Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.

S katerimi rastlinami si lahko pomagamo pri težavah s srcem?

Tokrat bomo govorili o rastlinah, ki ugodno delujejo na zdravje srca in krvožilnega sistema.

To je največja slabost vašega astrološkega znamenja …

Preverite, katera je največja slabost astrološkega znamenja, v katerem ste rojeni, in kako jo lahko premagate.

Bolečine v sklepih: 13 nasvetov za ublažitev težav

Bolečine v sklepih postajajo vse bolj razširjene. V določenih primerih so to zgolj začasne bolečine, vendar pa gre pogosto tudi za tipičen znak resnejših bolezni.

Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.
Zdravje & prehranaNadomestite jušne kocke z domačo začimbno mešanico

Nadomestite jušne kocke z domačo začimbno mešanico

MORDA VAS ZANIMA

Eden glavnih načinov shranjevanja živil v preteklosti je bilo shranjevanje v soli. Danes živila shranjujemo z zamrzovanjem, ki je nadvse enostavno in hitro. Skorajda ni živila, ki bi bilo za zamrzovanje manj primerno. Zamrznjeni izdelki ohranijo visok delež hranilnih snovi, vitaminov in mineralov. Z njegovo pomočjo lahko pripravimo tudi domače jušne kocke in začimbne mešanice.

- Oglas -

Sol je v današnjem času na slabem glasu, predvsem zato, ker pripomore k nastanku visokega krvnega tlaka. Vendar ni vsaka sol enaka – razlikovati je treba med rafinirano in nerafinirano. Nerafinirana morska sol, ali še bolje himalajska sol, ima v telesu namreč popolnoma drugačen učinek kot rafinirana kamena sol. Himalajska sol denimo spodbuja pH-ravnovesje v telesu, znižuje krvni tlak, spodbuja prekrvavitev in razstruplja.

Sol že stoletja velja za varuhinjo živil. Ker ima močno protibakterijsko delovanje, lahko to s pridom izkoristimo tudi za shranjevanje začimb. S pomočjo soli lahko pripravimo tudi svojo začimbno mešanico. Eden izmed zelo dobrih načinov za njeno pripravo je, da vložimo izbrano zelenjavo in začimbe v sol in olje. S tako pripravljeno mešanico začimb bomo nadomestili jušne kocke in jušne osnove. Postopek je nadvse preprost, pa tudi poceni.

Domača začimbna mešanica

Katero zelenjavo uporabiti?

Za zelenjavno mešanico so uporabne predvsem korenovke, kot so korenina peteršilja, korenje, gomolj zelene ali korenina pastinaka. Najboljša izbira je seveda zelenjava z domačega vrta ali od lokalnega kmeta. Pred uporabo korenovk jih pustimo za 2 dni v kleti ali v primernem suhem in temnem prostoru (ne v hladilniku) – tako se bodo nekoliko posušile. Za začimbne mešanice se med listnato zelenjavo najbolje obnesejo listi peteršilja in zelene. Uporabimo lahko tudi luštrek in liste koromača.

Kako jo pripraviti?

  1. Dobro oprano in olupljeno zelenjavo sesekljamo v sekljalniku ali jo zmeljemo v mesoreznici. Zelenjave ne ribamo, saj bi na ta način izpustila preveč soka. Najprimernejša velikost delcev zelenjave je od 2 do 3 milimetre.
  2. Ko zelenjavo sesekljamo na primerno velikost, jo dobro premešamo s soljo. Razmerje med zmleto zelenjavo in soljo naj bo 4 : 1 (npr. 0,25 kg soli na 1 kg zelenjave).
  3. Tako pripravljeno mešanico pustimo stati 2 uri, da se sestavine dobro prepojijo s soljo.
  4. Začnemo s polnjenjem kozarcev, ki jih lahko pred tem, podobno kot pri shranjevanju marmelade, tudi pasteriziramo, ni pa nujno. Pomembno je, da pri polnjenju kozarčkov zelenjavno mešanico zelo dobro potlačimo, saj lahko v nasprotnem primeru, če pride vmes preveč zraka, zavre.
  5. Ko kozarček napolnimo do vrha, slano zelenjavno mešanico prelijemo z 1 do 2 žlicama olja.
  6. Kozarce spravimo v temen in hladen prostor. Po odprtju kozarček hranimo v hladilniku in ga lahko uporabljamo nekaj tednov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×