0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlinePehtran - dišeče zdravilno zelišče

Pehtran – dišeče zdravilno zelišče

MORDA VAS ZANIMA

Pehtran je nadvse uporabno zelišče z močnim okusom oziroma vonjem, ki vsebuje številne zdravilne snovi, vitamine in minerale, kot so magnezij, železo, kalcij, mangan, baker, kalij in cink. V prvi vrsti je uporaben za spodbujanje apetita, blaženje želodčnih krčev, pospeševanje izločanja žolča in v boju proti črevesnim zajedavcem.

- Oglas -

Pehtran je trajnica z dišečimi listi, ki zraste kot grmiček od 60 do 120 centimetrov v višino. Za kulinarične in zdravilne namene uporabljamo največ ozke liste, ki jih lahko nabiramo skozi celo leto. Primeren je predvsem za lajšanje takšnih in drugačnih težav s prebavili, spodbujanje ješčnosti, odličen je celo za naravno lajšanje zobobolov in menstrualnih krčev. Po drugi strani pa ni primeren za nosečnice, saj pospešuje menstruacijo in spodbuja luščenje maternice, kar lahko vodi v spontani splav.

Pehtran

Vrste pehtrana

Poznamo več vrst pehtrana, najbolj znani so zagotovo francoski, ruski in mehiški pehtran. Francoski pehtran z lepimi zelenimi listi in močno, skoraj pekočo aromo je pri nas najbolj razširjen. Ruski pehtran je za razliko od francoskega nekoliko svetlejše barve, ima pa tudi bolj grenak okus, zaradi česar njegova uporaba v prehrani ni toliko razširjena. Mehiški pehtran pa je pravzaprav vrsta žametnice, ki diši kot sladki koren, okus pa ima podoben francoski sorti.

- Oglas -

Pehtran

Pehtran v kuhinji

Številni poznavalci zdravilnih rastlin so prepričani, da pehtran ni primeren zgolj za izdelavo potice. Iz njega lahko namreč pripravite okusen in zdrav čaj, ga uporabite kot začimbo za solate ali med drugim omake, ga dodate kisu, vinu ali gorčici, jajčnim ali mesnim jedem. Še posebej dobro se obnese v kombinaciji z rožmarinom, drobnjakom, timijanom ali peteršiljem.

Med drugim je uporaben še za zelenjavne prikuhe, začinjanje smetanovih omak, belušev in pese, hkrati pa izboljša tudi okus bučk, zelene in jedi s korenjem. Iz njega lahko izdelamo pehtranov kis ali olje, ki je uporabno za aromaterapijo. Dobro teknejo tudi skutini štruklji s pehtranom.

.

NAJNOVEJŠE