0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaČrna gorčica za zdravje in kulinarične mojstrovine

Črna gorčica za zdravje in kulinarične mojstrovine

MORDA VAS ZANIMA

Črna gorčica izvira iz južne Evrope, poznali so jo že stari Grki in Rimljani, omenja pa jo tudi Sveto pismo. Gorčico kot začimbno pasto je izumil rimski pisec Kolumela, in sicer v 1. stoletju našega štetja. V 13. stoletju je imelo francosko mesto Dijon monopol nad proizvodnjo gorčice (mešali so jo z nezrelim grozdjem).

- Oglas -

Črna gorčica

Sicer je črna gorčica enoletna rastlina, ki zraste do približno enega metra visoko ter ima okroglo in spodaj dlakavo steblo. Njeni list so na pecljih spodaj nekoliko zarezani, na vrhu pa zaobljeni. Črna gorčica ima rumene cvetove, ki se združujejo v grozdasta socvetja.

Za zdravilne namene uporabljamo seme. Iz semen pridobijo moko, iz katere potem stisnejo gorčično olje. Moka se odlično obnese za pripravo različnih obkladkov.

- Oglas -

Zdravilno delovanje črne gorčice

Čeprav ima seme črne gorčice številne zdravilne lastnosti, lahko večje količine semena dražijo želodčno sluznico – ta se lahko vname in razdraži ledvice. Pri ženskah lahko povzroči vnetje jajčnikov in motnje v mesečnem ciklusu.

Če gorčično seme uporabljamo pravilno, si lahko pomagamo pri obolenju prebavil (želodca, črevesja) – za ta namen vzamemo noževo konico zmletega semena enkrat do trikrat na dan.

Črna gorčica

Sicer gorčično seme krepi tudi krvni obtok, pozitivno vpliva na delovanje želodca in črevesja, pospešuje izločanje seča in blata, deluje proti različnim vrstam bakterij v črevesju ter skrbi za optimalno črevesno mikro floro. Zdravilne lastnosti črne gorčice pomagajo tudi pri revmatizmu, protinu, vnetju sklepov, išiasu, nevralgiji (vnetju živcev), epilepsiji, bronhitisu, vnetju porebrnice, vnetju trebušne opne, zaspanosti, ohromelosti, vodenici.

- Oglas -

Gorčična moka je staro ljudsko zdravilo, ki ga najpogosteje uporabljamo za obkladke. Obkladke je treba skrbno pripraviti in uporabljati, da se izognemo neželenim učinkom. Gorčični obkladki hitro pomagajo pri bolečinah in krčih. Pri pripravi obkladkov moramo upoštevati, da je količina gorčične moke odvisna od površine bolečega mesta, zato sami ocenimo, koliko jo potrebujemo. V ljudskem zdravilstvu uporabljajo tudi cvetove črne gorčice, in sicer jih vtirajo v boleče mišice, ti pa pomagajo tudi pri izpahih, izvinih in revmatizmu.

Črna gorčica v kulinariki

Črna gorčica da jedem damo prav posebno aromatično noto. Lahko uporabimo kar mlade liste, ki jih dodajamo solatam in prikuham. Po drugi strani je nakaljeno gorčično seme odlična pikantna jed, polna vitaminov. Gorčične kalčke lahko mešamo z drugimi kalčki, na primer kalčki pšenice. Črna gorčična semena dodajamo tudi pri kisanju kumaric in pese.

Gorčico kot začimbo uporabljamo pri pripravi marinad, omak, dodajamo jo različnim mesnim jedem … Sicer pa se semena najpogosteje uporabljajo za izdelavo gorčice, s katero začinimo kuhane in pečene jedi iz mesa in mesnih izdelkov. Gorčica se dobro poda tudi k sirom, jajcem in ribam. Gorčično moko dodajamo mesnim in ribjim jedem, pa tudi pikantnim omakam.

Gorčico si lahko pripravite tudi kar sami doma. Ivan Lesinger priporoča naslednji recept:

Gorčica

Za pripravo domače gorčice potrebujemo:

  • 500 gramov črne moke
  • 500 gramov moke bele gorčice
  • 100 gramov pšenične moke
  • 2 grama pimenta
  • 2 grama mletih nageljnovih žbic
  • 5 gramov mletega črnega popra
  • 5 gramov mletega ingverja
  • 100 gramov soli
  • 100 gramov sladkorja
  • kis

Sestavine drugo za drugo dobro zmešamo in dodamo najboljši kis, ki ga imamo na voljo. Vse sestavine mešamo toliko časa, dokler ne dobimo paste. Domačo gorčico lahko še dodatno začinimo po svojem okusu. Gorčica odlično vpliva na našo prebavo in krepi celotni organizem, poleg tega pa z njo odlično obogatimo marsikatero jed.

.

NAJNOVEJŠE