Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.

Večina ljudi misli, da se prehranjuje precej bolj zdravo, kot se v resnici

Ali menite, da je vaša prehrana zdrava? Verjetnost za to, da se motite, je precejšnja, vsaj če sklepamo po novi raziskavi.

Blazina, ki diha – nov izum za pomoč pri anksioznosti

Blazino so razvili raziskovalci z univerze v Bristolu. Osnovni cilj je bila izdelava splošno dostopne naprave za pomoč pri anksioznosti, ki jo bo mogoče uporabiti kadar koli in kjer koli.
Zdravilne rastlineSrčna moč za boljšo presnovo in čiščenje krvi

Srčna moč za boljšo presnovo in čiščenje krvi

MORDA VAS ZANIMA

Prstnik ali srčna moč (Potentilla erecta) je trajnica, ki zraste do 40 cm visoko. Ponaša se z dolgopecljatimi rumenimi cvetovi, cveti pa od junija do avgusta.

Srčna moč raste skoraj po vsej Evropi

- Oglas -

Nahaja se po vsej Evropi razen v Španiji, najraje ima sušnate travnike, najdemo pa jo tudi v gozdovih in na pašnikih. Zgodaj spomladi ali pozno jeseni nabiramo koreniko, ki jo potem sušimo v senci. Uporaba sveže korenike je bolj priporočljiva, saj odstotek čreslovine pri sušenju hitro upada.

Srčna moč

V srednjem veku priljubljeno zdravilo za lajšanje simptomov kuge

Poleg čreslovine korenika vsebuje še tormentil, eterično olje, škrob, smolo in kalcijev oksalat. Vrh priljubljenosti je srčna moč doživela v srednjem veku, in sicer takrat, ko sta razsajali kuga in kolera, saj je dobila sloves najbolj učinkovite rastline zoper obe nadlogi. V starih spisih je skoraj ob vsaki omembi kuge omenjena tudi srčna moč. Vsestranska uporaba srčne moči, kakršno je poznal srednji vek (krvavitve, bruhanje krvi, zlatenica, zdravilo za pljuča in jetra, protin itd.) je sčasoma prišla v pozabo, nato pa jo je zopet vpeljal Kneipp.

Srčna moč ter zdravljenje črevesnih obolenj

Korenika srčne moči je izredno bogata s čreslovino in kot taka nadvse pripravna za zdravljenje kroničnih in kužnih črevesnih katarjev, griže, paratifusa, vnetja debelega črevesja, zlatenice in jetrnih obolenj. Posebno priporočljiva je pri zdravljenju tistih črevesnih obolenj, pri katerih se menjavajo driske in zaprtja, saj uničuje in ovira razvoj tistih črevesnih bakterij, ki tako stanje povzročajo. V ljudskem zdravilstvu velja za učinkovito tudi pri čiščenju krvi, pomaga pa tudi pri sladkorni bolezni. Uživamo jo v obliki čaja.

Kako pripravimo čaj

Čaj pripravimo tako, da 1 čajno žličko drobno narezane sveže ali posušene korenike zavremo v skodelici vrele vode, počakamo 2 minuti, nato pa odcedimo in pijemo neoslajenega. Na dan popijemo do dve skodelici tako pripravljenega čaja. Pri težavah s črevesjem se priporoča tudi mešanica srčne moči, bele omele in njivske preslice, pri čimer s pripravljenim čajem srčne moči prelijemo obe ostali zelišči, pustimo 10 minut, odcedimo in popijemo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×