0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVnetje žrela: Poskusite najprej z nasveti naših babic

Vnetje žrela: Poskusite najprej z nasveti naših babic

MORDA VAS ZANIMA

Vnetje žrela navadno povzroča virus ali bakterija, včasih pa so lahko krivi tudi dražilni dejavniki, naprimer kajenje, suh zrak ali alergijske reakcije. Žrelo je ob tem videti pordelo in navadno posuto z belimi pikami, tudi govor in požiranje sta otežena. Do opisane tegobe ne prihaja samo pozimi, marveč kadarkoli v letu, tudi poleti v najhujši vročini. Topel in vlažen zrak na viruse namreč deluje blagodejno. Preverite, kako si lahko pri vnetju žrela pomagate sami.

- Oglas -

Grgranje

Grgranje slane vode precej hitro prežene simptome, gre za starodavno ljudsko zdravilo. Sol ima učinek blagega razkužila, obenem pa čisti sluz. Pol čajne žličke soli zmešajte v kozarcu tople vode in grgrajte, postopek nato ponavljajte večkrat na dan, približno na eno uro. Tudi raztopina jedilne sode pomirja vnetje, poskusite, kaj vam bolj odgovarja.

Čaji

Črna meta pomaga zmanjšati otekanje vnetega tkiva v žrelu in stanjša sluznico, zato se s kašljanjem grlo precej lažje čisti. Tudi rdeči brest se priporoča, saj vsebuje rastlinski sok, ki na žrelu naredi zaščitno plast ter ublaži bolečine. Čaj skuhamo iz skorje drevesa.

Kdaj k zdravniku?

Običajno simptomi ob pomoči domačih zdravil izginejo sami v dnevu ali dveh. Če temu  ni tako ali se bolečina povečuje, nemudoma obiščite zdravnika, zlasti če vnetje spremlja povišana telesna temperatura. Pred tem pa še poskusite z vitaminom C, ki vam bo pomagal okrepiti imunski sistem in se boriti proti okužbi, namesto vode pijte nesladkano limonado vsaj trikrat na dan.

NAJNOVEJŠE