Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Ekologija & okoljeRastline, ki bi lahko rešile svet

Rastline, ki bi lahko rešile svet

MORDA VAS ZANIMA

Rastline so nadvse uporaben in navdihujoč del naših življenj, saj lahko iz njih izdelamo obleko, jih uporabljamo kot hrano in se z njimi denimo pozdravimo, vendar smo pri izkoriščanju potenciala rastlinskega sveta še vedno na vrhu ledene gore.

- Oglas -

V zadnjih letih so raziskovalci po svetu odkrili vedno več dejstev, ki pričajo o tem, da bi lahko v rastlinah našli rešitve za največje družbene in okoljske probleme – od lakote in revščine do onesnaževanja in globalnega segrevanja – ravno v rastlinskem svetu. Rastline, kot so pšenica, alge, azole, bambus in praprot, skrivajo v sebi številne (še neodkrite) potenciale.

praprot

Pšenica

Lakoto po svetu bi lahko odpravili, če bi udomačili nekatere vrste žit, ki jih najdemo v naravi in so trajnice. Večina ljudi po svetu namreč vsak dan v svojo prehrano vključuje žita, ki pa so enoletni posevki in jih je treba vsako leto oziroma na par mesecev ponovno saditi. Industrija pridelave žit zahteva ogromno vložkov, od zalivanja do uporabe gnojil in pesticidov. Ameriški raziskovalci iz kmetijskega inštituta v Kansasu so na primer odkrili novo vrsto pšenice, ki bi lahko povzročila pravo revolucijo, saj gre za udomačeno pšenico trajnico, zato je ne bi bilo treba vsako leto ponovno saditi.

Vodna praprot azola

Tako imenovana azola je plavajoča vodna praprot, ki raste v naravi po mokriščih širom sveta. Velja za eno najhitreje rastočih rastlinskih vrst na svetu, razlog za to pa je njena sposobnost, da iz atmosfere absorbira dušik in ga pretvori v povsem naravno in hitro delujoče gnojilo. V zadnjem času so azole začeli množično gojiti kot organsko gnojilo in krmo za živino.

Alge

- Oglas -

Alge uspevajo v vodnem okolju, zaradi izjemno hitre rasti so glavna tarča številnih bioloških raziskav. Nekatere vrste so užitne in primerne za prehrano, nekatere so gojene kot okolju prijazno organsko gnojilo, spet druge se lahko uporabijo v biološki filtraciji odplak. Najzanimivejši način za izkoriščanje alg pa je zagotovo potencial alg, da jih uporabimo kot gorivo oziroma alternativni vir energije. Strokovnjaki napovedujejo, da bi lahko do leta 2025 tehnologija napredovala do te točke, da bo cena bio goriva iz alg cenejša od nafte.

Sedum

Homulice ali rastline iz rodu Sedum za razliko od alg in azol najbolje uspevajo na suhih tleh, recimo v razpokah pečin, kar pomeni, da preživijo ekstremne vremenske razmere in za rast ne potrebujejo niti zemlje niti vode. Zaradi te lastnosti so kot nalašč, da z njimi prekrijemo strehe in stene zgradb. Imajo atraktiven videz, pripomogle pa bi tudi k večji energetski učinkovitosti stavb, saj zaradi posebne strukture delujejo kot dodatni izolatorji.

Bambus

Hitro rastoča in trajnostno naravnana kopenska rastlina je tudi bambus. Odličen je za popestritev jedi, koristen pri gradnji, hkrati pa je uporaben tudi za izdelavo papirja, vlaken in kot biološko razgradljiva alternativa plastiki. Ker je bambus trajnica, se hitro obrašča brez ponovne zasaditve, zaradi česar je koristen za pogozdovanje območij.

Listi praproti

Nekatere rastline rastejo presenetljivo dobro v pogojih, ki so za druge sorte strupeni. Ene takšnih so praproti, saj uspevajo tudi v tleh, onesnaženimi s težkimi kovinami, kot so svinec, nikelj, arzen, baker in kadmij. Znanstveniki so z eksperimenti ugotovili, da lahko z zasaditvijo praproti odstranijo težke kovine iz onesnaženih industrijskih območij, ker praproti absorbirajo kovine iz tal in jih shranijo v svojih tkivih. Ko rastline dozorijo, praproti naberejo in sežigajo; nastal pepel pa vsebuje velike količine plemenitih kovin, ki jih nato lahko reciklirajo za druge namene.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×