fbpx
Domov Zdravilne rastline Pehtran - dišeče zdravilno zelišče

Pehtran – dišeče zdravilno zelišče

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Pehtran je nadvse uporabno zelišče z močnim okusom oziroma vonjem, ki vsebuje številne zdravilne snovi, vitamine in minerale, kot so magnezij, železo, kalcij, mangan, baker, kalij in cink. V prvi vrsti je uporaben za spodbujanje apetita, blaženje želodčnih krčev, pospeševanje izločanja žolča in v boju proti črevesnim zajedavcem.

Pehtran je trajnica z dišečimi listi, ki zraste kot grmiček od 60 do 120 centimetrov v višino. Za kulinarične in zdravilne namene uporabljamo največ ozke liste, ki jih lahko nabiramo skozi celo leto. Primeren je predvsem za lajšanje takšnih in drugačnih težav s prebavili, spodbujanje ješčnosti, odličen je celo za naravno lajšanje zobobolov in menstrualnih krčev. Po drugi strani pa ni primeren za nosečnice, saj pospešuje menstruacijo in spodbuja luščenje maternice, kar lahko vodi v spontani splav.

Pehtran

Vrste pehtrana

Poznamo več vrst pehtrana, najbolj znani so zagotovo francoski, ruski in mehiški pehtran. Francoski pehtran z lepimi zelenimi listi in močno, skoraj pekočo aromo je pri nas najbolj razširjen. Ruski pehtran je za razliko od francoskega nekoliko svetlejše barve, ima pa tudi bolj grenak okus, zaradi česar njegova uporaba v prehrani ni toliko razširjena. Mehiški pehtran pa je pravzaprav vrsta žametnice, ki diši kot sladki koren, okus pa ima podoben francoski sorti.

Pehtran

Pehtran v kuhinji

Številni poznavalci zdravilnih rastlin so prepričani, da pehtran ni primeren zgolj za izdelavo potice. Iz njega lahko namreč pripravite okusen in zdrav čaj, ga uporabite kot začimbo za solate ali med drugim omake, ga dodate kisu, vinu ali gorčici, jajčnim ali mesnim jedem. Še posebej dobro se obnese v kombinaciji z rožmarinom, drobnjakom, timijanom ali peteršiljem.

Med drugim je uporaben še za zelenjavne prikuhe, začinjanje smetanovih omak, belušev in pese, hkrati pa izboljša tudi okus bučk, zelene in jedi s korenjem. Iz njega lahko izdelamo pehtranov kis ali olje, ki je uporabno za aromaterapijo. Dobro teknejo tudi skutini štruklji s pehtranom.

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×