji (peteršilj, origano, bazilika),
  • sol.

Bučko, korenje in stebelno zeleno narežemo, koruzo in fižol odcedimo in operemo. Suhe paradižnike za eno uro namočimo v vročo vodo, nato jih z malo vode zmeljemo v gosto maso. Čebulo drobno nasekljamo in jo prepražimo na oljčnem olju, da postekleni. Dodamo česen, pražimo približno 10 sekund, v lonec stresemo še vso narezano zelenjavo in vse skupaj po občutku solimo. Pražimo minuto ali dve, dodamo lečo in pražimo še kakšno minuto, nato pa zalijemo s pretlačenimi pelati. Ko vse skupaj zavre, zalijemo z rdečim vinom in dodamo pasto iz suhih paradižnikov, sladkor, cimet, čili v prahu in ostale začimbe. Kuhamo toliko časa, dokler ni leča kuhana (rdeča leča se kuha 20 minut, zelena 30, rjava pa približno 40). Na koncu dodamo še fižol in koruzo, premešamo in še malo pokuhamo. Po potrebi med kuhanjem dolijemo vodo do želene gostote. Ko je jed kuhana, jo pred serviranjem potresemo z nasekljanim peteršiljem. Lečin čili z belim vinom in cimetom je še bolj okusen naslednji dan pogret, vendar ga moramo čez noč obvezno shraniti v hladilniku.

DELI
Lina Zalaznik
Avtorica člankov z ljubeznijo do branja knjig, svojih bližnjih, morja, smeha ter lepe narave.