Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravilne rastlineSrčna moč za boljšo presnovo in čiščenje krvi

Srčna moč za boljšo presnovo in čiščenje krvi

MORDA VAS ZANIMA

Prstnik ali srčna moč (Potentilla erecta) je trajnica, ki zraste do 40 cm visoko. Ponaša se z dolgopecljatimi rumenimi cvetovi, cveti pa od junija do avgusta.

Srčna moč raste skoraj po vsej Evropi

- Oglas -

Nahaja se po vsej Evropi razen v Španiji, najraje ima sušnate travnike, najdemo pa jo tudi v gozdovih in na pašnikih. Zgodaj spomladi ali pozno jeseni nabiramo koreniko, ki jo potem sušimo v senci. Uporaba sveže korenike je bolj priporočljiva, saj odstotek čreslovine pri sušenju hitro upada.

Srčna moč

V srednjem veku priljubljeno zdravilo za lajšanje simptomov kuge

Poleg čreslovine korenika vsebuje še tormentil, eterično olje, škrob, smolo in kalcijev oksalat. Vrh priljubljenosti je srčna moč doživela v srednjem veku, in sicer takrat, ko sta razsajali kuga in kolera, saj je dobila sloves najbolj učinkovite rastline zoper obe nadlogi. V starih spisih je skoraj ob vsaki omembi kuge omenjena tudi srčna moč. Vsestranska uporaba srčne moči, kakršno je poznal srednji vek (krvavitve, bruhanje krvi, zlatenica, zdravilo za pljuča in jetra, protin itd.) je sčasoma prišla v pozabo, nato pa jo je zopet vpeljal Kneipp.

Srčna moč ter zdravljenje črevesnih obolenj

Korenika srčne moči je izredno bogata s čreslovino in kot taka nadvse pripravna za zdravljenje kroničnih in kužnih črevesnih katarjev, griže, paratifusa, vnetja debelega črevesja, zlatenice in jetrnih obolenj. Posebno priporočljiva je pri zdravljenju tistih črevesnih obolenj, pri katerih se menjavajo driske in zaprtja, saj uničuje in ovira razvoj tistih črevesnih bakterij, ki tako stanje povzročajo. V ljudskem zdravilstvu velja za učinkovito tudi pri čiščenju krvi, pomaga pa tudi pri sladkorni bolezni. Uživamo jo v obliki čaja.

Kako pripravimo čaj

Čaj pripravimo tako, da 1 čajno žličko drobno narezane sveže ali posušene korenike zavremo v skodelici vrele vode, počakamo 2 minuti, nato pa odcedimo in pijemo neoslajenega. Na dan popijemo do dve skodelici tako pripravljenega čaja. Pri težavah s črevesjem se priporoča tudi mešanica srčne moči, bele omele in njivske preslice, pri čimer s pripravljenim čajem srčne moči prelijemo obe ostali zelišči, pustimo 10 minut, odcedimo in popijemo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×