Afte – premagajte ustno nadlogo

  Afte so tista resnično neprijetna zadevica, ki se naredi na našem jeziku, ustnicah ali dlesnih in jo prepoznamo po pekoči bolečini. Niso nalezljive, vendar se rade ponavljajo, navadno pa je potreben en teden do deset dni, da končno izginejo. Pri boju z njimi pa si lahko namesto z zdravili, ki jih kupimo v lekarni, pomagamo na naraven način.

  Med najpogostejše vzroke za nastanek aft sodijo stres, slaba ustna higiena, pomanjkanje vitaminov B12, C ali železa, alergije na različno hrano, herpesne infekcije, hormonska neravnovesja, sicer pa lahko afte nastanejo tudi kot stranski produkt nekaterih drugih bolezni, kajti zanje smo zelo dovzetni tudi ob padcih imunskega sistema.

  Afte

  Spremenite prehrano

  Pri borbi proti aftam si lahko pomagamo z ustrezno prehrano. Pikantna, slana ali kisla hrana afte dražijo in povzročajo še večje bolečine, zato se jim izogibajte. Tudi denimo ananasov sok, paradižnikova mezga, oreščki, školjke in hrana, ki vsebuje kis, niso najbolj primerni za uživanje v času infekcije. Vzroki so različni in če se vam afte redno ponavljajo, bodite pozorni in morda boste odkrili, na katero hrano ste še posebej občutljivi — nekateri na primer pojav aft preprečujejo tako, da se izogibajo mleku in mlečnim izdelkom.

  Prva pomoč

  In še nekaj hitrih naravnih receptov, ki vam bodo pomagali pri nadležnih aftah. Eno od preverjenih zdravil, ki si jih lahko pripravite sami, je mešanica medu in kokosovega olja, s katero si nežno masirate dlesni. Pomagalo vam bo tudi, če boste dnevno prežvečili pet do šest listov bazilike z nekoliko vode.

  Lahko tudi raztopite pol male žličke soli v šalici vode ter nato to raztopino žvrkljajte v ustih najmanj 30 sekund, preden jo izpljunete. Zelo koristna sta tudi brusnični sok ali jogurt, iznajdljiva rešitev pa je tudi, če boste pojedli veliko sveže solate s čebulo.

  PREBERITE TUDI:  Dobre in slabe plati uživanja kave

  Pri skoraj vseh težavah v ustni votlini pa zagovorniki naravnih metod priporočajo žvečenje klinčkov, ki usta dezinficirajo ter oblažijo vnetja in bolečine. Učinki žvečenja klinčkov so vidni že po nekaj dneh, priporočajo pa se tudi kot preventiva.

  Nadležne afte – odpravite vzrok

  Kot je napisano zgoraj, se afte rade pojavijo zaradi pomanjkanja vitamina B12 ali C ter železa, pa tudi folne kisline, cinka ali aminokisline lizin, zato je dobro razmisliti o čim pogostejšemu živanju živil, bogatih z omenjenimi snovmi.

  Če trpite zaradi ponavljajočih se aft, je morda zanje kriv tudi vaš življenjski slog. Razmislite o spremembah, ki lahko bistveno vplivajo na pogostnost te ustne nadloge. Verjetno je odveč pisati, da je tu na prvem mestu ustrezna ustna higiena — redno ščetkanje in nitkanje zob lahko umakne dražljaje, ki bi lahko vodili v razvoj aft. Druga, zelo pomembna zadeva je kajenje. Tudi ta nezdrava navada lahko vpliva na pojav aft, poleg tega pa je tudi sicer izredno škodljiva za vaše zdravje, zato ne bi bilo prav nič narobe, če bi se je znebili.

  Preberite si tudi, kako si lahko pomagate pri ustnih razjedah >>

  Povejte svoje mnenje - kometirajte