Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.
Zdravje & prehranaNadomestite jušne kocke z domačo začimbno mešanico

Nadomestite jušne kocke z domačo začimbno mešanico

MORDA VAS ZANIMA

Eden glavnih načinov shranjevanja živil v preteklosti je bilo shranjevanje v soli. Danes živila shranjujemo z zamrzovanjem, ki je nadvse enostavno in hitro. Skorajda ni živila, ki bi bilo za zamrzovanje manj primerno. Zamrznjeni izdelki ohranijo visok delež hranilnih snovi, vitaminov in mineralov. Z njegovo pomočjo lahko pripravimo tudi domače jušne kocke in začimbne mešanice.

- Oglas -

Sol je v današnjem času na slabem glasu, predvsem zato, ker pripomore k nastanku visokega krvnega tlaka. Vendar ni vsaka sol enaka – razlikovati je treba med rafinirano in nerafinirano. Nerafinirana morska sol, ali še bolje himalajska sol, ima v telesu namreč popolnoma drugačen učinek kot rafinirana kamena sol. Himalajska sol denimo spodbuja pH-ravnovesje v telesu, znižuje krvni tlak, spodbuja prekrvavitev in razstruplja.

Sol že stoletja velja za varuhinjo živil. Ker ima močno protibakterijsko delovanje, lahko to s pridom izkoristimo tudi za shranjevanje začimb. S pomočjo soli lahko pripravimo tudi svojo začimbno mešanico. Eden izmed zelo dobrih načinov za njeno pripravo je, da vložimo izbrano zelenjavo in začimbe v sol in olje. S tako pripravljeno mešanico začimb bomo nadomestili jušne kocke in jušne osnove. Postopek je nadvse preprost, pa tudi poceni.

Domača začimbna mešanica

Katero zelenjavo uporabiti?

Za zelenjavno mešanico so uporabne predvsem korenovke, kot so korenina peteršilja, korenje, gomolj zelene ali korenina pastinaka. Najboljša izbira je seveda zelenjava z domačega vrta ali od lokalnega kmeta. Pred uporabo korenovk jih pustimo za 2 dni v kleti ali v primernem suhem in temnem prostoru (ne v hladilniku) – tako se bodo nekoliko posušile. Za začimbne mešanice se med listnato zelenjavo najbolje obnesejo listi peteršilja in zelene. Uporabimo lahko tudi luštrek in liste koromača.

Kako jo pripraviti?

  1. Dobro oprano in olupljeno zelenjavo sesekljamo v sekljalniku ali jo zmeljemo v mesoreznici. Zelenjave ne ribamo, saj bi na ta način izpustila preveč soka. Najprimernejša velikost delcev zelenjave je od 2 do 3 milimetre.
  2. Ko zelenjavo sesekljamo na primerno velikost, jo dobro premešamo s soljo. Razmerje med zmleto zelenjavo in soljo naj bo 4 : 1 (npr. 0,25 kg soli na 1 kg zelenjave).
  3. Tako pripravljeno mešanico pustimo stati 2 uri, da se sestavine dobro prepojijo s soljo.
  4. Začnemo s polnjenjem kozarcev, ki jih lahko pred tem, podobno kot pri shranjevanju marmelade, tudi pasteriziramo, ni pa nujno. Pomembno je, da pri polnjenju kozarčkov zelenjavno mešanico zelo dobro potlačimo, saj lahko v nasprotnem primeru, če pride vmes preveč zraka, zavre.
  5. Ko kozarček napolnimo do vrha, slano zelenjavno mešanico prelijemo z 1 do 2 žlicama olja.
  6. Kozarce spravimo v temen in hladen prostor. Po odprtju kozarček hranimo v hladilniku in ga lahko uporabljamo nekaj tednov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×