Zdravje & prehranaS pravimi živili do zdravih zob in dlesni

S pravimi živili do zdravih zob in dlesni

MORDA VAS ZANIMA

Zelo pomembno je, da se zavedamo pomena ustnega zdravja. Na zdravje zob in dlesni v veliki meri vplivajo tudi naše prehranske odločitve, zato je zelo pomembno, kaj se znajde na našem krožniku.

Preprečimo težave z ustno votlino

- Oglas -

Za trdnost zob in krepitev čeljustnih kosti moramo zaužiti dovolj kalcija, in sicer v pravem razmerju z magnezijem in fosforjem ter vitaminom D. Vezivno tkivo, ki obdaja zobe, lahko okrepimo s cinkom, vitaminom C in flavonoidi. Kadar nam med umivanjem dlesni krvavijo dlesni, je to zelo očiten znak pomanjkanja vitamina C.

Ustna higiena

Za trdnost zobne sklenine bomo poskrbeli tako, da bomo uživali živila, ki vsebujejo fluor. Fluor namreč poveča  odpornost sklenine proti kislinam in zavira razvoj bakterij. Telo fluora ne more izkoristiti brez molibdena, ki ga veliko vsebujejo fižol, soja in grah. Fluor najdemo v pitni vodi in vsej morski hrani, v manjšem deležu pa tudi v pivskem kvasu, jajcih, rženem kruhu, sardelah, piščančjem mesu, peteršilju, drobnjaku, pehtranu, kopru, majaronu in melisi, svinjska, orehi, arašidi, pistacije, liči. Orehi imajo na primer petkrat višjo vsebnost fluora kot meso.

Zobem škodijo sladkor in sladkarije, prav tako pa tudi bele testenine, bel kruh in vsi ostali izdelki iz bele moke. Vsa ta živila precej znižajo pH vrednost v ustih, zaradi se razvijajo gnilobne bakterije. To lahko preprečimo tako, da ob koncu obroka zaužijemo košček zrelega sira, ki bo poskrbel  za to, da bo raven pH vrednosti ostala nad 5,5. Podoben učinek kot sir ima tudi melona.

Katero hrano uživati za močne in zdrave zobe

Sir

- Oglas -

Sir in drugi mlečni izdelki vsebujejo veliko kalcija, a malo kisline. Kalcij skrbi za močne zobe in kosti, preprečuje zobno gnilobo in celo vpliva na to, da bodo vaši zobje snežno beli tudi v visoki starosti. Sir vsebuje tudi beljakovino kazein, ki preprečuje bakterijam, da bi se začele zadrževati na naših zobeh. Mleko in mlečni izdelki (vključno s sirom) torej dejansko pomagajo preprečiti zobno gnilobo.

Jabolka

Hrustljava, z vlakninami bogata sadje in zelenjava, kot so na primer jabolka in zelena, odlično vplivajo na zdravje naših zob. Ker jih moramo kar dobro prežvečiti, se ob tem tvori tudi precej sline, kar pomaga nevtralizirati škodljive kisline v ustih.

Ko žvečimo, vlaknasti delci hkrati tudi skrbijo za čistočo naše ustne votline. Kot verjetno že veste, živila, ki vsebujejo veliko prehranskih vlaknin, pozitivno vplivajo tudi na našo prebavo ter zdravje srca in ožilja.

Sezamovo olje

Sezamovo olje je zelo cenjeno zaradi svojih pozitivnih lastnosti za zdravje. Raziskave kažejo, da je sezamovo olje zelo učinkovito pri zmanjševanju zobnih oblog. Ker je precej močnega okusa, morda ne bo najbolj primerno za pripravo vseh jedi, odlično pa se na primer poda k vsem vrstam azijskih jedi.

Sezamovo olje je na primer zelo primerno tudi za žvrkljanje, staro ajurvedsko tehniko, ki pozitivno vpliva na zdravje celotne ustne votline, poleg tega pa tudi zelo učinkovito razstruplja. Z žvrkljanjem sezamovega olja lahko občutno zmanjšamo delež bakterij v ustih in preprečimo, da bi te načele zobno sklenino. Žvrkljanje morda ni tako okusno kot spiranje ust z mentolovo ustno vodico, je pa odlična naravna alternativa, s katero pravzaprav vplivamo na zdravje celotnega organizma.

Žvečilni gumi brez sladkorja

Tako kot živila z veliko vlakninami tudi žvečilni gumi pozitivno vpliva na tvorjenje sline, ki je naravni obrambni sistem proti bakterijam v ustih. V večini žvečilnih gumijev je za sladilo uporabljen ksilitol, ki preprečuje razrast škodljivih bakterij v ustih in skrbi za zdravje naših zob.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×